Θάνος Πλεύρης – Τι είπε για το κρίσιμο ζήτημα των ελλείψεων στα φάρμακα

0

Βασικά σημεία συνέντευξης Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στον ΣΚΑΪ

– Έλεγχος στις φαρμακαποθήκες

“Έχουν ελεγχθεί 10 φαρμακαποθήκες, εκεί υπάρχουν αποτελέσματα και θα βγούνε. Υπάρχουν φαρμακαποθήκες που δεν συνεργάστηκαν στον έλεγχο, άρα θεωρούμε δεδομένο ότι θα υπάρξουν οι ποινές.

Οι ποινές θα είναι αναλόγως της βαρύτητας. Η εντολή η οποία έχω δώσει είναι όπου βρεθούν φάρμακα που ενώ έπρεπε να τα έχουν δηλώσει και να τα δώσουν στην ελληνική αγορά, η ποινή θα είναι μία, αναστολή άδειας λειτουργίας. Κλείνει η φαρμακαποθήκη, απλά τα πράγματα.

Εάν λοιπόν φαρμακαποθήκη αυτή τη στιγμή που ελέγχονται τους έχουμε πει τι ποσότητα έχεις γιατί απαγορεύονται οι εξαγωγές και έχει δηλώσει διαφορετική ποσότητα πέρα από τα φορολογικά και αυτά όλα που μπορεί να υπάρχουν, θα υπάρξει αυτή τη στιγμή κλείσιμο.

Μίλησα εχθές με τον πρόεδρο του ΕΟΦ, περιμένουμε μέσα στην άλλη εβδομάδα να έχουμε τα ακριβή στοιχεία, με ενημέρωσε ότι ήδη υπάρχουν μια-δυο φαρμακαποθήκες οι οποίες δεν συνεργάστηκαν και η εντολή είναι αν δεν συνεργάστηκαν στον έλεγχο σημαίνει ότι θα πρέπει να κλείσουν, απλά τα πράγματα.

Η έλλειψη φαρμάκων εντοπίζεται σε δυο βασικές κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία την οποία αντιμετωπίζουμε και είναι αυτά τα ελλειπτικά φάρμακα που λέμε, είναι οι απαγορεύσεις που έχει βάλει ο ΕΟΦ και παράλληλα ο έλεγχος που γίνεται στις φαρμακαποθήκες.

Υπάρχει το πρόβλημα, δε λέει κανείς ότι δεν υπάρχει, σε αυτά που είναι για εξαγωγές το λύνουμε τελείως, τώρα πια δεν φεύγει τίποτα από τη χώρα και θα ανακοινωθεί και κλείσιμο φαρμακαποθηκών, αναστολή άδειας όπου έχει βρεθεί κι έχω μιλήσει.

Έχω μιλήσει με τον Πρόεδρο του ΕΟΦ. Ελέγχονται πέντε πολυεθνικές εταιρείες για το αν έχουν την επάρκεια φαρμάκων που πρέπει. Όχι φαρμακαποθήκες, μεγάλες πασίγνωστες πολυεθνικές εταιρείες που πρέπει να έχουν ποσότητες τριμήνου, εάν τις έχουν φέρει ή όχι”.

– Γρίπη

“Αυτή τη στιγμή όπως βλέπετε έχουμε μια έξαρση στη γρίπη και οφείλω να πω ότι η Ελλάδα είναι πιο πίσω, δηλαδή έχει προηγηθεί το κύμα το μεγάλο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες λόγω του καιρού και των κλειστών χώρων.

Δηλαδή εμείς υπολογίζουμε ότι θα έχουμε άλλες 4 εβδομάδες περίπου χρονική διάρκεια έξαρσης. Αυτό οφείλεται, πέρα από τους λόγους των ιώσεων που έχουμε, υπάρχει ένα ιδιαίτερο σημείο ότι τα παιδιά, που το εξηγούσε και ο Θεοκλής ο Ζαούτης, στην ηλικία 0 έως 3 περνάνε κατά βάση μια σειρά από ιώσεις.

Αυτό δεν έγινε το προηγούμενο διάστημα ακριβώς γιατί είχαμε περιοριστικά μέτρα οπότε αυτομάτως και οι ίδιες οι ιώσεις αυτές ήταν περιορισμένες.

Και έχουμε πολύ περισσότερο παιδικό πληθυσμό που ενώ περνούσε σε μικρότερη ηλικία κάποιες ιώσεις και είχαν δημιουργήσει μια ανοσία πάνω σε αυτές τις ιώσεις, τώρα έχουμε πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό.

Αυτό λοιπόν δημιουργεί μια ένταση γρίπης. Θεωρούμε ότι θα έχουμε αυτή την κλιμάκωση. Βλέπετε ότι ο κορονοϊός από την άλλη πλευρά παραμένει σε μια σταθερότητα ως προς τα κρούσματα. Οφείλω να σας πω ότι το κοιτούσα πριν έρθω, υπήρχαν κάποιοι ειδικοί δεν θέλω να πω το όνομά τους, που μιλούσαν για περίπου 400 διασωληνωμένους τα Χριστούγεννα. Δεν επιβεβαιώνονται. Οι διασωληνωμένοι αυτή τη στιγμή είναι στους 108, ήταν εχθές. Άρα αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι ο κορονοϊός έχει μια σταθερότητα. Παραμένοντας βέβαια πιεστικός”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ