Άνω κάτω ο ΣΥΡΙΖΑ: Καμένη γη με “μπουρλότο” της Αχτσιόγλου

0

Στην κόψη του ξυραφιού ακροβατεί ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη φυγή της “Ομπρέλας” και το ερώτημα που θέτουν πλέον οι περισσότεροι είναι τι θα πράξει η Έφη Αχτσιόγλου.

Η πρώην υπουργός και οι βουλευτές που την στηρίζουν εξετάζουν πολύ προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις τους, αν και το συμπέρασμα στο οποίο έχουν καταλήξει είναι πως είναι αδύνατη η συνύπαρξη τους με τον Στέφανο Κασσελάκη.

“Υπάρχει τεράστια απόσταση σ’ αυτά που πρεσβεύουμε”, έλεγε με νόημα στον “Χτύπο” βουλευτής που απηχεί τις απόψεις των 6+6, ωστόσο, άφηνε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για τις επόμενες κινήσεις τους.

Το ίδιο στέλεχος δεν έκρυβε ότι βρίσκονται με το ένα πόδι εκτός ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σημείωνε ότι οι αποφάσεις δεν θα ληφθούν εν θερμώ, αλλά με βάση το αύριο του χώρου της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι αποφάσεις δεν θα αργήσουν και είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθούν ακόμη και μέσα στις επόμενες ώρες, λόγω του ότι όπως σημειώνουν θέλει να μετακινηθεί ιδεολογικά από τις θέσεις που πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στις συσκέψεις που έγιναν όλες τις προηγούμενες ημέρες και στις οποίες συμμετείχε και ο Γιάννης Δραγασάκης αποφασίστηκε κατ’ αρχάς το χρονοδιάγραμμα μέχρι και την επόμενη εβδομάδα.

Τα μέλη της ομάδας Αχτισιόγλου αποφάσισαν να έρθουν σε άμεση επαφή με τη βάση και τους ψηφοφόρους τους, κάτι που σημαίνει συνεχείς διαβουλεύσεις έως τη στιγμή που θα ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις.

Εντός της ημέρας είναι πιθανό να γίνει διαδικτυακή πανελλαδική συνδιάσκεψη με στελέχη απ’ όλη την Ελλάδα, προκειμένου να εξετάσουν όλα τα δεδομένα και το εάν πρέπει να εγκαταλείψουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Έφη Αχτσιόγλου κινείται πολύ προσεκτικά και αποφεύγει να δημοσιοποιήσει τις απόψεις της, γνωρίζει όμως καλά ότι ο χρόνος την πιέζει ασφυκτικά και θα πρέπει άμεσα να λάβει τις οριστικές της αποφάσεις.

 

Ο μεγάλος φόβος

Το συμπέρασμα που έχει καταλήξει η πρώην υπουργός, είναι πώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χωράει την ίδια μαζί με τον κ. Κασσελάκη, αλλά από την άλλη δεν κρύβει και τον προβληματισμό της, για την επόμενη ημέρα εκτός κόμματος.

Συνομιλητές της, διευκρινίζουν ότι η έξοδος από το κόμμα, μπορεί να αποδειχτεί στην πράξη ένα αβέβαιο βήμα, ή ένα άλμα στο κενό και στο πλαίσιο αυτό αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

Ο μεγάλος φόβος όπως λένε όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις έχει να κάνει με την εμπειρία του παρελθόντος και το πολιτικό μέλλον όσων αποφάσισαν να τεθούν εκτός ΣΥΡΙΖΑ.

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η ΛΑΕ, που αποτελούσαν την αριστερή τάση του κόμματος, που απέτυχαν παταγωδώς όταν ζήτησαν την ψήφο του ελληνικού λαού.

Δεν είναι μάλιστα λίγα τα στελέχη, που θυμίζουν τη ρήση του αείμνηστου Ευάγγελου Αβέρωφ “όποιος φεύγει από το μαντρί τον τρώει ο λύκος” και για το λόγο αυτό ζητούν προσεκτικές και μελετημένες κινήσεις.

 

Η επόμενη ημέρα

Παρά τις δυσκολίες, το πλέον πιθανό σενάριο είναι ότι μέσα στις επόμενες ημέρες, η ομάδα των “6+6” θα ανακοινώσει την αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, λόγω του ότι η συνύπαρξη είναι μάλλον αδύνατη.

Στο σενάριο αυτό όμως υπάρχει ένα δεύτερο αγκάθι που είναι η συνύπαρξη με την “Ομπρέλα” του Ευκλείδη Τσακαλώτου, καθώς στο πρόσφατο παρελθόν είχαν μεταξύ τους πολλά προβλήματα.

Στο παρασκήνιο βέβαια λέγεται ότι οι δυσκολίες του παρελθόντος θα ξεπεραστούν, λόγω του ότι αυτό που προέχει είναι η δημιουργία ενός κόμματος, το οποίο θα μπορεί να απευθυνθεί στην ριζοσπαστική και ανανεωτική αριστερά.

Οι πιο αισιόδοξοι πάντως επιμένουν ότι το νέο σχήμα θα μπορεί να αφομοιώσει όλες τις τάσεις και έτσι θα αποφευχθούν οι τριγμοί, καθώς σε αυτό θα συμμετέχουν και στελέχη που βρίσκονται στον ευρύτερο χώρο της αριστεράς.

Υποστηρίζουν μάλιστα ότι ένα από τα ονόματα που είναι έτοιμο να ριχτεί στη μάχη είναι ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές, στήριξε την κ. Αχτσιόγλου και μπορεί να βοηθήσει το εγχείρημα και επικοινωνιακά.

 

Νέα Κ.Ο. στη Βουλή

Εάν αποχωρήσει η κ. Αχτσιόγλου από τον ΣΥΡΙΖΑ -σενάριο το οποίο δείχνει να είναι και το επικρατέστερο, είναι βέβαιο ότι θα την ακολουθήσουν και άλλοι βουλευτές που είναι στον κύκλο της επιρροής της.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για την Σία Αναγνωστοπούλου, τον Νάσο Ηλιόπουλο, τον Αλέξη Χαρίτση, τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, την Μερόπη Τζούφη και τη Θεανώ Φωτίου.

Πρόκειται για μια ομάδα επτά βουλευτών, στους οποίους θα προστεθούν ο Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Πέτη Πέρκα, γεγονός που οδηγεί σε μια νέα κοινοβουλευτική ομάδα 10 βουλευτών με πλήρη δικαιώματα στη Βουλή.

Η νέα αυτή ομάδα, θα έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και θα αποτελέσει το θεμέλιο λίθο του νέου κόμματος που θα μετρήσει τις δυνάμεις του με την κάθοδό του στις ευρωεκλογές της άνοιξης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ