Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής: Παραμένει πρωθυπουργός ο Μπόρις Τζόνσον

0

Παραμένει στη θέση του ως πρωθυπουργός της Βρετανίας ο Μπόρις Τζόνσον, αφού έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης και συγκεκριμένα από 211 βουλευτές του, ενώ την πρόταση μομφής που είχε κατατεθεί εις βάρος του ψήφισαν 148 βουλευτές.

Οι βουλευτές του κόμματος του Βρετανού πρωθυπουργού κλήθηκαν να ψηφίσουν για το εάν στηρίζουν τον Τζόνσον, σε μια πρόταση μομφής που ήρθε έπειτα από το σκάνδαλο «partygate», κατά τη διάρκεια του οποίου ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ συμμετείχε σε εκδηλώσεις ενώ είχε επιβληθεί lockdown εξαιτίας κορωνοϊού.

«Αναλαμβάνω ακέραια την ευθύνη όλων όσων συνέβησαν υπό την ηγεσία μου» είχε δηλώσει, μετά τις αποκαλύψεις, στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Μπόρις Τζόνσον, επαναλαμβάνοντας ότι ζητά συγγνώμη για το σκάνδαλο partygate.

 Η ψηφοφορία

Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 20:00 (ώρα Ελλάδας) και έληξε στις 22:00, με 211 Συντηρητικούς βουλευτές να σπεύδουν να στηρίξουν τον ηγέτη τους με ψήφο εμπιστοσύνης και 148 να τον καταψηφίζουν.

Αρκούσαν 180 ψήφοι στήριξης επί του συνόλου 359 βουλευτών των Συντηρητικών για να απορριφθεί η πρόταση μομφής κατά του Τζόνσον.

Παρά την παραμονή του στην εξουσία, και παρά το γεγονός ότι η θέση του δεν μπορεί να αμφισβητηθεί εκ νέου για έναν χρόνο, οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν πως το μέλλον του Βρετανού πρωθυπουργού στην εξουσία αναμένεται να χαρακτηριστεί από αναταραχές, καθώς σχεδόν το 40% των βουλευτών του δεν επιθυμεί την παραμονή του, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας.

Τι συμβαίνει από εδώ και πέρα

Έχοντας επιβιώσει από την ψηφοφορία, ο Τζόνσον μπορεί να συνεχίσει ως ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος και, επομένως, ως πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, οι βουλευτές των Τόρις δεν θα επιτρέπεται να διεξαγάγουν άλλη πρόταση μομφής για έναν χρόνο.

Παρά το γεγονός ότι κέρδισε την ψηφοφορία, ο Τζόνσον εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις. Στις 23 Ιουνίου, θα διεξαχθούν ενδιάμεσες εκλογές για την ανάδειξη νέων βουλευτών και, αν οι δύο έδρες που αυτές αφορούν περάσουν στα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς τις κατείχαν προηγουμένως οι Συντηρητικοί, ο Τζόνσον θα μπορούσε να βρεθεί υπό νέα πίεση.

Ο Τζόνσον έχει απορρίψει μέχρι σήμερα κάθε πιθανότητα να παραιτηθεί. Εάν είχε ηττηθεί στην αποψινή ψηφοφορία, το Συντηρητικό κόμμα θα εξέλεγε νέο ηγέτη – και επομένως και πρωθυπουργό. Μετά τη νίκη του ωστόσο, δεν μπορεί να υποβληθεί άλλη πρόταση μομφής σε βάρος του για έναν χρόνο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ