ΚΕΠΕ: Άνοδος του Σύνθετου Δείκτη Προήγησης – Ενίσχυση των θετικών προσδοκιών για την οικονομία

0

Ανοδο σημείωσε ο Σύνθετος Δείκτης Προήγησης κι αυτή η εξέλιξη ενδέχεται να σηματοδοτεί την εκ νέου ενίσχυση των θετικών προσδοκιών στην οικονομία, τονίζει το ΚΕΠΕ. Αυτό αναφέρει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών σχετικά με τις εκτιμήσεις Ιανουαρίου 2022 για τον Σύνθετο Δείκτη Προήγησης και τον Δείκτη «Φόβου» KEPE GRIV.

Οι δύο δείκτες για την παρακολούθηση της οικονομίας

Το ΚΕΠΕ δημοσιεύει σε μηνιαία βάση δύο καινοτόμους και εξειδικευμένους δείκτες με στόχο την τακτική παρακολούθηση της οικονομικής συγκυρίας.

Πιο αναλυτικά:

  • Σύνθετος Δείκτης Προήγησης ΚΕΠΕ.

Πρόκειται για έναν Σύνθετο Δείκτη Προήγησης (ΣΔΠ) βάσει ενός υποδείγματος δυναμικού παράγοντα, που κατασκευάζεται με τη χρήση έξι επιλεγμένων μηνιαίων οικονομικών μεταβλητών με χαρακτηριστικά προήγησης. Παρέχει πρόδρομες ενδείξεις για την πορεία και τις μεταστροφές στην ελληνική οικονομική δραστηριότητα, πριν από την αποτύπωσή τους στα τρέχοντα μεγέθη της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη παρατήρηση για τον Οκτώβριο του 2021, ο ΣΔΠ σημείωσε άνοδο, σε συνέχεια της πτώσης της προηγούμενης περιόδου αναφοράς. Δεδομένης της αβεβαιότητας αναφορικά με τη συνολική εξέλιξη και με μια σειρά βραχυ-μεσοπρόθεσμων οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας (δυσχέρειες στη λειτουργία των εφοδιαστικών αλυσίδων, αυξήσεις στο κόστος παραγωγής και μεταφοράς, άνοδος των τιμών), απαραίτητη καθίσταται η επανεκτίμηση του ΣΔΠ για την απόκτηση επιπρόσθετων ενδείξεων.

  • Δείκτης «Φόβου»

Ο δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας KEPE GRIV ή δείκτης «φόβου» αποτυπώνει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς και υπολογίζεται στη βάση των τιμών των δικαιωμάτων προαίρεσης του δείκτη FTSE/X.A. Large Cap. Η τιμή του δείκτη KEPE GRIV αυξήθηκε τον Ιανουάριο του 2022, φτάνοντας το 30,17% στις 31/1/2022 από 28,10% στις 31/12/2021, με διακυμάνσεις εντός του μήνα. Η εξέλιξη του δείκτη αποτυπώνει αύξηση της αβεβαιότητας για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς σε σχέση με τα τέλη του προηγούμενου μήνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ