Με κέφι τραγούδι και χορό αναβίωσε και φέτος η γιορτή του Κλήδονα στον Βύρωνα

0

Στo κατάμεστο ανοικτό θέατρο της Πλατείας Εθνικής Αντίστασης (Ταπητουργείου) ο Δήμος Βύρωνα και ο Σύλλογος Κρητών Βύρωνα-Καισαριανής-Παγκρατίου, διοργάνωσαν την Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023  την Γιορτή του Κλήδονα, ένα πανάρχαιο έθιμο που έφεραν μαζί τους οι Μικρασιάτες πρόσφυγες και διέδωσαν σε όλη την Ελλάδα.

Ο Δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης άνοιξε τη βραδιά με έναν χαιρετισμό κάνοντας εκτενή αναφορά στην απόφαση του Αρείου Πάγου για τον Λόφο Κοπανά που δικαιώνει τους ιδιώτες διεκδικητές της έκτασης, τονίζοντας ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί μέχρι την τελική νίκη, ώστε η έκταση αυτή να παραμείνει στην ιδιοκτησία του δημοσίου και σε χρήση των πολιτών του Βύρωνα και της Δάφνης-Υμηττού.

Κατόπιν ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Βύρωνα-Καισαριανής-Παγκρατίου, Στέλιος Παλάσσαρος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ακολούθως ο Γεώργιος Φραγκάκης Αντιδήμαρχος Πολιτισμού στον Δήμο Ιλίου και χοροδιδάσκαλος εξήγησε το δρώμενο του Κλήδονα που γινόταν από κοπέλες του Συλλόγου Κρητών με τις παραδοσιακές φορεσιές τους. Η χορευτική  βραδιά  άνοιξε με χορούς της Καππαδοκίας από μέλη του Συλλόγου με πολύ εντυπωσιακές φορεσιές Στη συνέχεια άναψε η φωτιά του Άι-Γιάννη και το κάψιμο των πρωτομαγιάτικων στεφανιών με τη συνοδεία χορών και τραγουδιών από την Κρήτη από τους μικρούς χορευτές αλλά  και το τμήμα ενηλίκων του Συλλόγου. Στο τέλος όλοι οι παριστάμενοι είχαν γίνει μια παρέα, χόρευαν γύρω από τη φωτιά, ενώ τσικουδιά και κεράσματα προσφέρονταν απλόχερα σε όλους.

Στη γιορτή του Κλήδονα παρέστησαν: O Δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικό Συμβουλίου Γιώργος Πλακίδας, οι Αντιδήμαρχοι Μιχάλης Καραγιάννης, Λεμονιά Κλωνάρη, Δημήτρης Κόκκαλης και Χρήστος Σπυρόπουλος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Νεκτάριος Αποστολάκης, Βαγγέλης Γείτονας επικεφαλής της Δημ. παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση”, Χρήστος Γώγος επικεφαλής της Δημ. παράταξης “Νέα Εποχή Βύρωνα”, Σοφία Δασκαλάκη, Πηνελόπη Δάφνη, Μαρία Ζιώγα, Ιουλία Κιούπη αντιπρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου, Θανάσης Κλειάσιος, Βασίλης Μουντοκαλάκης, Μίλτος Μπαντής επικεφαλής της Δημ. παράταξης “Μαζί για τον Βύρωνα”, Γιώργος Ντόβολος, Αλέξης Σωτηρόπουλος επικεφαλής της Δημ. παράταξης “Δύναμη Ελπίδας”, ο Πάνος Τριγάζης πρόεδρος του “Συνδέσμου Μπάιρον” και ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος ως εκπρόσωπος της Δημ. παράταξης “Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση”.

Το παρών έδωσαν επίσης οι: Γιώργος Ιωακειμίδης Δήμαρχος Ρέντη-Νίκαιας, Γιώργος Φραγκάκης Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Ιλίου,  Νίκος Ανδρουλάκης Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, Αλέκα Σιώζου Προέδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Βύρωνα, Στέφανος Παπατζήμας Γεν. Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Βύρωνα, Αντώνης Γιαννουλάκης Πρόεδρος Κρητών Ωρωπού, Δημήτρης Γλυκονικήτας Μέλος του Διεθνούς Πολιτιστικού Συλλόγου HORIZON και Μανώλης Πατεράκης  Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ