«Αξιοποιούμε την τεχνολογία για να βελτιώσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τον πολίτη», του Τάσου Μαυρίδη

0

Άρθρο Δημάρχου Λυκόβρυσης- Πεύκης και Γενικού Γραμματέα ΠΕΔ Αττικής, Τάσου Μαυρίδη στα Αθηναϊκά Νέα του Σαββάτου 19/3/2022

 

Με στόχο την καλύτερη ενημέρωση και εξυπηρέτηση του πολίτη o Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης εφάρμοσε τα τελευταία χρόνια μια σειρά από πολιτικές αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας. Αρχικά ανακατασκευάσαμε και έκτοτε αναβαθμίζουμε σταθερά την ιστοσελίδα μας καθιστώντας την χρήσιμη για τους πολίτες. H μέση τιμή χρηστών της έχει φτάσει τους 4.123 ανά μήνα.  Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιστοσελίδα είναι πολύγλωσση, καθώς οι βασικές πληροφορίες για τον Δήμο υπάρχουν σε 7 γλώσσες, ενώ αξιοποιούμε τις δυνατότητες διαβούλευσης που μας δίνει και δημοσιοποιούμε σε αυτή τα οικονομικά στοιχεία και την υλοποίηση του προϋπολογισμού με στόχο τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια.

Επιπλέον, αξιοποιούμε το facebook, αλλά και την τακτική αποστολή newsletters προκειμένου να βελτιώσουμε την ενημέρωση των συμπολιτών μας, ενώ δημιουργήσαμε και λειτουργούμε την εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα Citify Likovrisi-Pefki Smart City.

Ψηφιοποιήσαμε με ίδιους πόρους μεγάλο μέρος των αρχείων του Δήμου μας για την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και εγκαταστήσαμε πλατφόρμα ηλεκτρονικής διαχείρισης και διακίνησης των εγγράφων του Δήμου, με στόχο την μείωση της γραφειοκρατίας, και τη βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Με την υιοθέτηση  του πληροφοριακού συστήματος «ΙΡΙΔΑ» ο Δήμος μας έγινε ένας από τους πρώτους Δήμους, που πέρασε στην ψηφιακή εποχή της ηλεκτρονικής διαχείρισης εγγράφων και εργασιών. Μέσα σε δύο  χρόνια πετύχαμε τη μείωση κόστους εκτύπωσης των εγγράφων, που υπολογίζεται σε 32.389,98€ και τη μείωση κόστους διακίνησης εγγράφων. Επίσης μειωμένο κόστος αποθήκευσης εγγράφων, εξοικονόμηση δαπάνης για την προμήθεια και συντήρηση λογισμικού, που θα ήταν 36.000€ για δύο χρόνια, αυξημένη παραγωγικότητα, ταχύτερη εξυπηρέτηση, διαφάνεια διαδικασιών, μεγαλύτερη πρόσβαση σε συγκεκριμένες πληροφορίες, προστασία και ασφάλεια εγγράφων, προστασία προσωπικών δεδομένων, φιλικότητα στο περιβάλλον κ.α.

Εξελίσσοντας τις δυνατότητές μας, ο Δήμος μας γίνεται ο πρώτος στην Ελλάδα που διασυνδέει τις ηλεκτρονικές αιτήσεις των πολιτών  για την έκδοση ψηφιακών πιστοποιητικών με την «ΙΡΙΔΑ», έργο προϋπολογισμού 16.000 € από ίδιους πόρους. Αυτό αφορά μεταξύ άλλων στις αιτήσεις για βεβαίωση μόνιμης κατοικίας, για πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών, πιστοποιητικό εντοπιότητας, μεταδημότευσης κ.α.

Τους τελευταίους μήνες θέσαμε σε λειτουργία την πλατφόρμα e-ραντεβού μέσω της οποίας αναβαθμίστηκε η διαδικασία ηλεκτρονικού προγραμματισμού επισκέψεων στις δημοτικές υπηρεσίες, που έχουν επαφή με το κοινό. Επίσης, αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα προκειμένου να βελτιώσουμε τις δυνατότητες των δύο ΚΕΠ του Δήμου μας. Νέες διαδικασίες εφαρμόζονται, ενώ τα ΚΕΠ μας εντάχθηκαν στο δίκτυο του myKEPlive προσφέροντας στους πολίτες ένα επιπλέον εργαλείο για την πιο άμεση και πιο άνετη εξυπηρέτησή τους.

Στο επόμενο διάστημα συνεχίζουμε την προσπάθεια εκσυγχρονισμού του Δήμου μας προωθώντας την έκδοση ηλεκτρονικής κάρτας δημότη, ώστε να είναι δυνατή η λήψη εγγράφων και πιστοποιητικών από τον Δήμο ηλεκτρονικά και τη δημιουργία Ηλεκτρονικού Οδηγού Πόλης (city app) σε εφαρμογή για έξυπνα κινητά τηλέφωνα.

Επίσης, έχουμε υποβάλει πρόταση ένταξης στην πρόσκληση του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών στον Άξονα Προτεραιότητας «ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ» με 4 υποέργα που αφορούν σε ανάπτυξη ευφυών εφαρμογών,  σε νέες ψηφιακές υπηρεσίες, σε προστασία από φυσικές καταστροφές και σε ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων για την ενίσχυση των Τεχνικών Υπηρεσιών και του Τμήματος Πολεοδομίας με συνολικό προϋπολογισμό 1.029.565,80€. Τέλος έχουμε υποβάλει πρόταση στο Πρόγραμμα «Smart Cities» με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προϋπολογισμού  870.000€ και αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμη πηγή χρηματοδότησης ή συνεργασία για να διευρύνουμε περαιτέρω τις δυνατότητες μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ