«Ακρίβεια – Ανεργία – Ανάπτυξη», της Μαριάνθης Δ. Καφετζή Ραυτοπούλου

0

Νέος πονοκέφαλος για όλη την Ευρώπη αποτελεί το κύμα ακρίβειας, χωρίς να εξαιρείται η χώρα μας από αυτό. Ο άνοδος του πληθωρισμού προβληματίζει, με την πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώνει ότι: «το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα του, ανάλογα με την περίπτωση, για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα». Σύμφωνα με την πρόεδρο, «η οικονομία της Ευρωζώνης συνεχίζει να ανακάμπτει και η αγορά εργασίας βελτιώνεται. Ωστόσο, η ανάπτυξη είναι πιθανό να παραμείνει υποτονική το πρώτο τρίμηνο του έτους, καθώς το τρέχον κύμα της πανδημίας εξακολουθεί να επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα.

Έτσι και στην Ελλάδα όσον αφορά τη μείωση της ανεργίας αυτή συνεχίστηκε και τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η ανεργία τον Δεκέμβριο του 2021 μειώθηκε στο 12,7%, από 13,3% που ήταν τον προηγούμενο μήνα και 17,3% που ήταν το καλοκαίρι του 2019. Ειδικότερα για την ανεργία των νέων τα στοιχεία είναι επίσης ενθαρρυντικά, αφού από 37% που ήταν τον περασμένο Νοέμβριο μειώθηκε στο 30,5% τον Δεκέμβριο.

Η πτώση βέβαια της ανεργίας δεν έγινε με μαγικό τρόπο, αλλά με στοχευμένες και εν τέλει επιτυχείς κινήσεις. Καταρχάς δημιουργούνται νέες θέσεις υψηλής εξειδίκευσης με αυξημένες αποδοχές από την προσέλκυση επενδύσεων από παγκόσμιους οικονομικούς κολοσσούς, όπως η Microsoft,  Amazon, Google, Pfizer, Cisco, JP Morgan, γεγονός που μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα αρχίσουν να επιστρέφουν νέοι που έφυγαν από τη χώρα τα προηγούμενα χρόνια. Ο λόγος είναι ότι τώρα και στην Ελλάδα θα μπορούν να βρουν εργασία με αντίστοιχα οφέλη με αυτά που είχαν στο εξωτερικό. Επιπλέον, η πτώση της ανεργίας κατά 4,5 ποσοστιαίες μονάδες οφείλεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό στην μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, την απλούστευση των αδειοδοτήσεων για τις επιχειρήσεις, την εργασιακή πολιτική που συνδυάζει την ανταγωνιστικότητα με την προστασία των εργαζομένων. Η προβλεπόμενη ανάπτυξη μας επιτρέπει να πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων και θα πάψουμε να είμαστε από τους πιο κακοπληρωμένους εργαζόμενους στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΙΟΒΕ προβλέπεται ισχυρή ανάπτυξη που μπορεί να οριστικοποιηθεί ακόμη και στο 9,5% για το 2021, καλύπτοντας έτσι την ύφεση του 9% που είχε το 2020 λόγω της πανδημίας. Να σημειωθεί ότι αποτελεί μία από τις υψηλότερες μεγενθύσης στην Ευρώπη και στηρίζεται στην αύξηση της κατανάλωσης, την ισχυρή αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, αλλά και στη μείωση της ανεργίας. Για το 2022 προβλέπει ανάπτυξη που θα φτάσει από 4,5% έως 5% με βασικό μοχλό την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Προς το παρόν ελπίζουμε ότι το κύμα ακρίβειας είναι παροδικό, ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να εξασφαλίσει μέτρα που τουλάχιστον η σχέση εσόδων-εξόδων θα παραμείνει σταθερή διατηρώντας τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε βιώσιμα επίπεδα.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ