«Εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία» – Μαζική η πορεία για την 48η επέτειο της εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973

0

Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην φετινή πορεία για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που ολοκληρώθηκε γύρω στις 8 το βράδυ της Τετάρτης, μπροστά από το κτίριο της Αμερικανικής Πρεσβείας.

Εκπρόσωποι κομμάτων, φορείς, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου διαδήλωσαν σε μία μαζική και ειρηνική πορεία, ενώ αργότερα το βράδυ στα Εξάρχεια σημειώθηκαν ελάχιστα επεισόδια μικρής έντασης που είχαν ως αποτέλεσμα την προσαγωγή 4 ατόμων, τα οποία τελικώς συνελήφθησαν.

«Το Πολυτεχνείο ζει»

Φοιτητικοί σύλλογοι, με σύνθημα «48 Νοέμβρηδες μετά, η συλλογική μνήμη παραμένει ζωντανή», φορείς, κόμματα κι οργανώσεις της Αριστεράς, σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν από νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης στην πλατεία Κλαυθμώνος και την οδό Κοραή, ενώ ακούγονταν μαζικά και τα συνθήματα «το Πολυτεχνείο ζει, έξω οι Αμερικάνοι» και «εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία», από τους διαδηλωτές. Νωρίτερα, όταν έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση στην οδό Πατησίων και με πορεία κατευθύνθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος περιμένοντας να ξεκινήσει ο κύριος όγκος της διαδήλωσης.

Του συλλαλητηρίου προπορεύθηκε ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974.

Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε το «μπλοκ» με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Μετά το τέλος της πορείας μερικές χιλιάδες διαδηλωτών συνέχισαν προς τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, πέρασαν μπροστά από το κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και κατευθύνθηκαν προς τα Εξάρχεια.

Εντάσεις το πρωί

Από νωρίς το πρωί στους δρόμους της Αθήνας βρίσκονταν 6.000 αστυνομικοί ενώ σημειώθηκαν μικρό εντάσεις στο χώρο του Πολυτεχνείου, όταν εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησαν να εισέλθουν στο Πολυτεχνείο προκειμένου να καταθέσουν στεφάνι, όμως απωθήθηκαν από άτομα που βρίσκονταν εκεί, τα οποία δεν δίστασαν μάλιστα να πάρουν το στεφάνι των εκπροσώπων των ΝΔ και να το πετάξουν στην άσφαλτο, ενώ υπήρξαν περιπτώσεις τραυματισμών από τις εντάσεις, με χαρακτηριστικό τον τραυματισμό του αγωνιστή του Πολυτεχνείου και πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στις Κυκλάδες, Νίκου Μανιού

Στον χώρο του Πολυτεχνείου βρέθηκε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία τίμησε την επέτειο μνήμης καταθέτοντας στεφάνι, ανάμεσα σε εκτατοντάδες φοιτητές και παρευρισκομενους που φώναζαν συνθήματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ