Ρωσία-Ουκρανία: Πρόταση Μακρόν για Σύνοδο Κορυφής – Την αποδέχτηκαν Μπάιντεν-Πούτιν – Το παρασκήνιο

0

Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν αποδέχονται κατ’ αρχήν, όπως ανακοίνωσαν το Ελιζέ και ο Λευκός Οίκος, τη γαλλική πρόταση για μία Σύνοδο Κορυφής, η οποία ενδεχομένως προσφέρει νέα ελπίδα για μια ειρηνική λύση που θα αποτρέψει μια εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

 Συνάντηση μόνο εάν δεν υπάρξει εισβολή

Παρά το ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας, ο Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται πώς έπεισε τις δύο υπερδυνάμεις να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, , την ώρα που η Δύση εξέφραζε την πεποίθηση ότι η ρωσική εισβολή είναι πολύ κοντά. Ωστόσο, όπως τόνισαν από το Λευκό Οίκο, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μόνο εάν η Ρωσία δεν εισβάλει στην Ουκρανία. Το τετ-α-τετ Μπάιντεν Πούτιν θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια και τη στρατηγική σταθερότητα στην Ευρώπη, ακολουθούμενη από μια δεύτερη σύνοδο κορυφής με τους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γαλλικό προεδρικό γραφείο.

 Χωρίς άμεση επιβεβαίωση η Μόσχα

Δεν υπήρξε άμεση επιβεβαίωση από τη Μόσχα, που συνεχίζει να αρνείται ότι σχεδιάζει εισβολή στην Ουκρανία και λέει ότι ήδη αποσύρει τα στρατεύματά της από περιοχές κοντά στα σύνορα, αν και οι Η.Π.Α. το έχουν αμφισβητήσει αμφισβητήσει. Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει προηγουμένως ότι ο Πούτιν θα ήταν πρόθυμος να μιλήσει ή να συναντηθεί για να συζητήσει τις απαιτήσεις ασφαλείας του.

Ολα αυτά, την ώρα που νέα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για ανάπτυξη αρκετών μονάδων τεθωρακισμένων και πεζικού στη Ρωσία κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και δύο άμαχοι έπεφταν νεκροί από πυρά του πυροβολικού του στρατού του Κιέβου στην αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, σύμφωνα με τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Επιβεβαιώνει ο Λευκός Οίκος

Από τη μεριά του, ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συμφώνησε «καταρχήν» να οργανωθεί Σύνοδος Κορυφής με τον Ρώσο ομόλογό του, όπως πρότεινε ο Εμανουέλ Μακρόν, αφού συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο κρατών την Πέμπτη και με την προϋπόθεση ότι δεν θα έχει γίνει ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Γαλλία: «Σύνοδος Κορυφής μόνο αν δεν εισβάλει η Ρωσία»

Οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «καταρχήν αποδέχθηκαν» την ιδέα να συναντηθούν πρόσωπο με πρόσωπο, όπως πρότεινε ο Γάλλος ομόλογός τους Εμανουέλ Μακρόν. Η Σύνοδος αυτή «δεν θα μπορέσει να γίνει παρά μόνο αν η Ρωσία δεν εισβάλει στην Ουκρανία», ανακοίνωσε το Ελιζέ τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Ο κ. Μακρόν πρότεινε επίσης να οργανωθεί Σύνοδος με τη συμμετοχή «όλων των μερών» που εμπλέκονται στην ουκρανική κρίση, πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση των υπηρεσιών της γαλλικής προεδρίας.

Κίνδυνοι εκτροχιασμού της συνόδου κορυφής Μπάιντεν-Πούτιν

Τα προαπαιτούμενα για την πραγματοποίηση της συνόδου κορυφής Μπάιντεν – Πούτιν, αλλά κι η βαθιά δυσπιστία μεταξύ των εμπλεκομένων- Ρωσίας, Ουκρανίας και Δυτικών συμμάχων – δείχνουν ότι το εγχείρημα κρέμεται από μια κλωστή. Θα πρέπει να μην έχει εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία, θα πρέπει να έχει αποδώσει καρπούς η συνάντηση Μπλίνκεν – Λαβρόφ – η οποία θα γίνει μόνον αν τα ρωσικά στρατεύματα δεν προωθηθούν περαιτέρω, με το αποτέλεσμα να μην είναι καθόλου εγγυημένο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ