Η απόφαση της Meta να σταματήσει το πρόγραμμα fact-checking και να επικεντρωθεί στην ενίσχυση της ελευθερίας της έκφρασης με την υποστήριξη των χρηστών.
Η Meta, η μητρική εταιρεία των Facebook, Instagram και WhatsApp, ανακοίνωσε την απόφαση να καταργήσει το πρόγραμμα ελέγχου των δεδομένων (fact-checking) στις Ηνωμένες Πολιτείες, ακολουθώντας το παράδειγμα του Χ (πρώην Twitter). Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί την προτίμηση της εταιρείας για πιο αυτορυθμιζόμενα μοντέλα από τους χρήστες, αντί της χρήσης εξωτερικών ελεγκτών δεδομένων.
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ιδρυτής της Meta, εξήγησε μέσω βίντεο ότι η εταιρεία θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση της ελευθερίας της έκφρασης, καταργώντας τους ελεγκτές δεδομένων και εφαρμόζοντας το μοντέλο «community notes», το οποίο βασίζεται στην αλληλεπίδραση των χρηστών. Παράλληλα, σημείωσε ότι η Meta θα μειώσει τα λάθη και θα ενθαρρύνει τις χρήσιμες αναφορές για παραβιάσεις, κάτι που αναμένεται να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των χρηστών στην πλατφόρμα. Η απόφαση αυτή προέκυψε ύστερα από ανησυχίες για πολιτική προκατάληψη από τους ελεγκτές δεδομένων και την πτώση της εμπιστοσύνης του κοινού.
Η Meta ανακοίνωσε επίσης ότι θα περιορίσει τις πολιτικές ελέγχου περιεχομένου σε ευαίσθητα ζητήματα, όπως η μετανάστευση και το φύλο, και θα εστιάσει σε παραβιάσεις υψηλής σοβαρότητας. Η εταιρεία προσανατολίζεται στη βελτίωση της αυτορρύθμισης από τους χρήστες.
Αυτή η πολιτική, που αφορά αρχικά τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναμένεται να επεκταθεί και στην Ευρώπη, όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί πιέσεις για την αναθεώρηση των πολιτικών ελέγχου περιεχομένου στους μεγάλους τεχνολογικούς ομίλους.
Επιπλέον, η Meta ανακοίνωσε την μεταφορά της ομάδας εμπιστοσύνης και ασφάλειας από την Καλιφόρνια στο Τέξας.