Πώς θα κάνει Χριστούγεννα η Ευρώπη. Ο φόβος της Όμικρον έφερε νέους περιορισμούς

0

Συναγερμός έχει σημάνει σε ολόκληρη την Ευρώπη εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον, με πολλές χώρες να παίρνουν η μία μετά την άλλη αυστηρά μέτρα για τα Χριστούγεννα.

Η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε μια πραγματική μάχη με τον χρόνο, προκειμένου να «διαβάσει» όσο το δυνατόν καλύτερα τη νέα μετάλλαξη του ιού που σύμφωνα με τους επιστήμονες αλλάζει το πρόσωπο της πανδημίας.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είχε πει την προηγούμενη εβδομάδα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. «Πιθανόν η μετάλλαξη Ομικρον να κυριαρχήσει στην EE μετά τις γιορτές».

Πλησιάζοντας προς τις γιορτές, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου υπογράμμισε, ότι χρειάζεται ο μέγιστος σεβασμός «των μέτρων δημόσιας υγείας, σε συνδυασμό με την ταχεία αύξηση του αναμνηστικού εμβολιασμού για την αντιμετώπιση της «Όμικρον».

Σ’ αυτό το πλαίσιο οι χώρες της Ευρώπης λαμβάνουν μέτρα προκειμένου να θωρακιστούν απέναντι σε ένα νέο κύμα μετά τις γιορτές, λόγω του συναγερμού που έχει προκαλέσει παγκόσμια η μετάλλαξη «Ο».

Γαλλία: Ακυρώνονται οι πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις

Στη Γαλλία ακυρώνονται οι πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις, συστήνονται ολιγομελείς οικογενειακές συναθροίσεις, ενώ λόγω της νέας παραλλαγής Όμικρον ματαιώνονται τα ταξίδια του Γάλλου προέδρου και του πρωθυπουργού σε Μάλι και Ιορδανία αντίστοιχα

Η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού θεωρείται τώρα ύποπτη για ποσοστό μεγαλύτερου του 10% των νέων επιβεβαιωμένων μολύνσεων από την COVID-19 στη Γαλλία και είναι ο κύριος λόγος πίσω από τα σχέδια, για πιο αυστηρούς υγειονομικούς περιορισμούς, προκειμένου να επιτρέπεται η είσοδος σε δημόσιους χώρους, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Θυμίζεται, ότι οι Αρχές επέβαλαν αυστηρούς περιορισμούς στους ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ οι ταξιδιώτες που δεν είναι Γάλλοι θα πρέπει να «εξηγούν» τους λόγους που επισκέπτονται τη χώρα. Επίσης, θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού των τελευταίων 24 ωρών και να μπουν σε καραντίνα για τουλάχιστον δύο μέρες.

Ολλανδία: Αυστηρό lockdown εν όψει Χριστουγέννων

Η Ολλανδία μπήκε εκ νέου σε καθεστώς lockdown από την Κυριακή, για την περίοδο των Χριστουγέννων.

Αυτή είναι μια προσπάθεια να περιοριστεί η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων από την Covid-19 λόγω της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε. Όλα τα καταστήματα που δεν πωλούν είδη πρώτης ανάγκης, τα εστιατόρια, τα μπαρ, οι κινηματογράφοι, τα μουσεία, τα θέατρα, τα κομμωτήρια και τα γυμναστήρια πρέπει κατά συνέπεια να κλείσουν από Κυριακή 19 Δεκεμβρίου έως τις 14 Ιανουαρίου. Όλα τα σχολεία θα πρέπει να μείνουν κλειστά τουλάχιστον έως τις 9 Ιανουαρίου, δήλωσε ο Ρούτε.

Γερμανία: Καραντίνα δύο εβδομάδων για τους ταξιδιώτες από τη Βρετανία

Η Γερμανία επέβαλε από τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα καραντίνα στους ταξιδιώτες από τη Βρετανία και θα απαιτεί αρνητικό τεστ για να μπουν στη χώρα, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.  Τα τοπικά υπουργεία Υγείας ζήτησαν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση το Σάββατο, να εισάγει σκληρότερους κανόνες για τις αφίξεις από τη Βρετανία, όπου η παραλλαγή Όμικρον έχει πυροδοτήσει ένα κύμα μολύνσεων.

Αγγλία: Οι ειδικοί ζητούν lockdown 2 εβδομάδων

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες στην Αγγλία ζητώντας νέα, πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα, ακόμα και lockdown 2 εβδομάδων.

Κάποιοι από τους ειδικούς μάλιστα κάνουν λόγο ακόμη και την ακύρωση των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων προκειμένου να μην φτάσουν τις 3.000 οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία την ημέρα, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται ταχύτατα.

Ιταλία: Πιθανά τα νέα μέτρα μετά τα Χριστούγεννα

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσω ενημέρωσης, αμέσως μετά τα Χριστούγεννα είναι πιθανή η λήψη νέων, αυστηρότερων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ιταλία.

Στις 23 του μηνός, ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόκειται να συναντήσει τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, για να αξιολογήσουν από κοινού την όλη κατάσταση, βάσει και των νέων στοιχείων που αφορούν τη διάδοση της παραλλαγής όμικρον. Γνωστή ιταλική εφημερίδα γράφει, ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κυρίως, μπορεί να επεκταθεί στους πολίτες που είναι σε συνεχή επαφή με το κοινό. Παράλληλα, εξετάζεται και η μείωση της ισχύος του «πράσινου πάσου εμβολιασμένου», από εννέα σε έξι μήνες.

Μόνο με PCR ή rapid test η είσοδος στην Ελλάδα

Με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού καθώς και της μετάλλαξης «Όμικρον» από την Κυριακή είναι σε ισχύ νέοι κανόνες εισόδου στη χώρα, που έχουν ως στόχο τον περιορισμό της διασποράς της νόσου COVID-19 καθώς και της παραλλαγής «Όμικρον», ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Με τις νέες ρυθμίσεις πλέον προβλέπεται ότι για την είσοδο στη χώρα είναι απαραίτητη η διενέργεια PCR (μοριακού) τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών. Ο έλεγχος του ταξιδιώτη πριν από την επιβίβασή του είναι ευθύνη των αεροπορικών, ναυτιλιακών, σιδηροδρομικών εταιρειών, όπως και των εταιρειών οδικών μεταφορών. Οι εταιρείες πρέπει να επιβεβαιώνουν, ότι ο ταξιδιώτης φέρει όλα τα απαραίτητα έγγραφα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ