Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν τα έργα στο πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου, όπως ενημερώνει το υπουργείο Πολιτισμού.
Η ομόφωνα θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων για τη μελέτη αποκατάστασης του κτιρίου Προσωπικού και τις προμελέτες (αρχιτεκτονική, στατική, ηλεκτρομηχανολογική) του νέου Βουστασίου, καθώς και τη μετατροπή του σε εκθεσιακό χώρο, ανοίγει τον δρόμο για την επίσπευση των εργασιών στα συγκεκριμένα κτίρια.
Το έργο αποκατάστασης του νέου Βουστασίου, προϋπολογισμού 4.300.000 ευρώ και με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2025, έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ η μετατροπή του κτιρίου Προσωπικού σε ξενώνα θα υλοποιηθεί από ιδιώτη επενδυτή.
Ανασχεδιάζεται ο χώρος αναψυχής
Το κτίριο Προσωπικού, κατασκευασμένο στις αρχές του 20ού αιώνα, αποκαθίσταται και μετατρέπεται σε ξενώνα φιλοξενίας, προσβάσιμο σε ΑμεΑ. Στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού του κτιρίου, τοποθετούνται σύγχρονες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, χωρίς να θίγεται η μορφολογία του κελύφους του μνημείου. Ταυτόχρονα, ανασχεδιάζεται ο περιβάλλων χώρος, ώστε να εξυπηρετεί τη νέα χρήση του ξενοδοχείου, αλλά και το κτήμα ως χώρος περιπάτου και αναψυχής.
Το κτίριο του νέου Βουστασίου περατώθηκε το 1952 και αντικατέστησε το παλαιότερο κτίσμα που βρίσκεται βορειότερα, καθώς δεν επαρκούσε για να καλύψει τις ανάγκες της αναπτυσσόμενης αγροτικής παραγωγής του κτήματος εκείνη την περίοδο. Αποτελεί σημαντικό μεταπολεμικό κτίριο του κτήματος και πιθανός δημιουργός του αναφέρεται ο αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Γκίνης. Είχε χωρητικότητα περίπου 90 ζώων και απασχολούσε 4 σταβλίτες.
Μουσείο αγροτικής παραγωγής
Το νέο Βουστάσιο προβλέπεται να λειτουργήσει ως μουσειακός χώρος προβολής της αγροτικής παραγωγής του κτήματος, αλλά και για την έκθεση των αυτοκινήτων. Στο ισόγειο δημιουργείται εκθεσιακός χώρος με αντικείμενα που σώζονται στο κτίριο -τεκμήρια της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής του κτήματος- με ξεχωριστά τμήματα για την έκθεση παραγωγής γαλακτοκομικών, λαδιού και κρασιού.