Οι δύο κατευθύνσεις και τα επόμενα βήματα της νέας κυβερνητικής πρωτοβουλίας για την οπαδική βία

0
Τα γήπεδα ποδοσφαίρου θα ξανανοίξουν στους φιλάθλους μόνο εφόσον έχουν υλοποιηθεί από τις ομάδες, ως στις 12 Φεβρουαρίου 2024, όπως ανακοίνωσε εχθές η κυβέρνηση.

Με την προσδοκία πως η τρίτη παρέμβαση μέσα σε δύο χρόνια θα αποδειχθεί στην πράξη πιο αποτελεσματική από τις δύο προηγούμενες που επίσης συνοδεύονταν από διακηρύξεις περί αποφασιστικότητας στη αντιμετώπιση των φαινομένων οπαδικής βίας, η κυβέρνηση κατευθύνει τις πρωτοβουλίες της προς δύο κατευθύνσεις:

Στα γήπεδα, με την κεκλεισμένων των θυρών διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων της Super League 1 και του Κυπέλλου Ελλάδας για τους επόμενους δύο μήνες και με σαφή πρόθεση να τεθούν και οι ίδιες οι ΠΑΕ προ των ευθυνών τους, αλλά και στην Δικαιοσύνη για ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας.

Τα γήπεδα ποδοσφαίρου θα ξανανοίξουν στους φιλάθλους μόνο εφόσον έχουν υλοποιηθεί από τις ομάδες, ως στις 12 Φεβρουαρίου 2024, οι δύο βασικές προϋποθέσεις που αφορούν στην εγκατάσταση και λειτουργία σε όλα τα γήπεδα της μεγάλης κατηγορίας καμερών υψηλής ευκρίνειας στις προδιαγραφές της UEFA και συστήματος ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπείας.

Την ίδια ώρα, η σημερινή επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου και του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη θα σηματοδοτήσει την επιδίωξη της κυβέρνησης να υπάρξει ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς.

Στο επίκεντρο της κυβερνητικής προσέγγισης βρίσκεται κατ΄ ουσία η διαδικασία που ακολουθήθηκε παλαιότερα στην περίπτωση της «Χρυσής Αυγής» και οι δύο υπουργοί θα προσκομίσουν σήμερα όλα τα στοιχεία που βρίσκονται στην διάθεση των Αρχών ώστε η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη να διερευνήσει σε ποια έκταση δρουν στον ευρύτερο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού συμμορίες ή εγκληματικές οργανώσεις.

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί ποιοι χρηματοδοτούν, ενθαρρύνουν ή υποθάλπουν τέτοιου είδους εγκληματική δραστηριότητα, αλλά και αν υπάρχουν κάποιοι που με όσα υποστηρίζουν δημόσια διαπράττουν αδικήματα διέγερσης σε παράνομες πράξεις.

«Πρόκειται για εγκληματικές οργανώσεις με δομή, πρόγραμμα, σχέδιο και ιεραρχία, χωρίς αμφιβολία. Αυτό άλλωστε φανέρωσε και η τελευταία υπόθεση, αλλά και άλλες παρόμοιες υποθέσεις που η Ελληνική Αστυνομία κατά το παρελθόν έχει εξαρθρώσει και έχει αποτρέψει στο να φτάσουν ως εκεί», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γ. Οικονόμου, οποίος προανήγγειλε προσκόμιση «σειράς από στοιχεία για πρόσωπα, για δράσεις εγκληματικές, το ποινικό μητρώο αυτών των προσώπων, για ύποπτα πράγματα για τα οποία η ανακριτική και εισαγγελική έρευνα θα μπορέσει να στοιχειοθετήσει, αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα που παραπέμπουν σε παρότρυνση ενδεχομένως τέτοιων συμπεριφορών».

“Έχουμε εγκληματικές οργανώσεις που πρέπει να αποκτήσουν ονοματεπώνυμο”, ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να ενοποιηθεί η έρευνα για όλα τα γεγονότα τα οποία έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια στο χώρο του αθλητισμού, να διερευνηθούν οι διασυνδέσεις μεταξύ όλων αυτών των εγκληματικών ενεργειών και βεβαίως να οδηγηθούν τα πράγματα στο να αποδώσουν δικαστικά αυτό που πράγματι συμβαίνει.

Οι χθεσινές ανακοινώσεις έχουν δημιουργήσει και ερωτηματικά σε σχέση με τον ρόλο που θα έχει η Αστυνομία, για την οποία πάντως τόσο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισαν πάντως ότι θα είναι παρούσα στα γήπεδα.

«Η Αστυνομία, σε γεγονότα που έχουν πάρα πολύ κόσμο, δε μπορεί να είναι απούσα. Η Αστυνομία θα είναι παρούσα. Πρέπει να είναι παρούσα», τόνισε ο κ. Οικονόμου, ενώ ο κ. Μαρινάκης ανέφερε πως «η Αστυνομία θα έχει τον ρόλο που πρέπει να έχει» και πως «είναι σημαντική και αυτονόητη η παρουσία της».

Το ερώτημα ωστόσο εάν τον έλεγχο ταυτοπροσωπίας στα γήπεδα θα τον κάνει η Αστυνομία ή οι ΠΑΕ, αναμένεται να απαντηθεί τις επόμενες ημέρες που θα υπάρξει αναλυτικότερη περιγραφή του πλαισίου διενέργειας των ελέγχων από τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού.

Το κυβερνητικό μήνυμα είναι ότι στις θύρες με αυξημένη επικινδυνότητα, τους ελέγχους αναλαμβάνει η Αστυνομία ενώ για τον γενικότερο έλεγχο της εισόδου των φιλάθλων στο γήπεδο, υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο που ισχύει τόσο στους ευρωπαϊκούς όσο και στους ελληνικούς αγώνες που θα συνεχίσει να υφίσταται.

Όπως τονίζουν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, «αν σε κάποιες θύρες συνέβαινε λόγω αυξημένης επικινδυνότητας να κάνει έλεγχο η Αστυνομία, υπάρχει και η ξεκάθαρη ευθύνη των ομάδων».

Η προσέγγιση αυτή σίγουρα διαφέρει ως έναν βαθμό από τα μηνύματα που εξέπεμπε η κυβέρνηση πριν από τέσσερις μήνες, μετά την σύσκεψη του περασμένου Αυγούστου παρουσία και των εκπροσώπων των τεσσάρων μεγάλων ΠΑΕ.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε τότε ότι θεωρεί πολύ σημαντική, την συμφωνία με τις ιδιοκτησίες των ΠΑΕ ότι η Αστυνομία θα έχει πια ουσιαστικό έλεγχο στην είσοδο των οργανωμένων φιλάθλων στις θύρες που στο παρελθόν μας έχουν δημιουργήσει πρόβλημα και σημείωνε ότι αυτό σημαίνει ότι η αρμοδιότητα μεταταπίπτει από τις υπηρεσίες ασφάλειας των ομάδων στην ΕΛ.ΑΣ. Τόνιζε μάλιστα τότε ότι αυτό είναι κάτι στο οποίο συμφώνησαν και οι τέσσερις ΠΑΕ διότι αντιλαμβάνονται και αυτές ότι πολλές φορές μπορεί ο έλεγχος τέτοιων φαινομένων βίας να ξεφεύγει από τις δικές τους δυνατότητες».

Τον περασμένο Αύγουστο ο κ. Μητσοτάκης είχε επισημάνει επίσης και το χρέος των τεσσάρων μεγάλων ΠΑΕ να ενεργοποιήσουν κάμερες, ζήτημα το οποίο αναδεικνύεται κάθε φορά στην σκιά τραγικών γεγονότων, αποδεικνύεται όμως ότι στην πράξη δεν εφαρμόζεται.

Έτσι, στις χθεσινές ανακοινώσεις, ο κ. Μαρινάκης προέβαλε και πάλι – και μάλιστα ως βασική προϋπόθεση για να ανοίξουν και πάλι οι κερκίδες- την λειτουργία των καμερών, ενώ αν ανατρέξει κανείς και στις δηλώσεις το 2022 θα βρει τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη να τονίζει πως οι ανώνυμες εταιρείες του χώρου του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, έχουν την ευθύνη να εκσυγχρονίσουν και να αναβαθμίσουν το σύστημα καμερών που παρακολουθούν τις εξέδρες των φιλάθλων κατά τη διάρκεια των αγώνων και θα ελεγχθούν γι’ αυτό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ