Ομόλογα: Σχεδόν δεκαπλασιάστηκε το κόστος δανεισμού μέσα σε 13 μήνες

0

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ πολλών ετών αναρριχώνται και σήμερα, για μία ακόμη ημέρα, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη.

Ο ελληνικός 10ετής τίτλος φλερτάρει με το 5,1%

Ο ελληνικός 10ετής τίτλος ξεπέρασε και το 5% και φλερτάρει με το 5,1%, τιμή στην οποία δεν έχει βρεθεί από τα τέλη του 2017. Τον Αύγουστο του 2021, ήταν 0,53%. Η Ιταλία, τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρωζώνης που βρίσκεται σε διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης υπό την ηγεσία της ακροδεξιάς και με έντονα ευρωσκεπτικιστικά στοιχεία, βλέπει το δικό της 10ετές ομόλογο να κάνει νέο άλμα στο 4,8%.

Ο γερμανικός τίτλος ξεπέρασε το 2,3%

Το μεγαλύτερο πρόβλημα ωστόσο βρίσκεται στον πυρήνα της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως δείχνει η νέα άνοδος του 10ετούς γερμανικού τίτλου που ξεπέρασε και το 2,3%, πριν υποχωρήσει ελαφρά το 2,24%.

Τίτλοι που παρέχουν χαμηλές αποδόσεις μπορεί να αντιμετωπιστούν ως ασύμφοροι

Όπως γράφει το Reuters, ο μεγάλος κίνδυνος που εντοπίζουν οι αναλυτές έχει να κάνει με την ανάγκη όλων των κρατών μελών της ΕΕ και ειδικά της Ευρωζώνης να χρηματοδοτήσουν μέτρα ανακούφισης του πληθυσμού από την ακρίβεια και να βρουν λύσεις στην ενεργειακή κρίση, μετά την σύγκρουση της Δύσης με την Ρωσία και τις κυρώσεις που εμποδίζουν τις εισαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου. Αυτή η ανάγκη εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει τους επόμενους μήνες σε υπερπροσφορά νέων κρατικών τίτλων στις αγορές. Ωστόσο, τίτλοι που παρέχουν ακόμη σχετικά χαμηλές αποδόσεις, μπορεί να αντιμετωπιστούν ως ασύμφοροι από τους επενδυτές, λόγω του καλπάζοντος πληθωρισμού, που πρακτικά εξανεμίζει αυτές τις αποδόσεις, ειδικά τις βραχυχρόνιες.

Νέο άλμα στις τιμές του φυσικού αερίου

Η πίεση ειδικά για τις οικονομίες της κεντρικής Ευρώπης αυξήθηκε έντονα μετά την είδηση των μεγάλων διαρροών στον Nord Stream, που υποδεικνύουν ότι η ΕΕ δεν μπορεί να θεωρεί δεδομένη καμία παράδοση φυσικού αερίου καμίας ποσότητας αυτό τον χειμώνα, ή και όσο διαρκεί η αντιπαράθεση Δύσης-Ρωσίας. Οι τιμές του φυσικού αερίου έκαναν άμεσα νέο άλμα, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί στους εγχώριους πληθωρισμούς τους επόμενους μήνες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ