Παγκόσμια ανησυχία για το ελαιόλαδο: Το βακτήριο που κατέστρεψε ελαιώνες στην Ιταλία

0

Για κίνδυνο πιθανής μεγάλης έλλειψης ελαιόλαδου στο μέλλον μιλάει γνωστό αμερικανικό μέσο.

Συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα περιγράφεται η ανησυχητική κατάσταση στους ιταλικούς ελαιώνες λόγω ενός βακτηρίου, που ίσως πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Μια σειρά από τρέχοντα ζητήματα έχουν προκαλέσει προβλήματα στη βιομηχανία ελαιολάδου για το μισό της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του τομέα, και τα πράγματα γίνονται όλο και πιο άσχημα, όπως σημειώνεται.

Το κυριότερο από τα προβλήματα είναι ένα βακτήριο που σκοτώνει τα ελαιόδεντρα και εξαπλώνεται ταχύτατα. Αυτό σε συνδυασμό με τα προβλήματα παραγωγής που σχετίζονται με τον COVID και τα προβλήματα εφοδιασμού που απορρέουν από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία,προκαλούν χάος στις προμήθειες του αγαπημένου υγιεινού λαδιού του κόσμου.

 Το βακτήριο

Τα προβλήματα ξεκίνησαν πριν από μια δεκαετία, όταν ένα βακτήριο γνωστό ως Xylella fastidiosa άρχισε να σκοτώνει τα ελαιόδεντρα στην Ιταλία – ιδιαίτερα 20 εκατομμύρια εκτιμάται ότι υπάρχουν στην Απουλία, σύμφωνα με το Atlas Obscura. Η βάναυση προσβολή ξεραίνει τα δέντρα προσδίδοντάς τους ένα χλωμό χρώμα και δεν τους αφήνει «καμία πιθανότητα επιβίωσης», σύμφωνα με το μέσο.

Το βακτήριο, το οποίο μεταφέρεται από έντομα που καταναλώνουν χυμούς δέντρων και ονομάζεται hilaenus spumarius, έχει έκτοτε εξαπλωθεί πέρα από την Απουλία, η οποία είναι υπεύθυνη για το 12% της παγκόσμιας προσφοράς ελαιολάδου. Τώρα, έχει φτάσει σε ολόκληρη την Ιταλία και άλλα μεσογειακά έθνη κινδυνεύουν, σύμφωνα με το Atlas Obscura.

Τα προβλήματα στην παραγωγή

Υπάρχει μια σειρά προβλημάτων που έχουν πολύ πιο άμεσες επιπτώσεις στο ελαιόλαδο.

Όπως και με πολλά άλλα αγαθά, η αποδοτικότητα του κόστους, η παραγωγή και η μεταφορά του ελαιολαδου έχουν παρεμποδιστεί από την πανδημία. Οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού, τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος και οι ακραίες καθυστερήσεις στα λιμάνια σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα σε αυτά της Αμερικής, έχουν οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις των τιμών.

Τα προβληματικά λιμάνια έχουν προκαλέσει ακραία αύξηση των τιμών στις αποστολές κατά περίπου 400% έως 500%, σύμφωνα τόσο με τους εμπειρογνώμονες στο Μπρονξ. Μάλιστα το κόστος των εμπορευματοκιβωτίων για εισαγωγές όπως το ελαιόλαδο ή ακόμη και ντομάτες σε κονσέρβα έχει αυξηθεί από 4.000 δολάρια σε 9.000 έως 12.000 δολάρια. Αυτό ανάγκασε πολλούς τοπικούς λιανοπωλητές να αυξήσουν τις τιμές τους.

Το κερασάκι στην τούρτα μπήκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς μετά την ρωσική εισβολή ουσιαστικά σταμάτησε κάθε παραγωγή ηλιέλαιου από την Ουκρανία, η οποία ήταν παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή ηλιέλαιου. Έτσι στην αλυσίδα τροφίμων, κάποιες βιομηχανίες αντικατέστησαν το ηλιέλαιο με ελαιόλαδο, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση των τιμών ορισμένων ελαιολάδων έως και 40%.

Για τους λόγους αυτούς, πέραν της ήδη ανησυχητικής καταστροφής, οι ειδικοί φοβούνται τις μακροχρόνιες επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στην Ιταλία και σε ένα από τα πιο διάσημα εξαγωγικά της προϊόντα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ