Ιαπωνία: Πλειοψηφία για το κόμμα του Κισίντα στον απόηχο της δολοφονίας του Σίνζο Άμπε

0

Την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην άνω Βουλή της Ιαπωνίας εξασφαλίζει, στον απόηχο της δολοφονίας του Σίνζο Άμπε, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα.

Συγκεκριμένα, το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (ΦΔΚ) εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία στην άνω Βουλή της Ιαπωνίας στις εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή, υπό τη βαριά σκιά της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού και ηγέτη της παράταξης της ιαπωνικής δεξιάς Σίνζο Άμπε.

Το ΦΔΚ του πρωθυπουργού Φουμίο Κισίντα εξασφαλίζει τουλάχιστον 63 έδρες, τις μισές και πλέον από τις 125 που κρίθηκαν την Κυριακή, όπως μετέδωσε ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων. Μαζί με τον ήσσονα κυβερνητικό του εταίρο, το Κομέιτο, το ΦΔΚ εξασφάλισε πάνω από 75 έδρες, διατηρώντας με άνεση την πλειοψηφία στο σώμα των 248 εδρών. Το αντιπολιτευόμενο Κόμμα της Καινοτομίας εξασφάλισε πάνω από δέκα έδρες, από έξι.

Καθαρή νίκη

Η καθαρή εκλογική νίκη εδραιώνει την εξουσία του κ. Κισίντα, την ώρα που η ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας μετά την πανδημία του νέου κορωνοϊού απειλείται από την κρίση που προκαλούν οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων.

Η συμμετοχή εκτιμάται ότι έφθασε το 52%, ποσοστό αυξημένο σε σύγκριση με το 48,8% που είχε καταγραφεί στις προηγούμενες εκλογές για την ανανέωση της σύνθεσης της άνω Βουλής, το 2019. Οι 248 έδρες της ιαπωνικής Γερουσίας ανανεώνονται κατά το ήμισυ κάθε τρία χρόνια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ