Δήμος Αθηναίων: «Έπιασαν δουλειά» οι μπουλντόζες για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού και τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη

0
Στο εργοτάξιο του Βοτανικού ο Δήμαρχος Αθηναίων μαζί με τους Υπουργούς Επικρατείας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τους Αν. Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, τις διοικήσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, της Alpha Bank και του επικεφαλής του Group Real Estate της Τράπεζας Πειραιώς

 

Ο Κώστας Μπακογιάννης τους ξενάγησε στον χώρο και τους ενημέρωσε για την εξέλιξη του έργου

 

Το εμβληματικό έργο της Διπλής Ανάπλασης παίρνει, πλέον, σάρκα και οστά. Το καθοριστικό βήμα έγινε το πρωί, με την έναρξη των πρόδρομων εργασιών στο χώρο όπου θα κατασκευαστεί το νέο, σύγχρονο και πολυ-αναμενόμενο, γήπεδο του Παναθηναϊκού και οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη στον Βοτανικό.
Οι Υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, ο Πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού Παναγιώτης Μαλακατές, ο Πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιάννης Αλαφούζος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλειος Ψάλτης και ο επικεφαλής του Group Real Estate της Πειραιώς Δημήτρης Ραγιάς, επισκέφθηκαν σήμερα το εργοτάξιο, ξεναγήθηκαν στον χώρο και ενημερώθηκαν επιτόπου από τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη για την εξέλιξη του έργου, ενώ είδαν την οριοθετημένη έκταση όπου θα ανεγερθεί η νέα σύγχρονη αρένα του γηπέδου.
Τι περιλαμβάνουν οι πρόδρομες εργασίες
Οι πρόδρομες εργασίες που ξεκίνησαν σήμερα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, εργασίες απορρύπανσης, κατεδαφίσεις σε αυθαίρετα κτίρια, και χωματουργικές εργασίες στην περιοχή. Με την απορρύπανση του χώρου προστατεύεται το φυσικό περιβάλλον και η δημόσια υγεία, ενώ απελευθερώνεται πλήρως η έκταση ώστε να εκτελεστούν τα τελικά έργα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις εργασίες που θα γίνουν εντός της αρένας και εντός των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη.
Το γήπεδο του Παναθηναϊκού και οι αθλητικές εγκαταστάσεις σε αριθμούς
Το νέο ποδοσφαιρικό «παλάτι» του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό θα έχει χωρητικότητα 38.500 θέσεων (έως 40.000), θα είναι διεθνών προδιαγραφών FIFA & UEFA και 4 αστέρων. Η αρένα θα περιλαμβάνει 1.300 θέσεις σε σουίτες, 325 υπόγειες θέσεις πάρκινγκ και επτά εμπορικά καταστήματα, ενώ στις εγκαταστάσεις του θα μπορεί να αγωνίζεται και η Εθνική ομάδα -ανδρών και γυναικών- της χώρας μας. Στο Βοτανικό θα δημιουργηθούν, επίσης, οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού́ και του Δήμου Αθηναίων, χώροι πρασίνου, αλλά και αστικές υποδομές.
Οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη θα περιλαμβάνουν μία κεντρική αρένα 3.100 θέσεων για βόλεϊ, μπάσκετ, futsal, μπάσκετ με αμαξίδιο, χάντμπολ και ενόργανη γυμναστική, μία ανοικτή πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων με στέγαστρο χωρητικότητας 500 θέσεων για κολύμβηση, καταδύσεις και υδατοσφαίριση, καθώς και προπονητήριο αθλοπαιδιών 200 θέσεων για χρήσεις αμφιθεάτρου, αίθουσας εκδηλώσεων. Τέλος, θα περιλαμβάνουν και υπόγειο χώρο στάθμευσης 125 θέσεων, καθώς και τα γραφεία του συλλόγου, μπουτίκ, καφέ και εστιατόριο.
Οι δηλώσεις
Ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, στη δήλωσή του, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Το μεγαλύτερο όραμα του λαού του Παναθηναϊκού που ξεκίνησε πριν από 18 χρόνια, μετά από διάφορες καθυστερήσεις, γίνεται επιτέλους πραγματικότητα. Με προσωπική απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις ενέργειες όλων των συναρμόδιων Υπουργών και βεβαίως του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και με την εξαιρετική μας συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και τον Δήμαρχο κ. Μπακογιάννη, αλλά και την ΠΑΕ Παναθηναϊκός τον κ. Γιάννη Αλαφούζο και τον Ερασιτέχνη, κ. Μαλακατέ. […] Η Διπλή Ανάπλαση θα είναι το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης που έχει γίνει στην Αθήνα εδώ κι έναν αιώνα και είμαι εξαιρετικά περήφανος που ως συναρμόδιος Υπουργός, μαζί με τον άμεσο συνεργάτη μου τον αναπληρωτή κ. Παπαθανάση και τον Γιάννη Τσακίρη και τον Δημήτρη Σκάλκο, καταφέραμε να κάνουμε πραγματικότητα ένα όνειρο εκατομμυρίων ανθρώπων. Είμαι υπερήφανος και να τονίσω ότι παρά τους δισταγμούς και παρά τις αμφιβολίες, όλα έχουν τηρηθεί εντός χρονοδιαγράμματος. Θέλω ιδιαιτέρως να ευχαριστήσω και τον συναρμόδιο Υπουργό τον κ. Σκυλακάκη, γιατί και το Ταμείο Ανάκαμψης έπαιξε κορυφαίο ρόλο για να φτάσουμε εδώ και να μπορούμε να ολοκληρώσουμε το χρηματοδοτικό σκέλος του προγράμματος, αλλά και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης που βοήθησαν να πάρουμε τις σχετικές εγκρίσεις από την Digicom και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όλα πάνε όπως πρέπει, το έργο επιτέλους ξεκινάει, το έργο γίνεται. Αυτή η κυβέρνηση δεν είναι για λόγια, είναι για έργα. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά».
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, Υπουργός Επικρατείας, υπογράμμισε: «Για πολλά χρόνια δεν πίστευε κανείς ότι αυτό το έργο θα ξεκινούσε. Ήταν πολλά τα προβλήματα τα οποία έπρεπε να επιλυθούν. Υπήρχαν αντιδράσεις οι οποίες θα έπρεπε να τύχουν διαχείρισης. Υπήρχε, όμως, και μια μεγάλη ενέργεια, η οποία βρισκόταν πίσω από αυτά: Ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος είχε εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία στο κομμάτι αυτό. Η διοίκηση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και η διοίκηση του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, που βοήθησαν να πραγματοποιηθεί το έργο, και βέβαια τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών τα οποία στην πραγματικότητα ενεργοποίησαν έναν τεράστιο και δύσκολο μηχανισμό. Σήμερα ξεκινάει ένα από τα μεγαλύτερα έργα αστικής ανάπλασης σε όλη την Ευρώπη, που θα αλλάξει τη φυσιογνωμία της πρωτεύουσας, τόσο εδώ στο Βοτανικό, όσο και στο κομμάτι της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. «Πνεύμονας» πρασίνου αλλά και «πνεύμονας» αστικής βιώσιμης ανάπτυξης. Ένα έργο το οποίο θα φέρει τον Παναθηναϊκό στο σπίτι του από το πρωτάθλημα 2026-2027, έτσι ώστε να αποκατασταθεί ένα όνειρο δεκαετιών. Μακάρι να πάνε όλα καλά. Η κυβέρνηση στέκεται, στάθηκε και θα σταθεί δίπλα σε αυτό το έργο».
Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, τόνισε: «Είμαι πολύ υπερήφανος και χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα εδώ στην έναρξη αυτού του μεγάλου έργου, το οποίο χρηματοδοτείται και από το Ταμείο Ανάκαμψης και εξασφαλίζει ότι όλα θα γίνουν στην ώρα τους, γιατί γίνονται με τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματά του. Είμαι ακόμη πιο χαρούμενος γιατί ήμουν εδώ πριν από 18 χρόνια όταν ξεκίνησε αυτό το έργο επί Δημαρχίας Ντόρας Μπακογιάννη και είχα τότε την ευθύνη να κάνουμε τον σχεδιασμό. Και αυτός ο σχεδιασμός άντεξε 18 χρόνια -ανώφελης και αναίτιας περιπέτειας γιατί μπορούσε να είχε γίνει νωρίτερα. Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι προχωράει είναι ένα καθοριστικό γεγονός για την Αθήνα. Να αλλάξει την πόλη με πολλαπλούς τρόπους και σε πολλά σημεία, αλλά καθοριστικό γεγονός και για την ιστορία και την πορεία της μεγάλης ομάδας της Αθήνας, τον Παναθηναϊκό».
Ο Νίκος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, επισήμανε: «Ένα ακόμη έργο γίνεται πράξη. Η Διπλή Ανάπλαση ξεκίνησε μετά από τρία χρόνια υπογραφής του μνημονίου και όλη αυτή η περιοχή η οποία ήταν και είναι ακόμη μία υποβαθμισμένη περιοχή θα πάρει ζωή. Θα είναι το σπίτι του Παναθηναϊκού αλλά θα είναι και το σπίτι του όλων των κατοίκων του Λεκανοπεδίου που θα μπορούν να έρχονται με τις οικογένειές τους και να απολαμβάνουν μία νέα αναβαθμισμένη περιοχή. Τα έργα τα κάνουμε πράξη. Αυτό είναι το μήνυμά μας. Συνεχίζουμε γιατί η Νέα Δημοκρατία και αυτή η κυβέρνηση ό,τι έχει πει το κάνει πράξη».
Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, τόνισε: «Σήμερα είναι μια πάρα πολύ μεγάλη μέρα για την Αθήνα, είναι μία πάρα πολύ μεγάλη μέρα για τον Παναθηναϊκό. Τα έργα μιλάνε από μόνα τους, δε χρειάζονται πολλά λόγια. Είναι ένα όνειρο που γίνεται επιτέλους πραγματικότητα. Αρχίζει το ματς».

Στη δήλωσή του, ο Γιάννης Αλαφούζος, Πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, επισήμανε: «Οπωσδήποτε η ανάπλαση του Βοτανικού είναι ένα τεράστιο έργο και θα δώσει ένα καινούργιο σημείο αναφοράς στην πρωτεύουσα. Είμαστε ενάμιση χιλιόμετρο μακριά από την Ομόνοια. Αλλά για τον Παναθηναϊκό είναι ακόμη πιο σημαντικό γιατί θα αποκτήσει ένα πολύ σύγχρονο γήπεδο. Εγώ πιστεύω ότι θα είναι το πιο όμορφο γήπεδο στην Ελλάδα, αλλά εγώ θα το πίστευα ασχέτως εάν ήταν ή δεν ήταν. Φέτος τελειώνουμε και στο Κορωπί. Θα έχουμε συνολικά έξι γήπεδα για προπονήσεις, ξενοδοχείο κλπ. και νομίζω θα είμαστε η ομάδα με το καλύτερο γήπεδο, και οπωσδήποτε τις καλύτερες υποδομές. Βέβαια, υπάρχει μια τεράστια διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τη βλέπουμε καθημερινά. Αυτό δεν το έχει αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, και δεν ξέρω και εάν είναι διατεθειμένη, εάν θέλει να το αντιμετωπίσει. […] Εάν δεν εφαρμοστούν οι νόμοι και εάν δεν αποφασίσουν οι πολιτικοί να τους εφαρμόσουν αντί να τους αγνοούν, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει τίποτα, ασχέτως γηπέδου».
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν είναι απογοητευμένος, ο κ. Αλαφούζος συμπλήρωσε: «Ξέρετε κάποιο λόγο για να μην είμαι; Βλέπετε γύρω μας συνθήκες που θα μου επέτρεπαν να μην είμαι απογοητευμένος;»
Ο Παναγιώτης Μαλακατές, Πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, ανέφερε: «Είναι μία μέρα που την περίμενε και την περιμένει με μεγάλη προσμονή όλος ο φίλαθλος κόσμος του Παναθηναϊκού. Είναι μία ιστορική μέρα. Φεύγουμε από τα λόγια και νομίζω ότι πλέον μπαίνουμε σε έργα και πράξεις, κι αυτό είναι το πολύ σημαντικό. Βεβαίως, μιλάμε σήμερα για πρόδρομες εργασίες, αλλά είναι ο προθάλαμος για να μπορέσουν να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν και το γήπεδο και οι εγκαταστάσεις του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου, αλλά και το ποδοσφαιρικό γήπεδο. Νομίζω είναι πραγματικά μια μέρα χαράς η σημερινή».
Από την πλευρά του, ο Βασίλης Ψάλτης, CEO της Alpha Bank, ανέφερε: «Ο Βοτανικός αποτελεί ένα εμβληματικό έργο αστικής ανάπλασης και πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσει καταλυτικά ώστε να βελτιώσει την ποιότητα ζωής τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών της πρωτεύουσας. Και πλέον, όπως διαπιστώνετε, παίρνει σάρκα και οστά. Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι, τόσο ως Alpha Bank όσο και ως Τράπεζα Πειραιώς, που μπορούμε να συμβάλουμε θετικά σε αυτό το έργο, δημιουργώντας πόλο αθλητισμού. Και νομίζω ότι, όπως διαπιστώσατε σήμερα, υπάρχει τέτοια δέσμευση όλων των εμπλεκομένων, μερών που πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να δούμε το χρονοδιάγραμμα να υλοποιείται».
Ο Δημήτρης Ραγιάς, επικεφαλής του Group Real Estate της Πειραιώς, τόνισε: «Η Τράπεζα Πειραιώς στηρίζει κάθε προσπάθεια η οποία ενισχύει την εμπορική και κοινωνική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Μαζί με την ALPHA BANK και μέσω της ΑΕΠ ΕΛΑΙΩΝΑ έχουμε έννομα συμφέροντα στην περιοχή. Εξετάζουμε συγκεκριμένα επενδυτικά πλάνα, τα οποία θεωρούμε ότι θα βοηθήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη του αστικού χαρακτήρα της περιοχής».
Δύο υπερτοπικοί πόλοι
Το έργο της Διπλής Ανάπλασης αποτελεί μια μεγάλη χωροταξική, πολεοδομική και αναπτυξιακή παρέμβαση που θα οδηγήσει στη δημιουργία δυο υπερτοπικών – μητροπολιτικών πόλων αναψυχής, αθλητισμού, πολιτιστικών και άλλων συμπληρωματικών λειτουργιών στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και τον Βοτανικό του Δήμου Αθηναίων.
Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του γηπέδου, των αθλητικών εγκαταστάσεων του Π.Α.Ο. και την έναρξη της λειτουργικής χρήσης τους αναμένεται και η έναρξη της ανάπλασης στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Σε αυτή την πυκνοδομημένη γειτονιά της πρωτεύουσας θα δημιουργηθεί ένας σύγχρονος ελεύθερος χώρος πρασίνου και αναψυχής 18 στρεμμάτων, ένα Αθλητικό́ Μουσείο για την ιστορική ομάδα της Αθήνας – Εντευκτήριο, αλλά και υπόγειος χώρος στάθμευσης. Ουσιαστικά, η Λεωφόρος Αλεξάνδρας θα αρχίζει και θα τελειώνει με πάρκο: Από το Πεδίον του Άρεως στο πράσινο της Λεωφόρου.
Φωτογραφίες: Βασίλης Λαμπίρης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ