Ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος – Ευρωκοινοβούλιο: «Ποτέ ξανά!»

0

77 χρόνια μετά την απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς στις 27 Ιανουαρίου 1945, οι ευρωβουλευτές τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Ανοίγοντας την τελετή, η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα είπε, «Την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, θυμόμαστε τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά της ανθρωπότητας στο παρελθόν, αλλά θυμόμαστε επίσης τη σημασία του να μιλάμε ανοιχτά, στο παρόν. Ενωμένοι στην διαφορετικότητα, μιλάμε ενάντια στους αρνητές του Ολοκαυτώματος, ενάντια σε θεωρίες συνωμοσίας, ενάντια στην παραπληροφόρηση και ενάντια στη βία κάθε είδους που στοχεύει και ξεχωρίζει μέλη των κοινοτήτων μας».

«Θα τιμήσουμε την κληρονομιά των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Δεν ξεχνάμε ποτέ. Ποτέ δεν εφησυχάζουμε. Πάντα, μιλώντας ανοιχτά.», επεσήμανε η Μετσόλα.

«Να είσαι άνθρωπος!»

Στην ομιλία της, η 100χρονη επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, Μάργκοτ Φράιντλαντερ μίλησε για το πώς σκοτώθηκαν η μητέρα και ο αδερφός της στο Άουσβιτς και πώς η ίδια συνελήφθη και απελάθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Τερέζιενσταντ, όπου είδε απερίγραπτα βάσανα αλλά επέζησε. Η κυρία Φράιντλαντερ ανέφερε πως, αφού επέστρεψε στο Βερολίνο από τη Νέα Υόρκη σε ηλικία 88 ετών, ταξιδεύει τώρα σε όλη τη Γερμανία για να συναντήσει μαθητές, από τους οποίους ζητά να γίνουν μάρτυρες της φρίκης του Ολοκαυτώματος, καθώς η ίδια και οι άλλοι επιζώντες της δεν θα μπορέσουν για πολύ περισσότερο. «Να είσαι άνθρωπος! Οι άνθρωποι έκαναν ό,τι έκαναν επειδή δεν αναγνώριζαν τους ανθρώπους ως ανθρώπους», είπε.

«Δεν μπορείς να αγαπάς όλους τους ανθρώπους, αλλά όλοι αξίζουν σεβασμό. Δεν υπάρχει χριστιανικό αίμα, ούτε εβραϊκό, ούτε μουσουλμανικό αίμα, υπάρχει μόνο ανθρώπινο αίμα. Είμαστε όλοι ίδιοι. Αυτό που συνέβη δεν πρέπει να συμβεί ποτέ ξανά».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ