ΕΕ: Πρόσθετη ΜΧΣ στην Ουκρανία 1 δις. ευρώ – Συνεχίζεται η στήριξη από το Συμβούλιο των Υπουργών

0

Πρόσθετη μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή ύψους 1 δις. ευρώ αποφάσισε να παράσχει στην Ουκρανία το Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ.

Μαζί με την επείγουσα ΜΧΣ ύψους 1,2 δισ. ευρώ που εκταμιεύθηκε νωρίτερα φέτος, η συνολική μακροοικονομική χρηματοδοτική στήριξη από την ΕΕ προς την Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου ανέρχεται πλέον στα 2,2 δισ. ευρώ και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες.

Η εν λόγω χρηματοδοτική συνδρομή λειτουργεί ως συμπλήρωμα στη συνολική στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία στους τομείς της ανθρωπιστικής βοήθειας, της ανάπτυξης, των τελωνείων και της άμυνας.

 Μακροπρόθεσμο δάνειο

 Η ΜΧΣ που εγκρίθηκε αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών της Ουκρανίας, αλλά και στη διασφάλιση της δυνατότητας του κράτους να συνεχίσει να επιτελεί τις πλέον κρίσιμες λειτουργίες του. Ουσιαστικά η ΜΧΣ έχει τη μορφή ενός μακροπρόθεσμου δανείου με ευνοϊκούς όρους, το οποίο θα έχει περίοδο διαθεσιμότητας ένα έτος και θα εκταμιευθεί ως μία ενιαία δόση που μπορεί να υποδιαιρεθεί σε ένα η και περισσότερα τμήματα. Η νέα πράξη ΜΧΣ αποτελεί μέρος της εξαιρετικής διεθνούς προσπάθειας που καταβάλλουν διμερείς χορηγοί και διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί για τη στήριξη της Ουκρανίας στην κρίσιμη αυτή συγκυρία.

Η αποδέσμευση της δόσης θα γίνει μόλις συμφωνηθεί μνημόνιο συνεννόησης με τις ουκρανικές αρχές, το οποίο θα περιλαμβάνει ενισχυμένη διαφάνεια και υποβολή εκθέσεων σχετικά με τη χρήση των κεφαλαίων, ενώ παράλληλα θα καθορίζει τη θέσπιση απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων με τις οποίες θα συνδέεται η εν λόγω ΜΧΣ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ