Κλοπή καλωδίων ηλεκτροκίνησης: Και υπάλληλοι του ΟΣΕ στο «κόλπο»!-Πώς επηρέασαν τα έργα

0

 

 

 

Μεγάλη κουβέντα γίνεται τις τελευταίες ώρες σχετικά με το φαινόμενο των κλοπών καλωδίων ηλεκτροκίνησης από διάφορα σημεία του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, το οποίο απασχολεί εδώ και δεκαετίες όλες τις διοικήσεις του ΟΣΕ, καθώς έχουν ως αποτέλεσμα εκτός από την ασφάλεια επιβατών και εργαζομένων, να βάζουν «φρένο», δημιουργώντας σημαντικές καθυστερήσεις, στην ολοκλήρωση των έργων που εδώ και χρόνια έχουν εξαγγελθεί και αποφασιστεί.

 

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, το ακριβές ύψος της ζημίας μπορεί να μην έχει αποτιμηθεί, ωστόσο εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 5 και 10 εκατ. ευρώ ετησίως, ανάλογα με τη συχνότητα και την έκταση των περιστατικών σε αυτό συνυπολογίζεται και το κόστος της επανατοποθέτησης των καλωδίων.

 

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, τα κομμένα καλώδια που κρέμονται στο δίκτυο του ΟΣΕ έχουν κατά καιρούς σπάσει τα τζάμια της καμπίνας των μηχανοδηγών, προκαλώντας ακόμη και τραυματισμούς εργαζομένων.

 

Ως κίνητρο της κλοπής καλωδίων αποτελεί πάντα η μεταπώληση του χαλκού.

 

Αφαιρούν καλώδια και τα πωλούν σε χυτήρια

 

Ήταν πριν από ένα χρόνο όταν είχε αποκαλυφθεί η εγκληματική δράση μιας ομάδας Ρομά στις σιδηροδρομικές ράγες της Θήβας, όπου ξανά και ξανά έκλεβαν είτε τις βίδες στις ράγες, είτε τα καλώδια χαλκού. Σύμφωνα με τις καταγγελίες περίπου 10 Ρομά, με μάρτυρες να αναφέρουν πως ανάμεσά τους ήταν και αρκετοί ανήλικοι, έκοψαν καλώδια στις ράγες των τραίνων και στη συνέχεια τα έκλεψαν.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οργανωμένα κυκλώματα αφαιρούν από το σιδηροδρομικό δίκτυο εναέρια και επίγεια χάλκινα καλώδια ηλεκτροκίνησης, καλώδια μετασχηματιστών της ΔΕΗ, μαντεμένιες σχάρες κ.λπ. και τα πωλούν σε χυτήρια στην Ελλάδα, κυρίως όμως στη Βουλγαρία, όπου τα μεταφέρουν με νταλίκες.

 

Κύκλωμα μεταξύ των οποίων και υπάλληλοι του ΟΣΕ

 

Από τις πιο τρανταχτές υποθέσεις, όπου ανάμεσα στους συλληφθέντες βρέθηκαν μέχρι και υπάλληλοι του ΟΣΕ, με ενεργό μέχρι τότε ρόλο, αποκαλύφθηκε το 2017 από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας της ΕΛΑΣ.

 

Συγκεκριμένα, στο κύκλωμα συμμετείχαν 30 άτομα με οχτώ από αυτά να είναι υπάλληλοι του ΟΣΕ. Η ζημιά που προκλήθηκε στο ελληνικό δημόσιο από την εγκληματική οργάνωση που αφαιρούσε μεγάλες ποσότητες εκποιήσιμου τροχαίου υλικού από σιδηροδρομικούς σταθμούς σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 7 εκατ. ευρώ.

 

Η σπείρα είτε έκλεβε προς εκποίηση υλικό του ΟΣΕ και το πωλούσε ως σκραπ είτε «έστηνε» διαγωνισμούς για την πώληση υλικών του ΟΣΕ προχωρώντας σε αγορές σε τιμές χαμηλότερες από τις προβλεπόμενες.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ