Αύξηση 744 ευρώ σε σύνταξη: Η πρώτη επίσημη διόρθωση από τον ΕΦΚΑ

0

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων ανακοίνωσε πως είναι γεγονός η πρώτη σύνταξη που διορθώθηκε επίσημα από τον e-ΕΦΚΑ, λόγω «λάθους» στον επανυπολογισμό, με αποτέλεσμα η συνταξιούχος να λάβει μεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη κατά 744,33 ευρώ.

«Η δικαίωση άργησε, αλλά ήρθε» αναφέρει το ΕΝΔΙΣΥ, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για σύνταξη «η οποία είχε συμπεριληφθεί στο εξώδικο, που το ΕΝΔΙΣΥ απέστειλε στις αρμόδιες υπηρεσίες του Φορέα, επισημαίνοντας τα κραυγαλέα λάθη με το πρόσθετο ασφάλιστρο, που δεν αξιοποιήθηκε για να πραγματοποιηθεί ο επανυπολογισμός». 

Τι ακριβώς συνέβη

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα πάντα με το Δίκτυο:

Σύμφωνα με τον «Νόμο Κατρούγκαλου» (ν.4387/16): Η ανταποδοτική σύνταξη ήταν 985 ευρώ και αυξήθηκε στα 1.729,33 ευρώ. Πρόκειται για αύξηση 744,33 ευρώ.

Σύμφωνα με τον «Νόμο Βρούτση» (ν.4670.20): Η ανταποδοτική σύνταξη ήταν 1.147,59 ευρώ και αυξήθηκε στα 1.891,92 ευρώ. Άρα ενσωματώθηκε αύξηση επίσης 744,33 ευρώ.

«Ο e-ΕΦΚΑ βρήκε το λάθος του» επισημαίνει και δίνει περισσότερες λεπτομέρειες:

«Η συγκεκριμένη περίπτωση αφορά συνταξιούχο του ΕΟΤ, που είχε ασφάλιστρο 32% και η σύνταξη επανυπολογίστηκε (όπως όλες) με 20% ασφάλιστρο. Ήρθε η ώρα ο Φορέας να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί και, αφού παραδεχτεί το λάθος του, να σπεύσει να το διορθώσει. Το ΕΝΔΙΣΥ έχει εξαρχής επισημάνει ότι υπερβαίνουν τις 600.000 χιλιάδες οι συντάξεις που επανυπολογίστηκαν με «λάθος» τρόπο (μη εφαρμογή νόμου).»

Μάλιστα, καλεί τους συνταξιούχους που γνωρίζουν ότι στην διάρκεια του εργασιακού τους βίου κατέβαλλαν ασφάλιστρο πάνω από 20%, να σπεύσουν να ενημερωθούν για το λάθος που υφίστανται εδώ και μία τριετία και να διεκδικήσουν μέσω του ΕΝΔΙΣΥ την αύξηση της σύνταξής τους.

«Η πολιτική ευθύνη για το μπάχαλο των λαθεμένων επανυπολογισμών των κύριων συντάξεων για τις οποίες η κυβέρνηση πριν από μερικούς μήνες πανηγύριζε ότι ολοκληρώθηκαν με επιτυχία ευθύνονται προσωπικά ο κύριος Χατζηδάκης καθώς και ο Πρωθυπουργός της χώρας» σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.

Και καταλήγει:

«Το ΕΝΔΙΣΥ ζητά εκτός από τις διορθώσεις στις συντάξεις να δοθούν και τα αναδρομικά του λάθους επανυπολογισμού από 1/1/2019 έως και σήμερα. Θα διεκδικήσει την πλήρη δικαίωση των συνταξιούχων μέχρι τέλους.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ