Ενδείξεις πως Ισραήλ και Χαμάς επιδιώκουν νέα ανακωχή

0

Ο ηγέτης της Χαμάς αναμένεται σήμερα στην Αίγυπτο, για να διαπραγματευτεί νέα κατάπαυση του πυρός, ενώ το Ισραήλ λέει πως είναι διατεθειμένο να αποδεχθεί νέα παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ομήρων.

Καθώς ο πόλεμος διαρκεί πλέον πάνω από δυο μήνες, τα δυο μέρη μοιάζουν να στέλνουν σήματα πως επιδιώκουν δεύτερη ανακωχή, έπειτα από αυτήν με διάρκεια μιας εβδομάδας στα τέλη Νοεμβρίου που επέτρεψε να απελευθερωθούν 105 όμηροι της Χαμάς και να βγουν 240 Παλαιστίνιοι -γυναίκες, παιδιά και έφηβοι- από ισραηλινές φυλακές.

Ο ηγέτης του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Ισμαήλ Χανίγια αναμενόταν στο Κάιρο συνοδεία αντιπροσωπείας της Χαμάς για συνομιλίες με τον επικεφαλής της αιγυπτιακής υπηρεσίας πληροφοριών, τον Αμπάς Καμάλ.

Σκοπεύει να τονίσει πως η Χαμάς απαιτεί να «σταματήσει η επίθεση και ο πόλεμος για να προετοιμαστεί συμφωνία απελευθέρωσης (παλαιστίνιων) φυλακισμένων» και «να τερματιστεί η πολιορκία που επιβάλλεται στη Λωρίδα της Γάζας», εξήγησε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στο ισλαμιστικό κίνημα, στην εξουσία στη Γάζα από το 2007.

Στην άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του Ισραήλ, ο Ισαάκ Χέρτσογκ, δήλωσε χθες πως «το Ισραήλ είναι έτοιμο για νέα ανθρωπιστική παύση και επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια για να επιτραπεί η απελευθέρωση ομήρων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ