Καταλήψεις σε σχολεία όλης της χώρας – Διαμαρτυρίες για την τραγωδία στα Τέμπη

0
Νέες καταλήψεις και κινητοποιήσεις σε πολλά σχολεία όλης της χώρας για την πολύνεκρη σιδηροδρομική σύγκρουση στα Τέμπη.

Καταλήψεις σχολείων σε Αθ΄ήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο Κρήτης, Βόλο, Πάτρα, Λάρισα και Μυτιλήνη. Οι μαθητές διαμαρτύρονται και εκφράζουν την οργή και το θυμό τους για όσα έχουν συμβεί στην πολύνεκρη σιδηροδρομική σύγκρουση στα Τέμπη. Προετοιμάζουν κινητοποιήσεις και καλούν στα συλλαλητήρια της 8ης Μαρτίου που θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα.

Ειδικότερα, σήμερα Δευτέρα 6/3, υπό κατάληψη είναι το 2ο Γυμνάσιο και 2ο Λύκειο Πυλαίας, το ΓΕΛ Βασιλικών, το ΕΠΑΛ Δημόκριτος, το 3ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων και το 1ο Γυμνάσιο Κορδελιού.  Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, υπό κατάληψη τελούν από το πρωί τρία σχολεία και συγκεκριμένα, το 1ο ΕΠΑΛ και το 8ο ΓΕΛ Ηρακλείου καθώς και το Γυμνάσιο Πύργου Ηρακλείου, ενώ υπάρχει κάλεσμα σιωπηρής διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου, σήμερα στις 7μμ.

Καταλήψεις καταγράφονται σε επτά σχολεία στον Βόλο ενώ σε άλλα τρία οι μαθητές αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματα. Συγκεκριμένα, υπό κατάληψη τελούν: Γυμνάσιο Αγριάς, Γυμνάσιο Λεχωνίων, 3ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας, 4ο ΓΕΛ Βόλου, 5ο ΓΕΛ Βόλου, 3ο ΕΠΑΛ Βόλου και 2ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας.  Αποχή από τα μαθήματα όλη την σημερινή ημέρα αποφάσισαν οι μαθητές στο 4ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας, ενώ δίωρη αποχή θα κάνουν οι μαθητές στο 7ο Γυμνάσιο Βόλου και στο 2ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας.  Επίσης, στη Λάρισα υπό κατάληψη τελούν το 9ο και το 11ο Γενικό Λύκειο Λάρισας.

Σε πολλά σχολεία της Πάτρας μαθητές ήρθαν σήμερα για μάθημα φορώντας μαύρα ρούχα, σε μία συμβολική κίνηση πένθους για τους νεκρούς στα Τέμπη. Στη Μυτιλήνη, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα stonisi.gr, με πορείες και καταλήψεις των σχολείων τους τιμούν σήμερα οι μαθητές σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τους νεκρούς του πολύνεκρου δυστυχήματος των Τεμπών. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά με αποφάσεις των 15μελών συμβουλίων, οι πύλες των σχολείων είναι κλειστές από νωρίς το πρωί ενώ θα ακολουθήσουν πορείες και συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς.

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης αναφέρει στο κάλεσμά της:

«Το έγκλημα στα Τέμπη ξεχείλισε την οργή μας! Χιλιάδες μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι κατέβηκαν όλες τις προηγούμενες μέρες στον δρόμο, εκατοντάδες μαθητές σε όλη την Ελλάδα έκλεισαν τα σχολεία τους και φώναξαν με όλη τους τη δύναμη πως “εσείς μετράτε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές!”.

Ταυτόχρονα μέσα στα σχολεία στείλαμε μήνυμα με τις τσάντες μας, με τα κορμιά μας, με τα πανό μας πως βράζουμε από ΟΡΓΗ, πως δεν θα επιτρέψουμε το έγκλημα αυτό να συγκαλυφθεί!

Πιάνουμε το νήμα από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις, συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά τον αγώνα μας! Το χρωστάμε στον Παναγιώτη, τον 15χρονο από το 1ο Γυμνάσιο Κορδελιού! Το χρωστάμε σε όλα τα υπόλοιπα νέα παιδιά που μάλιστα οι περισσότεροι κατάγονταν ή σπούδαζαν στην πόλη μας, τη Θεσσαλονίκη! Το χρωστάμε σε κάθε μητέρα που περίμενε από το παιδί της ένα μήνυμα που δεν έφτασε ποτέ! Έχουμε χρέος να γίνουμε η φωνή όλων των νεκρών, να απαιτήσουμε να μη συμβεί ποτέ ξανά κάτι αντίστοιχο!

Τη Δευτέρα και την Τρίτη οργανώνουμε συνελεύσεις και δράσεις μέσα στα σχολεία μας, φτιάχνουμε πανό, κρεμάμε μαύρα πανιά.

Την Τετάρτη κλείνουμε όλοι τα σχολεία μας και κατεβαίνουμε στη μεγάλη κινητοποίηση στις 12.00 στο Άγαλμα Βενιζέλου μαζί με τους καθηγητές μας και μαζί με τους φοιτητές.

Ταυτόχρονα το Σάββατο συμμετέχουμε στο 3ο School Αrt Festival, που αντικειμενικά παίρνει χαρακτήρα μεγάλης μαθητικής συναυλίας καταδίκης του εγκλήματος στα Τέμπη! Τραγουδάμε, παίζουμε μουσική, σκιτσάρουμε καταδικάζοντας αυτό το έγκλημα, στο 2ο ΓΕΛ Ικτίνου! Το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί, όλων των νεκρών να γίνουμε φωνή!».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ