Εκλογές στην γειτονική Βουλγαρία- Για πέμπτη φορά μέσα σε δύο χρόνια

0

 

Παράταση στο πολιτικό αδιέξοδο δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στη Βουλγαρία.
Σύμφωνα με τα exit poll, οι δύο αντίπαλοι πολιτικοί σχηματισμοί μοιράζονται σχεδόν τις ψήφους του 50% των ψηφοφόρων.
Το μπλοκ των μεταρρυθμιστών, που αποτελείται από το κόμμα “Συνεχίζουμε την Αλλαγή” και το κόμμα “Δημοκρατική Βουλγαρία”, φέρεται να λαμβάνει λίγο πάνω από 25%.
Το κεντροδεξιό κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ φαίνεται να βρίσκεται λίγο πιο πίσω.
Εκλογική κόπωση
Να σημειωθεί ότι, στις κάλπες προσέρχονται για πέμπτη φορά μέσα σε μόλις δύο χρόνια οι πολίτες στην Βουλγαρία. Η γειτονική χώρα είναι το μοναδικό κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εξακολουθεί να ταλανίζεται από την πολιτική αστάθεια.
Στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις κανένα κόμμα δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το απαραίτητο ποσοστό που θα του εξασφάλιζε μια βιώσιμη κυβερνητική πλειοψηφία.
Οι πολίτες δείχνουν σημάδια βαθιάς εκλογικής κόπωσης. Μάλιστα, χαρακτηριστικό της εκλογικής αναμέτρησης ήταν η χαμηλή συμμετοχή των ψηφοφόρων, που δεν ξεπέρασε το 40%.
Ακρίβεια, διαφθορά και χειραγώγηση της δικαιοσύνης είναι τα βασικά ζητήματα που τους απασχολούν.
Τα προφίλ των κομμάτων
Οι δύο ισχυρότερες πολιτικές δυνάμεις στη Βουλγαρία βάσει των δημοσκοπήσεων, θεωρούνται οι φιλοευρωπαϊκές: η εκλογική συμμαχία PP-DB και το κόμμα GERB του μακροχρόνιου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος άσκησε τα καθήκοντά του σχεδόν αδιάλειπτα από το 2009 έως το 2021. Το PP («Συνεχίζουμε για την αλλαγή») είναι ένα φιλελεύθερο κόμμα, του οποίου ο ηγέτης, Κίριλ Πέτκοφ, ήταν πρωθυπουργός για λίγους μήνες το 2022 – και τότε σε στενή συνεργασία με το DB («Δημοκρατική Βουλγαρία») – με ένα κόμμα που έχει δεσμευτεί κυρίως για τη δικαστική μεταρρύθμιση και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Ωστόσο, η κυβέρνηση αυτή ανατράπηκε με ψήφο δυσπιστίας, με τις καθοριστικές ψήφους του GERB του Μπορίσοφ.
Το GERB («Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας») αυτοπροσδιορίζεται ως ένα συντηρητικό, φιλοευρωπαϊκό κόμμα και μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Αλλά εδώ και χρόνια, οι επικριτές του το κατηγορούν για βαθιά διαφθορά, επιθέσεις στο κράτος δικαίου και ασφυκτικό έλεγχο της δικαιοσύνης, θεωρώντας τον Μπορίσοφ ως έναν από τους κύριους υπαίτιους για τις σημερινές συνθήκες.
Ένας άλλος πολιτικός κατηγορείται επίσης ότι συνέβαλε αποφασιστικά στη βαθιά διαίρεση της Βουλγαρίας: ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος βρίσκεται κοντά στο Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP). Τυπικά, έχει κατά κύριο λόγο μόνο καθήκοντα εκπροσώπησης, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έγινε όλο και περισσότερο πολιτικός παίκτης. Ο Ράντεφ δεν έχει καταδικάσει απερίφραστα τον ρωσικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας και έχει επίσης αρνηθεί την αποστολή όπλων στο Κίεβο – πιθανώς από σεβασμό στην παραδοσιακή ρωσόφιλη στάση πολλών Βουλγάρων. Επωφελούμενα είναι τα φιλορωσικά κόμματα όπως το Wazrashdane («Αναγέννηση»), το οποίο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα εισέλθει στο νέο κοινοβούλιο ως τρίτο ή τέταρτο ισχυρότερο κόμμα – μαζί με το Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες (DPS), το οποίο εκπροσωπεί επισήμως τα συμφέροντα της τουρκικής μειονότητας.
Πηγή: euronews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ