Κλείνει για συντήρηση ο Nord Stream: Φόβοι ότι δεν θα τον ξανά ανοίξει ο Πούτιν

0

Ξεκίνησε τη Δευτέρα η ετήσια συντήρηση στον Nordstream, τον αγωγό που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία. Η ροή σταματάει για 10 ημέρες και το ερώτημα είναι αν θα ξαναρχίσει.

Ο αγωγός Nord Stream 1 μεταφέρει 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως από τη Ρωσία στη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα. Θα υποβληθεί σε συντήρηση έως τις 21 Ιουλίου.

Τον περασμένο μήνα, η Ρωσία μείωσε τις ροές στο 40% της συνολικής δυναμικότητας του αγωγού, επικαλούμενη την καθυστερημένη επιστροφή εξοπλισμού που συντηρείται από γερμανική εταιρεία στον Καναδά. Ο Καναδάς δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι θα επιστρέψει μια επισκευασμένη τουρμπίνα στον Nord Stream, αλλά δήλωσε επίσης ότι θα επεκτείνει τις κυρώσεις κατά του ενεργειακού τομέα της Ρωσίας. 

Οι φόβοι της Ευρώπης

Η Ευρώπη φοβάται ότι η Ρωσία μπορεί να παρατείνει την προγραμματισμένη συντήρηση για να περιορίσει περαιτέρω τον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο, θέτοντας σε κίνδυνο τα σχέδια για τη συμπλήρωση των αποθηκών για το χειμώνα και αυξάνοντας την κρίση φυσικού αερίου που έχει επιφέρει τη λήψη έκτακτων μέτρων από τις κυβερνήσεις και οδυνηρά υψηλούς λογαριασμούς για τους καταναλωτές.

Μειώνονται οι ροές φυσικού αερίου

Υπάρχουν και άλλοι μεγάλοι αγωγοί από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, αλλά οι ροές έχουν μειωθεί σταδιακά, ιδίως αφότου η Ουκρανία σταμάτησε μια οδό διέλευσης φυσικού αερίου τον Μάιο, κατηγορώντας για παρεμβάσεις, τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής. Η Ρωσία διέκοψε εντελώς την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες που δεν συμμορφώθηκαν με την απαίτησή της για πληρωμή σε ρούβλια.

Οικονομικό πλήγμα δισεκατομμυρίων

Η Γερμανία έχει προχωρήσει στο δεύτερο στάδιο ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης φυσικού αερίου τριών επιπέδων, το οποίο είναι ένα βήμα πριν η κυβέρνηση βγάλει δελτίο για την κατανάλωση καυσίμων.

Έχει επίσης προειδοποιήσει για ύφεση εάν σταματήσει η ροή ρωσικού φυσικού αερίου. Το πλήγμα για την οικονομία θα μπορούσε να ανέλθει σε 193 δισεκατομμύρια ευρώ (195 δισεκατομμύρια δολάρια) το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, όπως έδειξαν τον περασμένο μήνα στοιχεία της βιομηχανικής ένωσης του κρατιδίου της Βαυαρίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ