ΕΝΦΙΑ 2024: Ποιοι δεν θα έρθουν προ εκπλήξεων

0

ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ 7.000.000 ΟΙ ιδιοκτήτες ακινήτων ΠΟΥ θα λάβουν εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ 2024 και θα κληθούν να πληρώσουν συνολικό φόρο 1,75 δισ. ευρώ.

Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αναμένεται πως θα έχει ολοκληρωθεί έως το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, καθώς η πρώτη από τις 11 δόσεις του φόρου θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος του ίδιου μήνα.

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τα νέα στοιχεία που δηλώθηκαν στο Ε9, έως τις 8 Μαρτίου 2024.

Περίπου 7.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν εκκαθαριστικά και θα κληθούν να πληρώσουν συνολικό φόρο 1,75 δισ. ευρώ.

Οι φορολογούμενοι που θα πληρώσουν περισσότερο ΕΝΦΙΑ φέτος είναι όσοι στη διάρκεια του 2023 απέκτησαν ακίνητο για πρώτη φορά και επιβαρύνονται με τον φόρο κατοχής ακινήτων που αναλογεί, όσοι απέκτησαν επιπλέον ακίνητο και όσοι διόρθωσαν την εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης στο Ε9, στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ.

Στους χαμένους συγκαταλέγονται όσοι είδαν τα εισοδήματά τους να αυξάνονται με αποτέλεσμα να χάνουν την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ κατά 50% ή κατά 100%, καθώς και σε όσους μεταβλήθηκε η οικογενειακή τους κατάσταση και εκ του λόγου αυτού χάνουν τη μερική ή την ολική απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

Ποιοι θα επιβαρυνθούν με χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ

Αντιθέτως, με χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ σε σύγκριση με το 2023 θα επιβαρυνθούν εφέτος όσοι προχώρησαν σε πώληση ή μεταβίβαση ακινήτου και κατ΄ αυτό τον τρόπο μειώθηκε η αξία της ακίνητης περιουσίας τους πάνω στην οποία υπολογίζεται ο φόρος ακινήτων. Παράλληλα, όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα και επίσης είναι σε χαμηλά επίπεδα η αξία της ακίνητης περιουσίας τους, εξασφαλίζουν μείωση κατά 50% ή και 100% από τον ΕΝΦΙΑ.

Έκπτωση

Τέλος, όσοι ασφάλισαν το ακίνητό τους σωρευτικά, για πυρκαγιά, σεισμό και πλημμύρα καθ’ όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους, θα έχουν έκπτωση 10%, ενώ αν είχαν ασφαλίσει το ακίνητό τους για λιγότερους από 12 μήνες θα έχουν αναλογική έκπτωση για κάθε μήνα ασφάλισης.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ