Αδήλωτα τετραγωνικά: Τρίμηνη παράταση της ρύθμισης – Ποιοι θα πάρουν πίσω χρήματα

0

Μία τρίτη ευκαιρία έχουν οι πολίτες που έχουν εκκρεμότητες με την εφορία σχετικά με ακίνητα τους, για να δηλώσουν την πραγματική επιφάνεια των ιδιοκτησιών τους και με αυτόν τον τρόπο να γλιτώσουν από την καταβολή μεγάλων προσαυξήσεων. Ειδικότερα, οι υπόχρεοι σε δήλωση για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου, προκειμένου να υπολογισθούν επ’αυτού φόροι, τέλη και εισφορές προς ΟΤΑ α βαθμού, που δεν έχουν υποβάλει μέχρι σήμερα ή έχουν υποβάλει ανακριβή δήλωση, υποβάλλουν δήλωση με τα ορθά στοιχεία το αργότερο μέχρι 30 Ιουνίου 2022.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι

  1. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων των πραγματικών επιφανειών των ακινήτων στους δήμους θα λειτουργήσει στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr.
  2. Όσοι υποβάλουν δηλώσεις και αποκαλύψουν τον πραγματικό αριθμό των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων τους στους δήμους, όπως αυτός είναι ήδη δηλωμένος στο Ε9 της Εφορίας, θα απαλλαγούν πλήρως από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών, προστίμων και προσαυξήσεων (που φθάνουν μέχρι και το 200%) για χρονικές περιόδους πριν από το 2020.
  3. Η υποβολή της δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών συνοδεύεται με προσαύξηση 20% στα οφειλόμενα τέλη της περιόδου από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι την ημέρα της υποβολής της δήλωσης.
  4. Δεν χρειάζεται να δηλώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες την πραγματική επιφάνεια του ακινήτου στο οποίο έχουν δικαιώματα (πλήρης κυριότητα, ψιλή κυριότητα ή επικαρπία). Αρκεί να δηλωθεί από έναν ιδιοκτήτη.
  5. Κάθε δήλωση γίνεται ανά αριθμό παροχής για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα ή ανά ακίνητο σε περίπτωση που δεν είναι ηλεκτροδοτούμενο. Επιλέγοντας ακίνητο με αριθμό παροχής, θα προστεθούν αυτόματα στη δήλωση και όσα ακίνητα έχετε στον δήμο με τον ίδιο αριθμό παροχής.
  6. Οικόπεδα εντός σχεδίου και εντός οικισμού δηλώνονται στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ή στον δήμο, καθώς επιβαρύνονται με ΤΑΠ.
  7. Για τα κτίσματα εκτός σχεδίου θα πρέπει να δηλωθεί η πραγματική τους επιφάνεια.
  8. Οσοι ιδιοκτήτες κατέχουν βοηθητικούς χώρους σε πολυκατοικίες, όπως υπόγεια γκαράζ ή αποθήκες που ρευματοδοτούνται από κοινόχρηστα ρολόγια, έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν και τους χώρους αυτούς στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ως ηλεκτροδοτούμενους.
  9. Οι πιλοτές δηλώνονται ως ανοιχτά πάρκινγκ, δηλαδή επιφάνεια του ακινήτου αν είναι ιδιωτικές, ενώ δεν δηλώνονται αν είναι κοινόχρηστοι χώροι.
  10. Ο λογαριασμός των αδήλωτων τετραγωνικών μπορεί να εξοφληθεί σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με ελάχιστο όριο μηνιαίας δόσης πλην της τελευταίας δόσης τα 10 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τα 50 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα.

Τρίμηνη επέκταση – Επιστροφή χρημάτων

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που τέθηκε τις προηγούμενες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση δίνει την δυνατότητα σε περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων να κάνουν χρήση της ευνοϊκής ρύθμισης για τα αδήλωτα τετραγωνικά.

Έτσι, η πρόβλεψη λέει πως η παράταση που δόθηκε έως τις 30 Ιουνίου 2022 για την διόρθωση των τετραγωνικών ακινήτων αφορά και τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από 1 Ιανουαρίου έως και τις 23 Μαρτίου 2022, δηλαδή την προηγούμενη της ημερομηνίας δημοσίευσης σε νόμο της σχετικής διάταξης. Τα χρηματικά ποσά που κατέβαλαν οι πολίτες, πέραν των οφειλόμενων, θα επιστραφούν μετά από αίτησή τους.

Σημειώνεται, ότι η ρύθμιση για τη διόρθωση των τετραγωνικών απαλλάσσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων από το σύνολο των προστίμων που προκύπτουν από τις διαφορές τετραγωνικών μέτρων. Παρέχει επίσης τη δυνατότητα καταβολής των τελών που αντιστοιχούν στα ορθά τετραγωνικά μέτρα, σε 24 μηνιαίες δόσεις, υπολογιζόμενα από 1 Ιανουαρίου 2020 μέχρι την ημερομηνία δήλωσης με πρόστιμο 20% επί του ποσού που προκύπτει από τη διαφορά των τετραγωνικών μέτρων αυτού του διαστήματος. 

Επιπλέον διατάξεις

Με άλλη διάταξη καθορίζεται η 6η Απριλίου ως Ημέρα Θρακικού Ελληνισμού, εις μνήμην των θυμάτων της εξόντωσης των Ελλήνων της Θράκης, και ιδίως της Ανατολικής Ρωμυλίας, από το 1914 «η οποία προετοίμασε τις πρακτικές και πολιτικές, που υιοθετήθηκαν και εφαρμόστηκαν κατά του ποντιακού και μικρασιατικού ελληνισμού».

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή Κανονισμού της ΕΕ (2019/788) για την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, σύμφωνα με την οποία οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν τη δυνατότητα μέσω συλλογής υπογραφών να παρεμβαίνουν στη δημοκρατική διαδικασία λήψης αποφάσεων της Ένωσης. Δικαίωμα υπογραφής δήλωσης υποστήριξης έχουν όσοι έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους. Το υπουργείο Εσωτερικών ορίζεται αρμόδιος φορέας για την εφαρμογή του συστήματος συγκέντρωσης δηλώσεων υποστήριξη, ενώ παρέχει δωρεάν πληροφορίες και βοήθεια στις ομάδες διοργανωτών 

Οι αρμοδιότητες των ΦΟΔΣΑ

Τέλος, ορίζεται ότι το σύνολο των αρμοδιοτήτων των ΦΟΔΣΑ (Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) ασκείται μόνον από έναν φορέα, καθώς καταργείται η δυνατότητα σύστασης περισσότερων του ενός φορέα σε κάθε περιφέρεια, ενώ αντιμετωπίζεται το ζήτημα της μη πρόβλεψης ειδικής ρύθμισης για τη λειτουργία των ΦΟΔΣΑ στις περιφέρειες Κρήτης και Βορείου Αιγαίου.

Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο «Συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/788 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών και του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1799 της Επιτροπής για τη θέσπιση τεχνικών προδιαγραφών για τα επιμέρους επιγραμμικά συστήματα συγκέντρωσης- Διατάξεις σχετικές με την εκλογική διαδικασία και τον έλεγχο εσόδων και δαπανών κομμάτων, συνασπισμών και υποψηφίων βουλευτών και αιρετών – Λοιπές διατάξεις Υπουργείου Εσωτερικών» και θα βρίσκεται αναρτημένο στη Δημόσια Διαβούλευση έως τις 21 Ιουνίου.

Ποιοι παίρνουν πίσω χρήματα

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται επίσης ρύθμιση από το υπουργείο που προβλέπει ρύθμιση-κόφτη για δημοτικά τέλη και πρόστιμα που πληρώθηκαν από ιδιοκτήτες ακινήτων για ήδη αδήλωτα τετραγωνικά.

Επομένως κερδισμένοι βγαίνουν από τη ρύθμιση περί αδήλωτων χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι υπέβαλαν δηλώσεις οικειοθελούς αποκάλυψης των πραγματικών επιφανειών των ακινήτων τους στους κατά τόπους δήμους κατά το περασμένο διάστημα μεταξύ 1ης Ιανουαρίου έως και 23 Μαρτίου 2022 και κλήθηκαν να καταβάλουν δημοτικά τέλη, δημοτικούς φόρους και φυσικά πρόστιμα αναδρομικά για χρονικά διαστήματα τα οποία έφταναν έως και τα 14 έτη.

Τι θα γίνει με τις προσαυξήσεις

Η ρύθμιση προβλέπει μείωση κατά πολύ μεγάλο ποσοστό των ποσών που τους καταλογίστηκαν, καθώς οι επιπλέον δημοτικοί φόροι και τα επιπλέον δημοτικά τέλη που αναλογούν στα πρόσθετα τετραγωνικά μέτρα τα οποία δήλωσαν, θα επανυπολογιστούν μόνο για τις περιόδους από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι την ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων.

Όσο για τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, η ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών για τα αδήλωτα τετραγωνικά προβλέπει ότι θα μειωθούν στο 20% των αναλογούντων φόρων και τελών.

Σε 24 δόσεις η εξόφληση

Η ηλεκτρονική εφαρμογή μέσα από την οποία είναι δυνατή η υποβολή δηλώσεων για τα αδήλωτα τετραγωνικά άνοιξε στις 26 Απριλίου και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 30 Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία λήγει η σχετική προθεσμία.

Όσο για την εξόφληση των οφειλών που προκύπτουν από την εκκαθάριση των δηλώσεων για τα αδήλωτα τετραγωνικά, αυτή πρέπει να γίνει σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με το ελάχιστο όριο κάθε μηνιαίας δόσης πλην της τελευταίας να ορίζεται στα 10 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και τα 50 ευρώ για νομικά πρόσωπα.

Μηνιαίες δόσεις με ποσό μικρότερο αυτών των δύο ορίων που έχουν ήδη καταβληθεί ή βεβαιωθεί μέχρι την έναρξη ισχύς του νέου υπό ψήφιση νόμου, διατηρούνται σε ισχύ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ