Επίσκεψη στο Δήμο Μαραθώνα απο υψηλόβαθμα στελέχη της Περιφέρειας Αττικής

0

Στα 45,7 εκ. ευρώ τα έργα που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια στον Δήμο Μαραθώνα – Στα 40 εκ. ευρώ τα διαδημοτικά έργα

 

Τον Δήμο Μαραθώνα επισκέφθηκαν ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός για επίβλεψη της πορείας των έργων που υλοποιούνται στην περιοχή με χρηματοδότηση της Περιφέρειας αλλά και για ενημέρωση αναφορικά με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, στο πλαίσιο των επισκέψεων που πραγματοποιεί ο Περιφερειάρχης στους Δήμους της Αττικής. Η Περιφέρεια Αττικής έχει χρηματοδοτήσει στον Δήμο Μαραθώνα κατά την τρέχουσα αυτοδιοικητική περίοδο, μέσω προγραμμάτων και χρηματοδοτικών εργαλείων (ΠΕΠ Αττικής, ίδιοι πόροι, κ.τ.λ.) έργα, με προϋπολογισμό που αγγίζει τα περίπου 45,7 εκ. ευρώ. Πρόκειται για έργα που είτε έχουν ολοκληρωθεί, είτε εκτελούνται, είτε βρίσκονται υπό δημοπράτηση, ή είναι μακροπρόθεσμης ωρίμανσης.

 

Παράλληλα τα διαδημοτικά έργα και οι μελέτες που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια για την περιοχή ξεπερνούν τα 40 εκ. ευρώ, ενώ στον Μαραθώνα υλοποιείται και το εμβληματικό Έργο «Συλλογής, Επεξεργασίας αστικών λυμάτων Δήμου Μαραθώνα και Επαναχρησιμοποίηση-Διάθεση επεξεργασμένων εκροών», συνολικού προϋπολογισμού 124.976.365€ (το έργο συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ με φορέα Διαχείρισης, Έγκρισης και Παρακολούθησης την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος «ΑΤΤΙΚΗ» της Περιφέρειας Αττικής) και φορέα εκτέλεσης την ΕΥΔΑΠ.

 

Το πρόγραμμα της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε ως εξής:

 

– ΕΡΓΟ: : «ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΑΣΗ ΑΜΙΑΝΤΟΤΣΙΜΕΝΤΟΣΩΛΗΝΩΝ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ (ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΑΤΙ & ΖΟΥΜΠΕΡΙ)», ΠΡΟΥΠ/ΣΜΟΣ: 4.215.000€ (Εκτελούνται έργα)

– ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ με τον Δήμαρχο Στέργιο Τσίρκα, παρουσία Αντιδημάρχων και υπηρεσιακών στελεχών, όπου τέθηκαν επί τάπητος όλα τα έργα που είναι σε εξέλιξη αλλά και αυτά που σχεδιάζονται για την επόμενη προγραμματική περίοδο.

– ΕΡΓΟ: «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ», ΠΡΟΥΠ/ΣΜΟΣ: 643.000€ (Ολοκληρωμένο)

– ΕΡΓΟ: «ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑ ΓΗΠΕΔΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ», ΠΡΟΥΠ/ΣΜΟΣ: 872.000€ (Ολοκληρωμένο)

  • ΕΡΓΟ: «2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Ν. ΜΑΚΡΗΣ», ΠΡΟΥΠ/ΣΜΟΣ: 3.830.000€ (Εκτελούνται έργα)

– ΕΡΓΟ: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ» στο πλαίσιο του μεγάλου έργου «Συλλογή, Επεξεργασία αστικών λυμάτων Δήμου Μαραθώνα και Διάθεση – Επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων εκροών», ΠΡΟΥΠ/ΣΜΟΣ (συνολικού έργου): 124.976.365€ (Εκτελούνται έργα)

 

Κατά τη συνάντηση στο Δημαρχείο εκτενή αναφορά έγινε και στα παρακάτω έργα και μελέτες που είναι χρηματοδοτούμενα από την Περιφέρεια και είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε είναι σε εξέλιξη:

 

– Μελέτη-Κατασκευή Παραλιακής Οδού Μαραθώνα – Ωρωπού», 3.306.000€ (Διαδημοτικό έργο μεταξύ των Δήμων Ωρωπού και Μαραθώνα)

– Μελέτη για το Έργο “Πιλοτικό Πρόγραμμα Ολιστικής Πράσινης Αστικής Αναζωογόνησης στους Δήμους Μαραθώνα και Ραφήνας-Πικερμίου, 297.586,73€ (Διαδημοτικό Έργο των Δήμων Μαραθώνα και Ραφήνας-Πικερμίου το οποίο έχει ολοκληρωθεί).

– Κατασκευή Αγωγών Όμβριων Υδάτων Βαρνάβα Αττικής, 3.350.000€ (Εκτελούμενο)

– Αντιμετώπιση Αστοχιών Ορυγμάτων – Κατολισθήσεων επί του Οδικού Δικτυού (ΕΟ32) από Μικροχώρι Καπανδριτίου έως Βαρνάβα Αττικής, 8.900.000€ (υπό συμβασιοποίηση)

– Βελτίωση Ε.Ο. 29 Δροσιά – Διόνυσος – Νέα Μάκρη, 33.500.000€ (Διαδημοτικό έργο των Δήμων Διονύσου και Μαραθώνα που είναι υπό συμβασιοποίηση).

 

Η περιοδεία στον Δήμο Μαραθώνα έκλεισε με συνάντηση με εκπροσώπους τοπικών φορέων και  πλήθος πολιτών σε γνωστό καφέ της Ν. Μάκρης.

 

Άλλα θέματα που αφορούν το Δήμο και στα οποία αναφέρθηκαν κατά τις συναντήσεις τους, τόσο ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής Θ. Αυγερινός, είναι  μεταξύ άλλων: Η στήριξη της Περιφέρειας στη διεξαγωγή του Μαραθωνίου, ενός σπουδαίου αθλητικού γεγονότος διεθνούς εμβέλειας, καθώς χρηματοδότησε τον ΣΕΓΑΣ με περισσότερα από 450.000 ευρώ για τη διεξαγωγή του, καθώς όραμα της διοικούσας Αρχής της Περιφέρειας είναι να συμβάλει στην δημιουργία εμβληματικών υποδομών, όπως το Πολιτιστικό Κέντρο Μαραθώνα στο σημείο έναρξης του αυθεντικού Μαραθωνίου, με στόχο να μετατραπεί ο Μαραθώνας σε ένα πολιτιστικό και αθλητικό τοπόσημο Παγκόσμιας εμβέλειας.

 

Αναφορά έγινε επίσης στο θέμα του ΧΥΤΑ Γραμματικού όπου επισημάνθηκε ότι η διοίκηση της Περιφέρειας σεβάστηκε τη βούληση της δημοτικής αρχής και της τοπικής κοινωνίας, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες που παρείχε η θέση μας απέναντι στην επιταγές της Ε.Ε. και δεν έριξε «ούτε 1 κιλό σκουπίδι στο Γραμματικό». Παράλληλα σημειώθηκε ότι ξεκινάει ένας διάλογος για την αξιοποίηση του χώρου με στόχο την ενεργειακή και την περιβαλλοντική του αναβάθμιση και με κοινωνικό πρόσημο. 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ