Βουλγαρία: Καταρρέει η κυβέρνηση Πέτκοφ – Πρόταση μομφής αύριο, προς πρόωρες κάλπες η χώρα

0
Bulgaria's Prime Minister Kiril Petkov speaks during a press conference after talks with his Serbian counterpart Ana Brnabic, in Belgrade, Serbia, Tuesday, Feb. 8, 2022. Petkov is on a two-day official visit to Serbia. (AP Photo/Darko Vojinovic)

Αντιμέτωπη με πολύ αυξημένη πιθανότητα κατάρρευσης βρίσκεται η κυβέρνηση του φιλελεύθερου Κίριλ Πέτκοφ στη Βουλγαρία αυτή την εβδομάδα, καθώς αύριο Τετάρτη 22 Ιουνίου συζητείται στη Βουλή πρόταση δυσπιστίας.

Η κρίση ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα με την παραίτηση δύο υπουργών προερχόμενων από το κόμμα «Υπάρχει Τέτοιος Λαός» (TISP) του τραγουδιστή και τηλεστάρ της Βουλγαρίας, Σλάβι Τριφόνοφ και την Πέμπτη μέρος των βουλευτών του ίδιου, οι βουλευτές του κόμματος GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ και το λεγόμενο φιλορωσικό κόμμα κατέθεσαν πρόταση δυσπιστίας με στόχο την απομάκρυνση από την εξουσία μιας κυβέρνησης συνασπισμού, η οποία είχε ορκιστεί να καθαρίσει τη χώρα από την ενδημική διαφθορά και υιοθέτησε μια ασυνήθιστα σκληρή γραμμή έναντι της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία. 

Φιλονατοϊκή ατζέντα

Ο Πέτκοφ ανήλθε πριν από έξι μήνες στην εξουσία στη Βουλγαρία μετά από μια ταραχώδη χρονιά τριών εκλογικών αναμετρήσεων κι αφού συγκρότησε έναν τετραμερή κυβερνητικό συνασπισμό τον Δεκέμβριο. Σε μια χώρα με ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς με τη Ρωσία ο Πέτκοφ ακολούθησε μια πιο ξεκάθαρη φιλονατοϊκή ατζέντα και απέπεμπψε τον υπουργό Άμυνας, όταν εκείνος χαρακτήρισε «επιχείρηση» τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Παράλληλα, σε μια ένδειξη του πόσο σοβαρά σκόπευε να αντιμετωπίσει τη διαφθορά, η κυβέρνηση Πέτκοφ άνοιξε το δρόμο για τη σύλληψη του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ ως υπόπτου για διαφθορά, αλλά αντιτάχθηκε ο αμφιλεγόμενος γενικός εισαγγελέας και τελικά το δικαστήριο έκρινε αυθαίρετη τη σύλληψη και άφησε τον Μπορίσοφ ελεύθερο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ