Κορωνοϊός: Αυξάνονται οι επαναμολύνσεις στη χώρα – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

0
People walk on the Promenade des Anglais during the third local weekend lockdown imposed to slow the rate of the coronavirus disease (COVID-19) contagion in Nice, France, March 13, 2021. REUTERS/Eric Gaillard

Αυξάνονται συνεχώς οι επαναμολύνσεις λόγω του κορωνοϊού στη χώρα μας, με τους ειδικούς να εφιστούν την προσοχή στους ανεμβολίαστους και όσους δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος σε δηλώσεις του τόνισε πως η Όμικρον αφήνει μικρό διάστημα ανοσίας μετά τη νόσηση και γι’ αυτό έχουμε επαναμολύνσεις. Ωστόσο, τα εμβόλια προστατεύουν κατά 90% από σοβαρή νόσηση με Όμικρον 2.

Εξήγησε επίσης ότι 4-6 μήνες μετά την 3η δόση του εμβολίου κάποιος έχει τη μισή πιθανότητα να κολλήσει και να μεταδώσει. «Πραγματικά προστατευμένος είναι αυτός που έχει κάνει 3 δόσεις».

Σχετικά με τα τελευταία στοιχεία, είπε ότι η επιδημία στην Ελλάδα είναι σε ανοδική πορεία, καθώς χθες είχαμε πάνω από 400 εισαγωγές στα νοσοκομεία.

«Η κοινωνία αντέχει να μετατρέψουμε τον κορωνοϊό σε ένα συνάχι», τόνισε εξηγώντας ότι αν επιτραπεί στους ανεμβολίαστους να μπουν στους κλειστούς χώρους ή σε χώρους εστίασης αυτό θα γίνει μόνο για οικονομικούς λόγους.«Επιστημονικά αυτό δεν έχει καμία λογική αυτή τη στιγμή.»

Όσον αφορά στο εμβόλιο, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε ότι τον Οκτώβριο θα έχουμε το επικαιροποιημένο εμβόλιο, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να επιτρέψει σε όποιον θέλει να κάνει την 4η δόση.

Τέλος, ανέφερε ότι ο ΕΟΔΥ θα αρχίσει να δίνει και τα ποσοστά ασθενών που έχουν κάνει 2 ή 3 δόσεις.

Παυλάκης: Τον επόμενο χρόνο θα έχουμε επιδημία και γρίπης και κορωνοϊού

Από την πλευρά του ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης μας “προετοιμάζει” για μια “διπλή πανδημία” στο μέλλον: «Υπάρχει περίπτωση από τον επόμενο χρόνο να έχουμε επιδημία και γρίπης και κορωνοϊού, θα είναι στατιστικά πιο εύκολα να πιάσει και τα δύο. Όπως έχουμε τις παραλλαγές του κορωνοϊού, έτσι έχουμε και διαφορετικούς τύπους γρίπης. Στο εμβόλιο της γρίπης υπάρχουν τέσσερις τύποι γρίπης και οι επιστήμονες κάθε φορά βάζουν ένα νέο τύπο. Έτσι όπως θα εξελιχθεί και ανάλογα με τις συνθήκες που θα έχουμε, θα εξαρτηθεί εάν θα πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης αλλά και το επικαιροποιημένο εμβόλιο του κορωνοϊού», πρόσθεσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ