Σπ. Λαμπρίδης: Η Ελλάδα θα είναι παρούσα στην «επόμενη μέρα» της Ουκρανίας

0

Στην εκτίμηση ότι θα ξεπεραστεί σύντομα το αδιέξοδο στο Κογκρέσο αναφορικά με την αποδέσμευση νέας αμερικανικής βοήθειας προς το Κίεβο προχώρησε ο ειδικός απεσταλμένος της Ελλάδας για την Ουκρανία, πρέσβης Σπύρος Λαμπρίδης, μετά την ολοκλήρωση των επαφών που είχε στην αμερικανική πρωτεύουσα.

«Η συνολική εικόνα είναι ότι ναι πράγματι μπορεί να μην γίνει αύριο. Το πολύ, όμως, στο άμεσο μέλλον, η Ουκρανία θα πάρει λίγο πολύ αυτό που της έχει υποσχεθεί η Αμερική και θα περάσει αυτή η περιβόητη νομοθετική πράξη», σημείωσε ο κ. Λαμπρίδης.

Η αμερικανική Γερουσία έχει ήδη ανάψει το πράσινο φως για την έγκριση του νέου πακέτου βοήθειας. Ωστόσο, στη Βουλή των Αντιπροσώπων υπάρχουν ενστάσεις, με τη Ρεπουμπλικανική πλειοψηφία να αρνείται να βάλει το θέμα στην ημερήσια διάταξη. Με τις ΗΠΑ να έχουν ήδη εισέλθει σε μια μακρά προεκλογική περίοδο, υπάρχουν φόβοι ότι η νέα βοήθεια προς το Κίεβο ενδέχεται να πέσει θύμα αυτής της εγχώριας πολιτικής αντιπαράθεσης.

Από την πλευρά του, ο Σπύρος Λαμπρίδης υποστήριξε ότι στην περίπτωση της Ουκρανίας δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου, καθώς σε αντίθεση με την Ταϊβάν και το Ισραήλ αυτή τη στιγμή διακυβεύεται η ίδια η υπόσταση της χώρας. Παρόλα αυτά, εμφανίστηκε ενθαρρυμένος από τα μηνύματα που εισέπραξε στις συναντήσεις που είχε με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και συνεργάτες Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών νομοθετών.

«Είναι κάπως αισιόδοξη η εικόνα γιατί δεν βρήκα κάποιον που να πει όχι δεν θέλω να δώσουμε τη βοήθεια. Καταλαβαίνουν την ανάγκη. ‘Από την άλλη μεριά, (οι Ρεπουμπλικάνοι) προσπαθούν να βρουν τρόπους για να φανεί ως μια δικομματική απόφαση που έχει να κάνει με την ασφάλεια της Ουκρανίας και όχι ως μια υποχώρηση στις πιέσεις των Δημοκρατικών. Νομίζω ότι θα γίνει, και οι Ρεπουμπλικάνοι που τουλάχιστον συνάντησα εγώ είχαν μια αισιόδοξη νότα να μου πουν».

Η Ελλάδα θα είναι παρούσα στην «επόμενη μέρα» της Ουκρανίας

Ο Σπύρος Λαμπρίδης αναφέρθηκε στις προοπτικές αλλά και στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στην επόμενη μέρα της ανοικοδόμησης λόγω της γεωγραφικής θέσης αλλά και των ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών που την ενώνουν με την Ουκρανία. Όπως εξήγησε, «κάποια στιγμή ένας πόλεμος τελειώνει. Αυτό, λοιπόν, που κάνει η χώρα μας αυτή τη στιγμή με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να προετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ