Νότης Μηταράκης: «Η ΕΕ να στηρίξει την Τουρκία για να προλάβουμε μεταναστευτικές ροές»

0

 

«Δεν το βλέπω αυτή τη στιγμή» ήταν η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ερωτηθείς το πρωί της Κυριακής για το αν υπάρχει φόβος για αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Τουρκία.

«Δεν υπάρχει καμία μεταβολή της πίεσης. Πρέπει να λάβουμε υπόψη πως μεγάλος αριθμός Σύρων που ζούσαν με περιορισμούς, πλέον έχουν αρθεί οι γεωγραφικοί περιορισμοί άρα θα δούμε εσωτερική μετακίνηση στην Τουρκία, όπως και Τούρκων πολιτών» εξήγησε ο κ. Μηταράκης.

Ωστόσο παρατήρησε ότι «αν δεν υπάρξει μια προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας να στηρίξει την Τουρκία εντός τους Τουρκίας, τότε θα υπάρξει μια μεγάλη προσπάθεια Σύρων ή Τούρκων να έρθουν στην Ευρώπη».

«Πλέον πάνε ή στην Κύπρο, ή την Βουλγαρία ή την Ιταλία. Οι αφίξεις στην Ιταλία είναι πενταπλάσιες από ό,τι στα ελληνικά νησιά. Από τον Μάρτιο του 2020, που βιώσαμε όσα βιώσαμε στον Έβρο, η χώρα μας έδειξε πως μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά της. Υπάρχει ένα ανθρωπιστικό πρόβλημα στην Τουρκία, ελπίζουμε πως θα βοηθηθεί η επαναπροσέγγιση των δυο χωρών, θεωρούμε θετικό πως μπορούν οι δυο κυβερνήσεις να μιλήσουν ξανά. Όλο αυτό δεν σημαίνει πως θα κάνουμε εκπτώσεις στις θέσεις μας στο πλαίσιο του διεθνούς Δικαίου. Είμαστε ανοιχτοί στο διάολο και σταθεροί στις θέσεις μας» πρόσθεσε ο υπουργός Μεταναστάσευσης και Ασύλου.

«Παραμένουμε σε επιφυλακή, είναι δεδομένο πως η χώρα μας θα συνεχίζει να φυλάει τα σύνορά της. Δεχόμαστε τεράστια πίεση στο εσωτερικό από την αριστερά για τη φύλαξη των συνόρων. Θέλω να σημειώσω, πως για την πολιτική φύλαξη των συνόρων δεχόμαστε κριτική από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και στο ευρωκοινουβούλιο» πρόσθεσε γενικότερα όσον αφορά το μεταναστευτικό ο Νότης Μηταράκης στο ΟΡΕΝ.

Κληθείς να σχολιάσει την επαναπροσέγγιση της Τουρκίας απάντησε ότι «μπορούμε να μπούμε σε μια φάση επαναπροσέγγισης, αλλά δεν κάνουμε εκπτώσεις στις ελληνικές θέσεις. Η Τουρκία θέλει το ΝΑΤΟ ως φόρουμ, ως βάση. Είμαστε σύμμαχοι και πρέπει αυτή η σχέση να καλλιεργηθεί, την ώρα μάλιστα που το ΝΑΤΟ θέλει Σουηδία και Φινλανδία να μπουν στη Συμμαχία».

Πηγή: protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ