Ενθαρρυντικές ενδείξεις από έρευνα στις φυλακές της Καλιφόρνια: Μικρότερη πιθανότητα μετάδοσης από εμβολιασμένους που νοσούν με covid-19

0

Λιγότερες πιθανότητες έχουν να μεταδώσουν τον ιό τα εμβολιασμένα άτομα που μολύνονται από covid-19 σύμφωνα με έρευνα στις φυλακές της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ.

Μειωμένος κίνδυνος μετάδοσης σε άλλους καταγράφηκε και σε όσους είχαν νοσήσει ξανά στο παρελθόν, δείχνει η μελέτη, η οποία πάντως δεν έχει ακόμα υποβληθεί σε έλεγχο και παρουσιάζεται ως προδημοσίευση στο medRxiv.

Ακόμα μικρότερη είναι η πιθανότητα μετάδοσης από άτομα που είχαν νοσήσει και έλαβαν το εμβόλιο, δείχνει η ανάλυση, η οποία πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια του πρώτου κύματος της παραλλαγής Όμικρον που επικρατεί σήμερα σε όλο τον κόσμο.

 

Ενθαρρυντικές ενδείξεις

Ωστόσο το όφελος που προσφέρουν τα εμβόλια στη μείωση της μεταδοτικότητας εξασθενούν με τον χρόνο. Εφόσον επιβεβαιωθούν, πάντως τα ευρήματα είναι μια σημαντική καλή είδηση για την ανάσχεση της πανδημίας.

Τη δημοσίευση υπογράφουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο και το Μπέρκλεϊ, οι οποίοι ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερα από 22.000 κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν στις 35 φυλακές ενηλίκων της Καλιφόρνια σε διάστημα πέντε μηνών στα τέλη του 2021.

Μεταξύ των κρατουμένων που νόσησαν, όσοι είχαν λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου ήταν 24% λιγότερο πιθανό να μεταδώσουν τον ιό σε συγκρατουμένους τους, σε σχέση ε τους ανεμβολίαστους.

Όσοι νόσησαν για δεύτερη φορά ήταν 21% λιγότερο πιθανό να μολύνουν άλλους, ενώ όσοι είχαν νοσήσει και εμβολιαστεί ήταν 41% να μεταδώσουν τον ιό σε συγκρατουμένους.

Σημασία έχει επίσης πόσος χρόνος έχει περάσει από τον εμβολιασμό, καθώς για κάθε πέντε μήνες που περνούν μετά την τελευταία δόση ο κίνδυνος μετάδοσης αυξάνεται κατά 6%.

Όπως σχολίασαν άλλοι ερευνητές, περαιτέρω μελέτες θα πρέπει τώρα να επιβεβαιώσουν ότι η μείωση του κινδύνου αφορά όχι μόνο το ασυνήθιστο περιβάλλον των φυλακών αλλά και την κοινότητα.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ