Η ισότητα στις τοπικές κοινωνίες σε πρώτο πλάνο στο Δήμο Κηφισιάς

0

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022 η Ημερίδα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης «Χτίζοντας την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες», που διοργάνωσε η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Κηφισιάς και συντόνισε η κα. Λάουρα Αλιπράντη, Δρ. Κοινωνιολογίας, πρ. Διευθύντρια Ερευνών ΕΚΚΕ, Αντιπρόεδρος ΔΕΠΙΣ Κηφισιάς.

Στην εκδήλωση έδωσε το παρών η ΓΓ Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων κα. Καλυψώ Γούλα η οποία αναφέρθηκε στις πολιτικές για την προώθηση της ισότητας των φύλων, την ενδυνάμωση των γυναικών στην ανάληψη θέσεων ευθύνης αλλά και στο σκοπό και στις δράσεις της ΓΓΔΟΠΙΦ για τη στήριξη των γυναικών θυμάτων βίας από τις δομές του Δικτύου που περιλαμβάνουν την τηλεφωνική γραμμή SOS15900, τα Συμβουλευτικά Κέντρα και τους Ξενώνες Φιλοξενίας αλλά και την κοινωνική επανένταξη των στο χώρο εργασίας με ειδικό πρόγραμμα από την ΔΥΠΑ.

Από την πλευρά του Δήμου ο Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Γιώργος Θωμάκος αναφέρθηκε στο έργο που επιτελεί η ΔΕΠΙΣ Κηφισιάς σε συνεργασία με τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου καθώς και με το Κέντρο Κοινότητας που διαθέτει άρτιο προσωπικό κοινωνικών επιστημόνων. Στο Δήμο Κηφισιάς ανέφερε, ο Δήμαρχος, ότι υπάρχει έντονη η παρουσία των γυναικών σε θέσεις ευθύνης, όπως για παράδειγμα η Διοικήτρια του Αστυνομικού Τμήματος Κηφισιάς. Αναφορικά με την επικαιρότητα τόνισε ότι η καλύτερη αντιμετώπιση σε αυτά τα νοσηρά φαινόμενα είναι η πρόληψη/ενημέρωση, η προβολή υγιών προτύπων και η ενίσχυση των οικογενειακών δεσμών.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της ΔΕΠΙΣ Κηφισιάς κα. Αγγελική Παπάζογλου αναφέρθηκε στη συγκρότηση και το έργο της Επιτροπής, στις συνέργειες με άλλες Επιτροπές και φορείς του Δήμου καθώς και με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών με σκοπό την προώθηση των θεμάτων ισότητας και πρόληψης και καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών ενώ παρουσίασε το τοπικό σχέδιο δράσης για την ισότητα των φύλων και την άρση των έμφυλων διακρίσεων.

Το στέλεχος της ΓΓΔΟΠΙΦ κα. Ελένη Λεμπιδάκη έκανε την παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες, της Ετήσιας Έκθεσης 2021 της ΓΓΔΟΠΙΦ και των αξόνων του νέου ΕΣΔΙΦ 2021-2025 επισημαίνοντας ότι ο Δήμος Κηφισιάς ήταν από τους πρώτους δήμους που υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα το 2011.

Στην εκδήλωση συμμετείχε επίσης η Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αττικής κα. Λουκία Κεφαλογιάννη η οποία στην εισήγησή της τόνισε ότι η ισότητα είναι συστατικό στοιχείο των σύγχρονων κοινωνιών, και συνιστά θεμελιώδες δικαίωμα. Αναφέρθηκε δε στη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής στη χρηματοδότηση δομών που λειτουργούν στο πλαίσιο της περιφέρειας καθώς και του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας.

Η κα. Τριανταφυλλιά Χαριτοπούλου, ΓΓ του Δήμου Κηφισιάς, εστίασε ότι στο Δήμο Κηφισιάς, υπάρχει υψηλό ποσοστό γυναικών σε θέσεις ευθύνης, όπως για παράδειγμα Προϊστάμενες Διευθύνσεων, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, Προέδροι Νομικών Προσώπων, Γενική Γραμματέας.

Η κα. Μίκα Ιωαννίδου, μέλος ΔΕΠΙΣ Κηφισιάς, Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών, στη σύντομη παρέμβαση της ανέφερε ότι η Ελληνική Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών είναι η μεγαλύτερη συνομοσπονδία γυναικείων οργανώσεων Ελλάδας, η οποία στηρίζει την Ευρωπαϊκή Χάρτα των Δήμων.

Τέλος, η κα. Αστερόπη Καθρεπτίδου, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Κηφισιάς, ανέφερε ότι η ισότητα των φύλων είναι θεμελιώδες δικαίωμα της δημοκρατίας ενώ σχολίασε ότι το φαινόμενο της παρενόχλησης υπάρχει στους εργασιακούς χώρους το οποίο δύσκολα καταγγέλλεται εξαιτίας του φόβου των συνεπειών.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Σταύρος Ζαπάντης, Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Κηφισιάς, Κοινωνικού Σχεδιασμού, Φιλίας των Πολιτών, Αειφόρου Ανάπτυξης και Ζωοφιλίας, ο κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ο κ. Γιώργος Σκορδίλης, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πρασίνου, Ανακύκλωσης, Εθελοντισμού και Εξυπηρέτησης των Πολιτών, ο κ. Γιάννης Παντελεάκης, Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Επιχειρηματικότητας και Διεθνών Σχέσεων, η κα. Ασπασία-Νίνα Βλάχου, Πρόεδρος του ΝΠΔΔ Δημήτριος Βικέλας, ο κ. Χρήστος Καλός, Αντιπρόεδρος του ΝΠΔΔ Δημήτριος Βικέλας, ο κ. Πέτρος Σφηκάκης, Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Εκάλης, η κα. Αννέτα Καββαδία, πρ.Βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, η κα. Σοφία Βαγενά αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων και Ισότητας αστυνομικού προσωπικού της πανελλήνιας ομοσπονδίας αστυνομικών υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), η κα. Πόλυ Αστερίου, Πρόεδρος της Β΄ Σχολικής Επιτροπής, η κ. Αναστασία Σούλτου, γραμματέας της ΔΕΠΙΣ, τα στελέχη του Κέντρου Κοινότητας Μαρία Γλυμή και Λίνα Ζέρβα, η κα. Μαρία-Χριστίνα Τσιάμα υπεύθυνη για το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Κηφισιάς, εκπρόσωποι γυναικείων οργανώσεων όπως η ΧΕΝ Κηφισιάς, η Ένωση Γυναικών Ελλάδας, το Λύκειο Ελληνίδων και η Παναθηναϊκή, καθώς και εργαζόμενοι/ες του Δήμου αλλά και πολίτες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ