Αίγινα: Πραγματοποιήθηκε με κάθε επισημότητα η εκδήλωση αδελφοποίησης με δήμο των ΗΠΑ

0

Με την επίσημη τελετή, που πραγματοποιήθηκε στο Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο Αίγινας, την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024, επισφραγίστηκε η αδελφοποίηση του Δήμου Αίγινας και του Δήμου Tarpon Springs της Florida των ΗΠΑ.

Η τελετή επισφράγισε τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας, που αναπτύχθηκαν στο πέρασμα των χρόνων και αντικατοπτρίζει την αμοιβαία επιθυμία για προώθηση της πολιτιστικής, κοινωνικής και οικονομικής συνεργασίας.

Την τελετή άνοιξε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Φίλιππος Τζίτζης, ο οποίος μετά το καλωσόρισμα στην αντιπροσωπεία του Tarpon Springs ανέγνωσε το κείμενο της συμφωνίας αδελφοποίησης.

Στη συνέχεια ακολούθησε η υπογραφή του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης από τους δύο δημάρχους, επικυρώνοντας την κοινή δέσμευση των δύο ανδρών για αμοιβαία συνεργασία.

Ακολούθησε η ομιλία του Δημάρχου Αίγινας, Γιάννη Ζορμπά:

“Η σημερινή τελετή είναι μια ηθική υποχρέωση απέναντι στην ιστορία και απέναντι στους προγόνους συντοπίτες μας. Είναι, επίσης, μια πολύ καλή ευκαιρία να θυμηθούμε οι παλιοί αλλά και να μάθουν οι νεότεροι την ιστορία του τόπου μας.

Γιατί θέλω να τονίσω, ειδικά για τη νέα γενιά που μας ακούνε, και μπορεί να βλέπουν σε πολλές επιγραφές έργων τη φράση “εθνικός ευεργέτης”, να ξέρουν ότι οι Έλληνες μετανάστες ανά τους αιώνες μεγαλούργησαν επιδεικνύοντας δείγματα μεγαλοψυχίας, γενναιοδωρίας, αλτρουισμού και αυτοθυσίας. Αυτά τα ιδανικά του Έλληνα αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της εθνικής μας ταυτότητας.

Αυτοί οι άνθρωποι δεν παρέλειψαν να διαθέσουν μεγάλα χρηματικά ποσά για τη δημιουργία κοινωφελών έργων, δείχνοντας έμπρακτα την έντονη φιλοπατρία και την ευγνωμοσύνη τους στον Έλληνα – συνάνθρωπο – συμπατριώτη.

Κλείνοντας πιστεύω ότι η συνεργασία ανάμεσα στους Δήμους μας, στηριζόμενη στις αρχές του αμοιβαίου οφέλους, των κοινών συμφερόντων και της επιθυμίας προώθησης και ενίσχυσης της οικονομίας, μπορεί να αποδώσει πολλά.

Η ανταλλαγή πληροφοριών και καλών πρακτικών καθώς και η κοινωνική συνεργασία θα βοηθήσουν τους δύο Δήμους στην αρτιότερη λειτουργία προς όφελος των δημοτών μας.

Η αδελφοποίηση των πόλεών μας θα προωθήσει τη συνεργασία στους τομείς του Πολιτισμού, της Εκπαίδευσης, της Έρευνας, της Τεχνολογίας, των Επιστημών, του Τουρισμού, του Εμπορίου και της Επιχειρηματικότητας.

Σας καλωσορίζω στην Αίγινα, την οποία θέλουμε πλέον να αισθάνεστε σαν τη δική σας πόλη.”

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος του Tarpon Springs, Κωνσταντίνος Βατικιώτης,

είπε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι η Αίγινα που πρέπει να ευχαριστεί το Tarpon Springs αλλά το Tarpon Springs να ευχαριστεί την Αίγινα.

Περιέγραψε τη ζωή εκεί και πως οι Έλληνες μετανάστες κλήθηκαν να συνεργαστούν και να συγκατοικήσουν στον νέο τόπο. Έλληνες από την Αίγινα, την Κάλυμνο, τη Χάλκη και τη Σύμη μαζί με τις οικογένειές τους δημιούργησαν μια μεγάλη ελληνική αποικία διατηρώντας ευλαβικά τα ελληνικά ήθη και έθιμα.

Συγκινητική υπήρξε η στιγμή που οι δύο Δήμαρχοι αντάλλαξαν δώρα, με τον Δήμαρχο της Αίγινας να παραδίδει στον Δήμαρχο του Tarpon Springs, τιμητική πλακέτα και την Αίγινα σε πήλινη, χειροποίητη κατασκευή, με τον δεύτερο να παραδίδει ένα κοχύλι, το οποίο είχε περισυλλέξει ο πατέρας του, που ήταν ο ίδιος σφουγγαράς. Δεν παρέλειψε φυσικά να ευχαριστήσει τον Δήμαρχο Αίγινας αλλά και όλους τους παρευρισκόμενους για την τιμή που του έκαναν. Στον κύριο Βατικιώτη προσφέρθηκαν δώρα και από πολίτες που παρευρίσκονταν στην εκδήλωση.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πάτερ Νικόλαος Γαρυφάλλου και οι κ.κ. Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, Νικόλαος Βλαχάκος και ο Δόκτωρ Αντώνιος Καρβούνης, ο οποίος εξήρε τον Δήμο για την πρωτοβουλία της αδελφοποίησης αλλά και για την άρτια διοργάνωση.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τα χορευτικά τμήματα των πολιτιστικών συλλόγων του νησιού μας και το μουσικό σχήμα «Αιγινοβιόλια».

Η βραδιά έκλεισε με δεξίωση που παραχωρήθηκε για όλους τους καλεσμένους.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο κ. Κωνσταντίνος Κατσαφάδος ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, ο κ. Νικόλαος Βλαχάκος, Βουλευτής Ά Πειραιώς και Νήσων, ο Δόκτωρ Αντώνιος Καρβούνης, προϊστάμενος του τμήματος Διεθνών & Ευρωπαϊκών σχέσεων του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Πάτερ Νικόλαος Γαρυφάλλου, Εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ, ο Πάτερ Αμφιλόχιος Γελαδάκης, Αρχιερατικός επίτροπος. Οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Στέλιος Θεριανός, Δημήτρης Καραγιάννης, Νίκος Μαρίνος, ο Λιμενάρχης Αίγινας κ. Αργύρης Φραγκούλης, ο Προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου κ. Γιώργος Σουλιώτης, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αίγινας κα Ανθή Γελαδάκη, η επικεφαλής της αντιπολίτευσης κα Σίλα Αλεξίου και οι πρώην δήμαρχοι Δημήτρης Μούρτζης και Σάκης Σακκιώτης.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν πλήθος δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων, δημοτών, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και αντιπροσωπεία από το πανεπιστήμιο Saint Petersburg College.

Θερμές ευχαριστίες στην αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών και τον Δρ Αντώνη Καρβούνη, στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο, που ενέκρινε την αδελφοποίηση. Τον κ. Βασίλη Σωτηρακόπουλο, τον κ. Γιώργο Σκαλτσιώτη, τους φοιτητές και καθηγητές από το Saint Petersburg College, τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων κ. Ανδρέα Ντάρλα για την ευγενική παραχώρηση του χώρου, καθώς και τους Γιάννη Ζωγραφάκη, Μαρία Γκίκα και Μιχάλη Λαλαούνη για την πολύτιμη βοήθειά τους στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης. Τέλος, ευχαριστούμε τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, Αγίας Μαρίνας, Αλώνων, Μεσαγρού “ΟΙΝΟΗ”, τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Κυψέλης, τον Σύλλογο Γυναικών Αίγινας, τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Βαθέος, τον Σύλλογο Προόδου και Αλληλεγγύης Αγίων, τον Μορφωτικό Σύλλογο Αίγινας ‘Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ’, τον Πολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Αγίων Ασωμάτων και Κοντού,τη Στέγη Πολιτισμού, τον Μουσικό Σύλλογο ΜΟΥ.ΣΑ υπό τη διεύθυνση της μαέστρου κας Ελένης Αθανασοπούλου, το μουσικό σχήμα «Αιγινοβιόλια», καθώς και την κα Μαίρη Κοντορούδα για την διερμηνεία της εκδήλωσης.
Επίσης την Hellenic Seaways μέλος του ομίλου της Attica Group για την προσφορά των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ