Προκαλεί ο Τσαβούσογλου: “Στην ιστορία, Τούρκος στρατιώτης σάς έριξε στη θάλασσα”

0

Ανεβάζει περαιτέρω τους τόνους η Τουρκία με νέες εμπρηστικές δηλώσεις, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου το πρωί της Τρίτης (11/10).

Μιλώντας σε συνέντευξη στο TVNET που μεταδόθηκε ζωντανά, προχώρησε σε προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας, με αναφορές στη Σμύρνη. Συγκεκριμένα, είπε όπως γράφει η Yeni Safak: “Η Ελλάδα δεν αισθάνεται άνετα με την Τουρκία ως παγκόσμιο παράγοντα. Άρχισαν να λένε ανοησίες. Αυτός που καβαλάει ένα στραβό άλογο πέφτει γρήγορα. Μην λέτε συνέχεια ότι πίσω μας υπάρχουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Εμείς λέμε καλημέρα. Υπάρχει μια ισχυρή Τουρκία μπροστά σας. Εσείς ξερνάτε μίσος και μίσος. Στην ιστορία ο Τούρκος στρατιώτης σάς έριξε στη θάλασσα, δεν μπορέσατε να το χωνέψετε και είστε εχθρικοί προς τους Τούρκους παντού”.

Συνεχίζοντας την επίθεση κατά της Ελλάδας, είπε για την αντίθεσή της στη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη: “Η Ελλάδα είναι ήδη αξιολύπητη. Είναι σε τόσο θλιβερή κατάσταση που πηγαίνουν σε άλλες χώρες και κλαίνε και ικετεύουν. Εμείς μπορούμε να κάνουμε έρευνα, γεωτρήσεις, εμπόριο, τι σας νοιάζει; Έδωσε επίσης ένα παράδειγμα της υποκρισίας σχετικά με τη νομιμότητα. Η Τουρκία είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στη Λιβύη. Η Τουρκία έχει μόνο έναν στόχο, τη σταθερότητα της Λιβύης”.

Μεταξύ άλλων, ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Çavuşoğlu είπε: “Δυστυχώς, η διαδικασία διαπραγμάτευσης και ειρήνης απομακρύνθηκε, αυτή η ευκαιρία χάθηκε. Βλέπουμε τις παρεμβάσεις τρίτων χωρών. Συγκεκριμένα, το δημοψήφισμα της Ρωσίας για την προσάρτηση των περιοχών αυτών και η κήρυξη κινητοποίησης δυσκόλεψαν τα βήματα που έγιναν”.

 

Αναφερόμενος στο ρόλο της Τουρκίας ως διαμεσολαβητή στον πόλεμο, δήλωσε: “Ακολουθήσαμε μια πολιτική αρχών από την αρχή. Λάβαμε αποφάσεις που δεν άρεσαν στη Ρωσία, αλλά όχι τόσο πολύ όσο στην Ευρώπη. Αν είχαμε υπακούσει στη Δύση, δεν θα μπορούσαμε να υλοποιήσουμε τη συμφωνία για τα σιτηρά. Βλέπουμε το κόστος της διακοπής των σχέσεων με τη Ρωσία. Είναι αναπόφευκτο να επηρεαστούν όλοι. Βλέπουμε τις τιμές του φυσικού αερίου. Ωστόσο, η Τουρκία δεν υποφέρει από έλλειψη φυσικού αερίου, άλλες χώρες βιώνουν αυτή την κατάσταση.”

Αναφερόμενος στις συζητήσεις για το αν θα υπάρξουν συνομιλίες με τη Συρία, ο Τσαβούσογλου είπε: “Πρέπει να γίνει διάλογος με το συριακό καθεστώς για να επιτευχθεί συμφιλίωση. Δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο αυτή τη στιγμή, αλλά μπορεί να υπάρξουν επαφές στο μέλλον”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ