Γαλλία: Η επόμενη μέρα – Έχασε την απόλυτη πλειοψηφία ο Μακρόν – Τα σενάρια συνεργασίας

0

Δεν κατέχει πλέον την απόλυτη πλειοψηφία στο γαλλικό κοινοβούλιο ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ήταν τελικά ο νικητής των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, σε μια διαδικασία θρίλερ.

Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα, η παράταξη του Μακρόν με ποσοστό 38,6% εξασφάλισε 246 έδρες, μακριά δηλαδή από τις 289 που χρειαζόταν για την απόλυτη πλειοψηφία.

Από την άλλη πλευρά, η αριστερή συμμαχία του Ζαν-Λικ Μελανσόν σημείωσε σπουδαία εκλογική επιτυχία, καθώς ήρθε δεύτερη με 142 έδρες και ποσοστό 32,6%.

Μεγάλο το άλμα για τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν που εξασφάλισε 89 έδρες (με ποσοστό 17,35%), ενώ από την πλευρά τους οι δεξιοί Ρεπουμπλικανοί άλλες 64.

Με αυτά τα δεδομένα ο Μακρόν θα αναγκαστεί να ψάξει για συμμάχους σε άλλες πολιτικές δυνάμεις, όπως για παράδειγμα οι δεξιοί Ρεπουμπλικανοί, για την ψήφιση των νομοσχεδίων.

Η γαλλική κυβέρνηση θα απευθυνθεί σε όλα τα μετριοπαθή κόμματα, ώστε να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Προσεγγίζουμε εκείνους που θέλουν να πάνε τη χώρα μπροστά», είπε η Ολιβιά Γκρεγκουάρ.

 «Πολιτικός σεισμός» με την ακροδεξιά

Η έκπληξη των εκλογών είναι οι έδρες που κερδίζει η ακροδεξιά με την Μαριν Λεπέν, φθάνοντας σε πρωτόγνωρο αριθμό εδρών. Οι πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για πολιτικό σεισμό αλλά και για τις μεγάλες δυσκολίες που θα έχει εφεξής ο Πρόεδρος Μακρόν.

«Είναι ένα τσουνάμι», σχολίασε πρώτος από το στρατόπεδο του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού περιχαρής ο υπαρχηγός της Μαρίν Λεπέν, Ζορντάν Μπαρντελά. «Θέλω να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ στους Γάλλους που κινητοποιήθηκαν και επέτρεψαν έτσι ένα μπλε κύμα. Αρχίζουμε από αύριο το πρωί τη δουλειά. Ο πρόεδρος έχει τη μειοψηφία, η απαξίωση κι η ανικανότητά του τον έκαναν πρόεδρο της μειοψηφίας», δήλωσε.

«Ηθική αποτυχία Μακρόν»

Ο επικεφαλής της αριστερής συμμαχίας Nupes, Ζαν-Λικ Μελανσόν στις πρώτες δηλώσεις του χαιρέτισε την «ολική αποτυχία του προεδρικού κόμματος».

«Καμία πλειοψηφία δεν προκύπτει. Η Γαλλία έχει εκφραστεί και πρέπει να το πούμε, ανεπαρκώς, το επίπεδο της αποχής είναι ακόμη πολύ υψηλό, πράγμα που σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος της Γαλλίας δεν ξέρει πού να στραφεί, σε τόσο μεγάλο βαθμό ώστε οι τρεις παρατάξεις να βρίσκονται σε παρόμοια επίπεδα», είπε. «Η άνοδος της Nupes είναι η αποτυχία της παράταξης Μακρόν, η ηθική αποτυχία όσων έδωσαν μαθήματα σε όλους», δήλωσε ο νεοκομμουνιστής αρχηγός της «Ανυπότακτης Γαλλίας».

«Αλλάζω θέση μάχης αλλά η δέσμευσή μου είναι και θα παραμείνει μέχρι την τελευταία μου πνοή να είμαι πρώτος στις τάξεις σας, αν το θέλετε», είπε. Και πρόσθεσε: «Ίσως ξυπνήσετε αύριο με μια πλειοψηφία της Nupes, ή με πρώτη πολιτική δύναμη τη Nupes».

Τα σενάρια συνεργασίας

Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της δημοσκόπησης που επικαλείται η βελγική εφημερίδα η παράταξη Μακρόν, εφόσον της λείπουν λίγες έδρες, θα μπορούσε ενδεχομένως να τις εξασφαλίσει πείθοντας κάποιους από τους όχι πολυάριθμους βουλευτές που θα εκλεγούν ως ανεξάρτητοι.

Αν όμως της λείπουν πολλές έδρες, τότε θα πρέπει να τείνει χείρα συνεργασίας προς τους Ρεπουμπλικάνους οι οποίοι στον πρώτο γύρο έλαβαν το 11,29% και σήμερα το βράδυ εκτιμάται πως θα έχουν από 50 ως 60 βουλευτές.

Το τι και πώς θα απαντήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι δεν είναι προς το παρόν σαφές, ενώ περίπτωση συνεργασίας με το κόμμα του Μελανσόν ή της Λεπέν δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ