Ξεκίνησε η δίκη της ΧΑ – Προσωρινή διακοπή – Συγκεντρώσεις στο Εφετείο

0

Ξεκίνησε σήμερα Τετάρτη 15 Ιουνίου στο Εφετείο η δίκη της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό.

Επτά χρόνια έχουν περάσει από την έναρξη της πρωτοβάθμιας δίκης της Χρυσής Αυγής και κάτι λιγότερο από δύο χρόνια από την πρωτόδικη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και σήμερα 15 Ιουνίου 2022 η δική ξεκίνησε και πάλι , σε δεύτερο βαθμό, στην αίθουσα τελετών του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας.

Απών από τη διαδικασία ο αρχηγός της οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος νοσηλεύεται σε κέντρο αποκατάστασης στη Λάρισας μετά την τρίμηνη διασωλήνωσή του λόγω κορωνοϊού.

Απών και ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος παρέμεινε στη φυλακή όπου εκτίει την ποινή του.

Στη δικαστική αίθουσα μετήχθησαν μόλις 7 κρατούμενοι εκ των 26, που πρωτόδικα έχουν καταδικαστεί και εκτίουν ήδη τις ποινές τους.

Ανάμεσα στους κρατούμενους, που δεν προσήχθησαν στο δικαστήριο είναι και ο καθ’ ομολογία δράστης της δολοφονίας Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς.

Παρόντες στο δικαστήριο είναι τα πρωτοπαλίκαρα του Μιχαλολιακου και καταδικασθέντες πρώην βουλευτές της ΧΑ, Γιάννης Λαγός και Νίκος Παππάς.

Με την έναρξη της διαδικασίας, ο εκ των συνηγόρων Υπεράσπισης του Νίκου Μιχαλολιάκου, Δημήτρης Παπαδέλης, ζήτησε αναβολή στο πρόσωπο του εντολέα του, που είναι ασθενής.

Ένα ακόμη ζήτημα, που πρέπει να επιλύσει το δικαστήριο, είναι το γεγονός ότι, πολλοί εκ των κατηγορουμένων, δεν έχουν συνηγόρους υπεράσπισης και το δικαστήριο πρέπει να διορίσει συνηγόρους.

Κατά συνέπεια το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίαση, προκειμένου να διασκεφτεί για το θέμα των συνηγόρων υπεράσπισης και το αίτημα αναβολής Μιχαλολιάκου.

Το δικαστήριο θα κρίνει εαν η επιθετική δράση μελών του κόμματος, που κατάφερε να αποτελεί την τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη της χώρας το 2012, αποτελούσε συντονισμένη, οργανωμένη και καθοδηγούμενη άνωθεν με συγκεκριμένο υπόβαθρο εγκληματική οργάνωση.

Θα κρίνει δηλαδή το δικαστήριο, εαν οι ενέργειες των κατηγορουμένων δεν ήταν «μεμονωμένες πράξεις», όπως διατείνονται οι ίδιοι, αλλά απόρροια μιας εγκληματικής ναζιστικού τύπου δομής που επέλεγε θύματα με συγκεκριμένα κριτήρια.

Αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από το Εφετείο

Παράλληλα από τις 8 το πρωί τέθηκαν σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους δρόμους γύρω από το Εφετείο καθώς πραγματοποιήθηκε αντιφασιστικό συλλαλητήριο, με μαζική συμμετοχή.

Αυτή την ώρα οι δρόμοι έχουν δοθεί και πάλι στην κυκλοφορία, ενώ ο κόσμος παραμένει έξω από τα δικαστήρια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ