«Κοράκια» στους πλειστηριασμούς…

0

Οι λεγόμενοι «επαγγελματίες» των πλειστηριασμών εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται, κρυμμένοι πίσω από την οθόνη του υπολογιστή τους.
Πλέον οι πλειστηριασμοί γίνονται εύκολα και σε αυτούς μπορεί να συμμετάσχει οποιοσδήποτε, όπου και να ζει, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, χωρίς δια ζώσης παρουσία ή πληρεξούσιους και χωρίς το περιθώριο συνεννοήσεων μεταξύ των συμμετεχόντων.

Από το 2017 που οι πλειστηριασμοί γίνονται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα e-auction περισσότερα από 128.000 ακίνητα άλλαξαν χέρια με ένα κλικ. Το επόμενο διάστημα έχουν προγραμματιστεί άλλοι 12.000 πλειστηριασμοί για ακίνητα που είχαν υποθηκευτεί έναντι κόκκινων δανείων.

Εκτός από τους «επαγγελματίες», στο παιχνίδι μπαίνουν και οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, που πολλές φορές «χτυπούν» τα ακίνητα σε χαμηλές τιμές και στη συνέχεια τα μεταπωλούν με σημαντικό κέρδος.

Οι «επαγγελματίες» των πλειστηριασμών

Πολλοί από τους ιδιώτες είναι στην πραγματικότητα «επαγγελματίες» των πλειστηριασμών, άνθρωποι που αγοράζουν ακίνητα για να τα εκμεταλλευτούν επενδυτικά. Βλέπουμε ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν συστηματικά σε πλειστηριασμούς, κυρίως για να ανακαινίσουν και να ξαναπουλήσουν ή ολόκληρα κτίρια. Είναι περισσότεροι αυτοί, παρά οι απλοί πολίτες που αναζητούν κατοικία.

Πλέον με την ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι πολύ πιο εύκολο για όλους να παρακολουθούν ποια ακίνητα βγαίνουν σε πλειστηριασμό και να τα «χτυπήσουν» με σκοπό να τα εκμεταλλευτούν επενδυτικά, είτε μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης είτε μεταπωλώντας τα σε ιδιώτες. Μπορούν να συμμετάσχουν για ακίνητα σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας, χωρίς πληρεξούσιους και χωρίς να χρειάζεται να μεταβούν οι ίδιοι στο οικείο Ειρηνοδικείο όπου παλαιότερα γινόταν ο πλειστηριασμός.

Με δεδομένο ότι τα στοιχεία του οφειλέτη αλλά και η διεύθυνση του ακινήτου είναι αναρτημένα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, είναι πολύ εύκολο για έναν ενδιαφερόμενο να εντοπίσει στο χάρτη το ακίνητο που τον ενδιαφέρει και να επισκεφτεί επί τόπου την περιοχή, ενώ αν πρόκειται για μικρή κοινωνία, όπου όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους πιθανώς να έχει και ιδία αντίληψη του εσωτερικού.

Επίσης εάν σε μια μικρή κοινωνία που όλα μαθαίνονται τα στοιχεία όσων ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον πλειστηριασμό περιέλθουν σε γνώση του οφειλέτη, μπορεί ο ίδιος να τους προσεγγίσει με σκοπό να έρθουν σε συμφωνία μεταξύ τους και με το fund που έχει το δάνειο και να καταλήξουν σε συμφωνία χωρίς να γίνει ο πλειστηριασμός». Η πηγή μας μάς ανέφερε περιπτώσεις στις οποίες ο ενδιαφερόμενος αντί να συμμετάσχει σε πλειστηριασμό πήγε απευθείας στον ιδιοκτήτη και τον ρώτησε πόσα χρειάζεται για να κλείσει τη διαπραγμάτευση με το fund. «Ένα στα δέκα ακίνητα έχει τέτοια κατάληξη».

Στη διαδικασία του πλειστηριασμού μπορεί να συμμετάσχει ακόμα και η επισπεύδουσα, τράπεζα ή εταιρεία διαχείρισης δανείων ή και ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του ενυπόθηκου ακινήτου. Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της πλατφόρμας στο 70% των περιπτώσεων που γίνονταν οι πλειστηριασμοί τα ακίνητα κατέληγαν στις επισπεύδουσες, τράπεζες ή εταιρείες διαχείρισης δανείων..

Προσπάθησε να πάρει πίσω το σπίτι του αλλά…

Μία υπόθεση πλειστηριασμού στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος ο οφειλέτης, με σκοπό να αποκτήσει και πάλι το σπίτι του.

Ο δανειολήπτης είχε οφειλή 150.000 ευρώ και το fund του ζητούσε 40.000 ευρώ προκαταβολή για να κάνει ρύθμιση του υπολοίπου για 20 χρόνια. Ο ίδιος είχε ένα ποσό 80.000 ευρώ και ήθελε με αυτό να σβήσει το δάνειο και να σώσει το σπίτι του. Τελικά η ρύθμιση δεν προχώρησε και το διαμέρισμα που έμενε στο Ιπποκράτειο βγήκε σε πλειστηριασμό, με τιμή εκκίνησης 50.000 ευρώ, όταν η αντικειμενική ήταν 90.000 ευρώ και η εμπορική 140.000 ευρώ. Έδωσε προσφορά 50.001 ευρώ και επί δύο ώρες δεν υπήρξε καμία προσφορά. Πέντε λεπτά πριν τη λήξη της προθεσμίας μπήκαν έξι “κοράκια” και άρχισαν τις προσφορές. Έφτασε την προσφορά μέχρι τις 80.000 ευρώ και έπειτα χτύπησαν κατευθείαν 120.000 ευρώ. Ήταν συνεννοημένοι να το φτάσουν εκεί.

Διαδικασία συμμετοχής

1. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να αναζητήσει ακίνητα με βάση ένα εύρος τιμής πρώτης προσφοράς ή ημερομηνίας διεξαγωγής του πλειστηριασμού, Ή με κριτήριο την περιοχή ή το όνομα του οφειλέτη. Όλα αυτά μπορεί να τα κάνει ακόμα κι αν δεν είναι εγγεγραμμένος στην πλατφόρμα.

2. Για να συμμετάσχει σε έναν πλειστηριασμό, πρέπει να δημιουργήσει έναν λογαριασμό στην Υπηρεσία Διενέργειας Ηλεκτρονικών Πλειστηριασμών (www.eauction.gr) χρησιμοποιώντας τους κωδικούς TAXISnet για την ταυτοποίηση.

3. Αφού επιλέξει έναν πλειστηριασμό, συμπληρώνει τα στοιχεία του σε μία φόρμα και στη συνέχεια αποστέλλει ταχυδρομικώς τα έγγραφα τα οποία πιστοποιούν την εγκυρότητα των στοιχείων του. Αφού ελεγχθούν από τον υπεύθυνο υπάλληλο πλειστηριασμού, ο ενδιαφερόμενος ενημερώνεται μέσω email για την έγκριση της εγγραφής και λαμβάνει έναν κωδικό με SMS για να ενεργοποιήσει το λογαριασμό του.

4. Για κάθε ακίνητο ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να καταβάλλει το 30% της τιμής εκκίνησης ως εγγύηση, έως και τρεις ημέρες πριν την έναρξη του πλειστηριασμού. Μετά από αυτή την προθεσμία ο πλειστηριασμός «κλειδώνει». Κανείς εκτός από τον συμβολαιογράφο δεν γνωρίζει ούτε ποιοι ούτε πόσοι άλλοι συμμετέχουν.

5. Την ημέρα του πλειστηριασμού -συνήθως Τετάρτη, λιγότερο συχνά Πέμπτη ή Παρασκευή 10.00 με 12.00 και 14.00 με16.00- ο ενδιαφερόμενος θα λάβει με sms έναν πρόσθετο κωδικό ασφαλείας για να συνδεθεί στο συγκεκριμένο πλειστηριασμό.

6. Οι προσφορές υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Αν μέχρι το πέρας της διαδικασίας κανένας δεν έχει καταθέσει προσφορά ο πλειστηριασμός κηρύσσεται άγονος. Αν η διαδικασία επαναληφθεί άλλες δύο φορές χωρίς αποτέλεσμα, στον επόμενο διαγωνισμό η τιμή εκκίνησης είναι στο 85% της αρχικής, και την επόμενη φορά στο 65%.

7. Αν έστω και το τελευταίο λεπτό πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβληθεί προσφορά, ο πλειστηριασμός παρατείνεται αυτομάτως κατά 5 λεπτά. Εφόσον συνεχίζει να υπάρχει ενδιαφέρον, δίνονται πεντάλεπτες παρατάσεις μέχρι να συμπληρωθεί μία ώρα παράτασης.

8. Η κατακύρωση του αποτελέσματος γίνεται αυτόματα από το σύστημα και αποστέλλεται στον συμβολαιογράφο. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες λαμβάνουν στον λογαριασμό τους το ποσό της εγγύησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ