Προς τη Γάζα κατευθύνεται πλοίο με βοήθεια με 200 τόνους τρόφιμα

0

Ένα πρώτο πλοίο φορτωμένο με τρόφιμα κατευθύνεται στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο πληθυσμός είναι αντιμέτωπος με λιμοκτονία, πέρα από τους βομβαρδισμούς και τα αδέσποτα πυρά, καθώς ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς διανύει τον έκτο του μήνα, χωρίς καμιά πιθανότητα ούτε καν ανακωχής στον ορίζοντα.

Μπροστά στην ανεπάρκεια της βοήθειας που φθάνει μέσω χερσαίων οδών στον παλαιστινιακό θύλακο, κατά μεγάλο μέρος του ισοπεδωμένο, η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να διαφοροποιήσει τις οδούς εφοδιασμού, προχωρώντας σε αεροπορικές ρίψεις και στο πιλοτικό σχέδιο για τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου, από την Κύπρο στη Λωρίδα της Γάζας.

Πλοίο που μισθώνει η ισπανική ΜΚΟ Open Arms, φορτωμένο 200 τόνους τρόφιμα, αναχώρησε χθες από τη Λάρνακα, παίρνοντας τον διάδρομο που επιδιώκουν να δημιουργήσουν η ΕΕ και διάφορες άλλες χώρες. Αναμένεται να φθάσει σε «μερικές ημέρες» στις ακτές της Λωρίδας της Γάζας, διευκρίνισε η Λάουρα Λανούθα, εκπρόσωπος της Open Arms.

Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Vessel Finder, το πλοίο, κινούμενο με πολύ μικρή ταχύτητα, απείχε ακόμη 155 ναυτικά μίλια (285 χλμ.) από τα παράλια της Γάζας. Η Κύπρος, η χώρα της ΕΕ που βρίσκονται πιο κοντά στον παλαιστινιακό θύλακο από οποιαδήποτε άλλη, διαβεβαίωσε πως ετοιμάζεται δεύτερο φορτίο, «πολύ μεγαλύτερο».

Στη Γάζα, ο πληθυσμός περιμένει απελπισμένα περισσότερη βοήθεια, εκτός των άλλων για να πέσουν οι τιμές των λιγοστών τροφίμων στις αγορές που λειτουργούν ακόμη, όπως των «κατάγεφ» (πρόκειται για μικρές κρέπες οι οποίες καταναλώνονται πολύ στα ιφτάρ, τα δείπνα με τα οποία διακόπτεται η νηστεία του ραμαζανιού). Ο ιερός μήνας νηστείας και προσευχής για τους μουσουλμάνους άρχισε αυτή την εβδομάδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ