Οριστικό: Πρόσβαση μόνο από τη θάλασσα στο Ναυάγιο Ζακύνθου

0
Ο Ευθύμιος Λέκκας περιγράφει το νέο modus operandi για την εμβληματική παραλία
Ανοιχτό από θαλάσσης θα είναι για τους επισκέπτες αυτό το καλοκαίρι το Ναυάγιο της Ζακύνθου, η φημισμένη παραλία σήμα κατατεθέν του εγχώριου τουριστικού προϊόντος, αφού, σύμφωνα με επικείμενη εξειδίκευση της πρόσφατης ΚΥΑ (η οποία απαγόρευε την πρόσβαση μέσω θάλασσας και στεριάς μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου), θα επιτρέπεται τελικά να πλησιάζουν σκάφη με επιβάτες που θέλουν να βουτήξουν στα νερά του όρμου, σε συγκεκριμένη απόσταση από την ακτή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εξειδίκευση της ΚΥΑ αναμένεται άμεσα ενώ η απόσταση που θα ορίζεται από την ακτή ως επιτρεπτό όριο για πλοιάρια και κολυμβητές θα είναι, πιθανότατα, τα 40 μέτρα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, μοιάζει να ικανοποιείται και το αίτημα της περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδης Κράτσα Τσαγκαροπούλου, η οποία σε ανακοίνωσή της αμέσως μετά την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ (8/4/2023) είχε ζητήσει διευκρινιστική εγκύκλιο για την εφαρμογή μέτρων που πρέπει να ισχύσουν άμεσα αλλά και εξελικτικά, επικαλούμενη επιστημονικές παρατηρήσεις της ομάδας του καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα, σύμφωνα με τις οποίες, στην εν λόγω περιοχή, η εφαρμογή σωστών μέτρων μπορεί να δώσει λύση.
«Το Ναυάγιο πρέπει και μπορεί να είναι επισκέψιμο», υπογράμμιζε προ ημερών η ηγεσία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Από τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, το πράσινο φως για προσέγγιση – αγκυροβολία πλωτών μέσων και κολύμπι στο Ναυάγιο, σε απόσταση από την ακτή, έχει δοθεί και τώρα μένουν να αποτυπωθούν από τα συναρμόδια υπουργεία οι συγκεκριμένοι όροι που θα περιγράφουν με ακρίβεια τα παραπάνω.
Απαγόρευση
Κάνοντας μια αναδρομή στα γεγονότα που λειτούργησαν ως καμπανάκια κινδύνου και οδήγησαν την ελληνική πολιτεία στην πρόσφατη ΚΥΑ με την απαγόρευση πρόσβασης στο Ναυάγιο υπό τον φόβο κατολισθήσεων, ο Ευθύμιος Λέκκας περιγράφει στα «ΝΕΑ» το νέο modus operandi για την εμβληματική παραλία που αποτελεί πόλο έλξης για εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο.
«Το καλοκαίρι του 2018 εκδηλώθηκε μια αρκετά σημαντική κατολίσθηση με 5 σοβαρά τραυματίες. Τότε είχαμε αρχίσει την επιτήρηση του Ναυαγίου ενώ παράλληλα εξελισσόταν και ένα πρόγραμμα της Περιφέρειας για γεωδυναμικούς κινδύνους, σεισμούς, κατολισθήσεις, πλημμύρες, μέσω του οποίου μας δόθηκε η ευκαιρία να αποτυπώσουμε το Ναυάγιο με σύγχρονες μεθοδολογίες και να καθορίσουμε τρεις ζώνες, μία απαγορευμένη, μια επιτηρούμενη όπου η πρόσβαση θα γινόταν με ειδικούς όρους και μία ελεύθερη.
Αρχικά η πρότασή μας τηρήθηκε, μετά όμως δεν υπήρχε επιτήρηση και αντί για 500 άτομα μαζεύονταν στην παραλία 4.000. Βλέποντας αυτό και με αφορμή έναν σεισμό στην περιοχή, με κατολίσθηση, μικρό τσουνάμι και δύο τραυματίες που είχαμε στις 8 Σεπτεμβρίου ενώ συσκεπτόμασταν για το συγκεκριμένο θέμα, αποφασίσθηκε να κλείσει η παραλία», εξηγεί ο καθηγητής τονίζοντας πως σε εξέταση που πραγματοποιείται στην περιοχή δύο φορές τον χρόνο διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος κατολισθήσεων παραμένει υψηλότατος.
Όπως εξηγεί ο ίδιος, τεχνικά έργα δεν μπορούν να γίνουν γιατί θα ακυρωθεί η φυσική ομορφιά, ούτε και ελεγχόμενο γκρέμισμα μέρος του πρανούς καθώς από τις κατολισθήσεις τροφοδοτείται η ύπαρξη της ακτής. «Για αυτό το καλοκαίρι, θα υπάρχει πρόσβαση μόνο από τη θάλασσα, το κολύμπι θα υπάρχει αλλά δεν θα υπάρχει πρόσβαση στην ξηρά. Του χρόνου βλέπουμε», σημειώνει ο Ευθύμιος Λέκκας.
Πηγή: In.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ