Ρωσία: Τίμησε τους πιλότους που έριξαν το αμερικανικό drone

0

Παρασημοφορήθηκαν επειδή απέτρεψαν την είσοδο του αεροσκάφους στη ελεγχόμενη από τη Ρωσία περιοχή

 

Την ώρα που Ρώσοι και Αμερικανοί έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για την περισυλλογή των συντριμμιών του αμερικανικού ντρόουν που κατέπεσε στη Μαύρη Θάλασσα μετά την αναχαίτισή του από ρωσικά αεροσκάφη, η Μόσχα έσπευσε να τιμήσει τους πιλότους των Σουχόι που ενεπλάκησαν στο περιστατικό.
Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Σοϊγκού παρασημοφόρησε τους δύο Ρώσους πιλότους, με την αιτιολόγηση ότι απέτρεψαν την είσοδο στον ρωσικό εναέριο χώρο (εννοώντας την περιοχή πάνω από την ρωσοκρατούμενη ουκρανικής χερσόνησο της Κριμαίας) ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους.
Η ρωσική πλευρά ισχυρίζεται ότι το αμερικανικό MQ-9 Reaper μπήκε με κλειστούς αναμεταδότες στον εναέριο χώρο που η Ρωσία έχει (αυθαιρέτως) περιορίσει για πτήσεις εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.
Κατά το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, τα Σουχόι που σηκώθηκαν να το αναχαιτίσουν δεν ήρθαν σε επαφή με το MQ-9, δεν χρησιμοποίησαν αερομεταφερόμενα όπλα και επέστρεψαν με ασφάλεια στο αεροδρόμιο. Ωστόσο βίντεο που δόθηκε από την Ουάσιγκτον στη δημοσιότητα την Πέμπτη αποδεικνύει ότι ένα ρωσικό μαχητικό σκοπίμως άδειασε καύσιμα πάνω στο αμερικανικό drone.
Επίσης, οι αμερικανικές αρχές ανέφεραν ότι το drone κατέπεσε όταν ρωσικό μαχητικό ήρθε σε επαφή με την οπίσθια έλικα τού MQ-9 Reaper.
Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, η Ουάσιγκτον δεν λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι μετά την έναρξη της ρωσικής επιχείρησης στην Ουκρανία υπάρχουν περιορισμοί στις πτήσεις στις παράκτιες περιοχές της Μαύρης Θάλασσας. Επισήμανε ακόμη ότι τέτοιες ενέργειες των ΗΠΑ μοιάζουν με πρόκληση με στόχο την αύξηση της έντασης. Για τον Ρώσο υπουργό, οι Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνουν συνεχώς ότι είναι μια υπεύθυνη δύναμη που ενδιαφέρεται για τη στρατηγική σταθερότητα, αλλά οι δηλώσεις τους έρχονται σε αντίθεση με την πραγματικότητα.
Πηγή: RIA Novosti, Reuters

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ