Άτυπη συμφωνία για ακίνητα μικρής αξίας: «Πάγωμα» μέχρι τον Σεπτέμβριο-Τι θα ισχύει για πλειστηριασμούς και επιτόκια

0
Σε άτυπο «πάγωμα» των πλειστηριασμών μέχρι και τα μέσα Ιουλίου φέρεται πως θα προχωρήσουν οι τράπεζες και servicers για ακίνητα αξίας έως και 80.000-100.000 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τελευταία συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τους τραπεζίτες, υπήρξε συμφωνία ώστε τράπεζες και servicers να μην πραγματοποιήσουν πλειστηριασμούς, τουλάχιστον για ακίνητα μικρής αξίας, το επόμενο τρίμηνο.
Έως και τον Σεπτέμβριο η άτυπη συμφωνία
Η δέσμευση τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης αφορά το διάστημα από 15 Μαΐου μέχρι και 12 Ιουλίου -διάστημα των προεκλογικών και μετεκλογικών διαδικασιών, κατά το οποίο δεν πρόκειται να γίνει κανένας πλειστηριασμός. Με δεδομένο πως δεν διενεργούνται πλειστηριασμοί τον Αύγουστο το «πάγωμα» θα επεκταθεί μέχρι και τον Σεπτέμβριο.
Επιπλέον περιορισμένοι αναμένεται να είναι και οι πλειστηριασμοί μεγαλύτερης αξίας ακινήτων, καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και το υπουργείο Οικονομικών συμφώνησαν να μην υπάρξουν πιέσεις και κοινωνικές εντάσεις εν μέσω προεκλογικής περιόδου.
Έτσι, οι πλειστηριασμοί που θα πραγματοποιηθούν θα αφορούν μεγάλης αξίας ακίνητα, κυρίως επαγγελματικής φύσεως, αλλά και όσα ανήκουν σε μεγαλοοφειλέτες ή στρατηγικούς κακοπληρωτές. Με βάση αυτό τον άτυπο σχεδιασμό, οι πλειστηριασμοί τη φετινή χρονιά υπολογίζεται πως δεν θα ξεπεράσουν τις 40.000.
Οι πληροφορίες αυτές αλλάζουν το τοπίο των κόκκινων δανείων και τις εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα. Μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να νομιμοποιήσει τις εταιρείες διαχείρισης που διενεργούν πλειστηριασμούς για λογαριασμό των funds που έχουν αγοράσει τα «κόκκινα» δάνεια, υπήρξε εύλογη κοινωνική αναταραχή και πολιτική αντιπαράθεση για τους πλειστηριασμούς που πρόκειται να πραγματοποιηθούν.
Πάγωμα επιτοκίων
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα το τραπεζικό σύστημα θα ανακοινώσει οριζόντιο «πάγωμα» στην αύξηση των κυμαινόμενων επιτοκίων για τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια φυσικών προσώπων, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας προέβλεψε το πρωί της Παρασκευής ότι η παρέμβαση θα έχει διάρκεια, καθώς, όπως είπε, είναι επ’ ωφελεία όλων να μην δημιουργηθεί νέα γενιά κόκκινων δανείων.
Πρόκειται για μια «χρυσή τομή», που θα προστατεύσει περίπου 500.000 νοικοκυριά από τυχόν μελλοντικές αυξήσεις στο κόστος του χρήματος που θα δημιουργούσε νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και νέα γενιά χρεών.
Πηγή: Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ