Ένα μήνα περιθώριο έδωσε το περιθώριο για την υποβολή δηλώσεων που αφορά όχι μόνο στις αρχικές αλλά και στις διορθώσεις.
Επομένως και οι φορολογούμενοι που διαπιστώνουν εκ των υστέρων λάθη, κενά ή παραλείψεις στη φορολογική δήλωση που έχουν ήδη υποβάλει στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ έχουν μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων με την παράταση που δόθηκε έως 29 Ιουλίου.
Παράλληλα τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν πως τουλάχιστον 7 στα 10 εκκαθαριστικά είναι χωρίς επιπλέον φόρο με τις μισές δηλώσεις να είναι μηδενικές.
Από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, συνυποβάλλοντας εφόσον υπάρχει υποχρέωση, το έντυπο Ε2 η και το έντυπο Ε3.
Πότε υποβάλλεται τροποποιητική
Ειδικότερα σύμφωνα με το νόμο:
– Αν ο φορολογούμενος διαπιστώσει, ότι η φορολογική δήλωση που υπέβαλε περιέχει κάποιο λάθος ή παράλειψη, για παράδειγμα δεν έχει συμπληρωθεί ο κωδικός 049-050 του Ε1 που αφορά τις ηλεκτρονικές αποδείξεις έχει την ευκαιρία να υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση. Δεν χρειάζεται να συμπληρώσει από την αρχή τη δήλωσή του, αρκεί μόνο να τροποποιήσει τα σημεία εκείνα της αρχικά υποβληθείσας δήλωσης στα οποία έχει διαπιστώσει λάθη καθώς επίσης και να προσθέσει δεδομένα εκεί που θεωρεί ότι υπάρχουν παραλείψεις.
– Αν ο φορολογούμενος υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση εντός της προθεσμίας υποβολής της αρχικής φορολογικής δήλωσης, δηλαδή έως τις 29 Ιουλίου η τροποποιητική φορολογική δήλωση επέχει θέση αρχικής δήλωσης και θεωρείται ότι και οι δύο, αρχική και τροποποιητική έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα. Ο άμεσος προσδιορισμός φόρου που προκύπτει από την τροποποιητική δήλωση υποκαθιστά τον αρχικό άμεσο προσδιορισμό φόρου.
Πρώτη δόση τέλος Ιουλίου
Πάντως η παράταση στη προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα καταβολής του φόρου ο οποίος μπορεί να εξοφληθεί σε οκτώ ίσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος Ιουλίου και την τελευταία έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2023.
Οι φορολογούμενοι που θα λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό και επιλέξουν να πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος έως το τέλος Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού, ενώ εκτός από τις 8 μηνιαίες δόσεις υπάρχουν και άλλες δύο επιλογές για τους οφειλέτες, είτε να εντάξουν τον πρόσθετο φόρο εισοδήματος στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, είτε να τον εξοφλήσουν μέσω της πιστωτικής τους κάρτας σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.
Τι πρέπει να προσέξετε
Στις φετινές φορολογικές δηλώσεις υπάρχουν «μικρές» αλλαγές στα ακόλουθα πεδία:
Κωδικός 087 που αφορά ενοίκιο ακινήτων εκτός από κύρια κατοικία και κατοικία παιδιών που σπουδάζουν και πρέπει να δηλωθεί ο αριθμός δήλωσης μίσθωσης.
Κωδικοί 818, 820 και 822 οι οποίοι συμπληρώνονται από τον/τη σύζυγο σε περίπτωση που έχει συμβληθεί στη συγκεκριμένη μίσθωση ή αυτή αφορά κατοικία εξαρτώμενου τέκνου που δεν έχει αποκτήσει από κοινού με τον/την υπόχρεο.
Κωδικοί 633-634 στους οποίους δηλώνεται το ποσό που καταβλήθηκε σε καθηγητές και λέκτορες πλήρους απασχόλησης σε ΑΕΙ στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του ΑΕΙ και οι οποίοι δεν ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα.
Κωδικός 033 που συμπληρώνεται από τον υπόχρεο το σύνολο των τέκνων του, ήτοι τα κοινά τέκνα με τη σύζυγο και τα μη κοινά τέκνα του.
Κωδικοί 043-044 για όσους έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα και αποκτούν εισόδημα από μισθωτή εργασία που προκύπτει στην ημεδαπή από πλήρωση νέας θέσης εργασίας.
Κωδικοί 873-874 όπου αναγράφονται οι μεταφερόμενες ζημιές από την πώληση τίτλων των προηγούμενων φορολογικών ετών, οι οποίες δεν έχουν συμψηφιστεί με κέρδη από την ίδια αιτία και γίνεται διάκρισή τους σε ημεδαπής/αλλοδαπής.
Κωδικοί 081, 082, 083 όπου στο ενοίκιο που καταβλήθηκε για κύρια κατοικία της οικογένειας δηλώνεται ο αριθμός δήλωσης μίσθωσης.
Κωδικοί 084, 085, 086 όπου για ενοίκιο που καταβλήθηκε για κατοικία παιδιών της οικογένειας που σπουδάζουν στο εσωτερικό αναγράφεται ο αριθμός δήλωσης μίσθωσης.
Πάνω από 4 εκ δηλώσεις
Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία των υποβληθέντων φορολογικών δηλώσεων, φαίνεται πως έξι στους δέκα έχουν κλείσει τις εκκρεμότητες με την εφορία σε ό,τι αφορά αυτό το συγκεκριμένο κομμάτι. Όπως προκύπτει από την ανάλυση των μέχρι στιγμής στοιχείων, σχεδόν οι επτά στους δέκα δεν θα πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2021.
Παράλληλα όσοι θα κληθούν να καταβάλλουν επιπλέον φόρο, οι τρεις στους δέκα φορολογούμενους, θα πληρώσουν κατά μέσο όρο ο καθένας, όσα και πέρυσι, ενώ αντίθετα αυξημένο κατά περίπου 20% είναι η μέση επιστροφή για εκείνους που το εκκαθαριστικό στους είναι πιστωτικό.
Σχετική υστέρηση παρατηρείται στην υποβολή των δηλώσεων Ε3, αφού μόνο οι τέσσερις στους δέκα την έχουν οριστικοποιήσει. Πιθανόν η σχετική αυτή καθυστέρηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι άργησε η υπογραφή των αποφάσεων για τον τρόπο δήλωσης των ποσών που προκύπτουν από την επιστρεπτέα προκαταβολή για επαγγελματίες και επιχειρήσεις.
Πάνω από τις μισές δηλώσεις μηδενικές
Ας δούμε αναλυτικά τα στοιχεία που προκύπτουν μέχρι σήμερα:
Έχουν υποβληθεί 4.070.561 φορολογικές δηλώσεις Ε1, ενώ πέρυσι συνολικά είχαν υποβληθεί περίπου 6,4 εκατ. Το ποσοστό υποβολής είναι στο 60%. Απομένει να υποβληθούν άλλες 2,3 εκατ. δηλώσεις, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να υποβάλλονται κατά μέσο όσο κάθε ημέρα 82 χιλ. δηλώσεις.
Ανάλογο ποσοστό καταγράφεται και για εκείνους που έχουν οριστικοποιήσει το Ε2. Συγκριμένα ο αριθμός τους ανέρχεται σε 1.960.537 φορολογούμενους, έναντι 3.258.888 πέρυσι.
Μικρότερο είναι το ποσοστό υποβολής των δηλώσεων Ε3. Ανέρχεται στο 40% ή 675.721 φορολογούμενοι, έναντι 1.522.427 που ήταν συνολικά πέρυσι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι 7.033.462 φορολογούμενοι έχουν προχωρήσει στην οριστικοποίηση των στοιχείων τους.
Με βάση την μέχρι στιγμής εκκαθάριση των δηλώσεων προκύπτουν τα εξής δεδομένα:
* Το 53,73% των δηλώσεων, δηλαδή 2.187.112 είναι μηδενικές.
* Το 13,91%, δηλαδή 566.215 δηλώσεις έχουν επιστροφή φόρου. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 200,7 εκατ. Το μέσο ποσό επιστροφής ανέρχεται σε 355 ευρώ και είναι αυξημένο κατά 20% σε σχέση με το αντίστοιχο ποσό του 2021, που ήταν στα 279 ευρώ.
* Οι φορολογούμενοι που καλούνται να πληρώσουν επιπλέον ποσά, ανέρχονται σε 1.317.233 και αντιστοιχούν στο 32,36% του συνόλου. Το μέσο ποσό που καλούνται να καταβάλλουν ανέρχεται σε 959 ευρώ, ελαφρά χαμηλότερο από πέρυσι που ήταν 966 ευρώ.
Έκπτωση
Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα πρέπει να γίνει μέχρι και τις 29 Ιουλίου. Την ίδια ημέρα θα πρέπει να πληρωθεί και η πρώτη δόση από τις συνολικά οκτώ που προβλέπονται, με την τελευταία να είναι προγραμματισμένη για το τέλος Φεβρουαρίου του 2023. Όσοι επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος έως τις 29 Ιουλίου 2022 θα έχουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού.
Να σημειωθεί επίσης ότι υπάρχει η δυνατότητα ένταξης στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων ή αποπληρωμής σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις μέσω πιστωτικής κάρτας.
Ποιοι πρέπει να βιαστούν
Προϋπόθεση αποτελεί η υποβολή φορολογικών δηλώσεων, για εκείνους που θέλουν να κάνουν αιτήσεις για τη χορήγηση του Power Pass και την αποζημίωση έως και 600 ευρώ, εφόσον υποβάλουν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση και διαμένουν σε κύρια ή μισθωμένη κατοικία, γονείς με παιδιά που σπουδάζουν σε άλλη πόλη και πληρώνουν ενοίκιο για την φοιτητική κατοικία και για φορολογούμενους με λάθη ή παραλείψεις στα στοιχεία της κύριας κατοικίας τους. Οι φορολογούμενοι αυτοί έχουν λίγες ημέρες στην διάθεσή τους -έως την Τρίτη 5 Ιουλίου- ώστε να μην χάσουν το επίδομα, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να βιαστούν.
Επίσης προϋπόθεση, για την υποβολή αίτησης για την χορήγηση του Fuel Pass, με τη σχετική πλατφόρμα να ανοίγει στο τέλος του μήνα, είναι η υποβολή φορολογικής δήλωσης για το 2022.