Ασφαλιστικές εισφορές επιχειρήσεων: Πλησιάζει η ώρα της πληρωμής

0
50 Euro banknotes are displayed in this picture illustration taken November 14, 2017. REUTERS/Benoit Tessier/Illustration

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ είχαν δεσμευτεί ότι η αποπληρωμή θα ξεκινούσε στο τέλος Απριλίου, μεταθέτοντας εκ νέου την ημερομηνία για το τέλος Μαΐου λόγω μη ύπαρξης του απαιτούμενο λογισμικού από την αρμόδια ιδιωτική εταιρεία.

Σύμφωνα με τους νομικούς οι εισφορές που θα αναζητηθούν από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων για 10.000- 15.000 εργαζόμενους φτάνουν περίπου τα 1.622,4 ευρώ για κάποιον που έλαβε έως 10.000 ευρώ ΠΠΥ ετησίως, εκδίδοντας παραστατικό ανά μήνα, με την τριετία από το 2019 να φτάνει τις 4.867,2 ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι εισφορές για την τρέχουσα χρονιά.

Οι επαγγελματίες θα ξεκινήσουν να καταβάλλουν τα έως 210 ευρώ που αναλογούν στις μηνιαίες τους ασφαλιστικές εισφορές και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η αναδρομική καταβολή των εισφορών για τα έτη 2022, 2021 και 2020.

Η αποπληρωμή των παρελθόντων ετών θα γίνει σε πολλές δόσεις, τουλάχιστον 8, και θα αναζητηθούν στη συνέχεια και οι εισφορές για το 2019. Άλλωστε, από την ίδια τη φύση της περιστασιακής απασχόλησης προκύπτει ότι αυτοί που περιστασιακά απασχολούνταν το 2020 είναι πολύ πιθανό να μην εργάζονται σήμερα.

Τι ισχύει για όσους αμείβονται με ΠΠΥ

Οι εισφορές που προκύπτουν, βαρύνουν τον ασφαλισμένο στο σύνολό τους. Υπόχρεος παρακράτησης και απόδοσης όμως είναι ο εκδότης του παραστατικού. Ο νόμος ορίζει ότι οι εισφορές δηλώνονται στον e-ΕΦΚΑ μέσω Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου της έκδοσης του παραστατικού μήνα και καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου της δήλωσης μήνα.

Η χρήση των Παραστατικών Παρεχόμενων Υπηρεσιών δεν μπορεί να γίνει για προφανείς μισθωτές υπηρεσίες. Παραδείγματος χάρη, εάν κάποιος παρέχει εξαρτημένη εργασία σε μαγαζί λιανικής, οφείλει να ασφαλιστεί ως μισθωτός με βάση τις διατάξεις του π. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, και όχι με τίτλο κτήσης, για την απασχόλησή του αυτή.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν ανοικτό δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι) δεν μπορούν να έχουν εισόδημα μέσω Παραστατικών Παρεχόμενων Υπηρεσιών.

Εξαιρέσεις

Από την υποχρέωση ασφάλισης και καταβολής εισφορών εξαιρούνται τα πρόσωπα, υπέρ των οποίων εκδίδεται Π.Π.Υ. για τα κάτωθι:

Έσοδα από πνευματικά ή συγγενικά δικαιώματα επί έργων.

Έσοδα από παραχώρηση δικαιώματος εκμετάλλευσης διπλώματος ευρεσιτεχνίας.

Αμοιβές από συμπτωματική πώληση προσωπικών περιουσιακών στοιχείων που δεν συνιστούν εμπορική δραστηριότητα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ