Σουδάν: Στον «αέρα» η 24ωρη εκεχειρία-5η ημέρα αγωνίας για τους Έλληνες

0
Παραμένει έκρυθμη η κατάσταση στο Σουδάν. Τουλάχιστον 270 είναι οι νεκροί και 2.600 οι τραυματίες μέχρι στιγμής, από τις μάχες που μαίνονται από το Σάββατο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καταγγέλλει λεηλασίες σε νοσοκομεία και δομές υγείας. Στον αέρα βρίσκεται 24ωρη εκεχειρία, καθώς οι ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές συνεχίζονται στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και σε άλλες πόλεις για πέμπτη ημέρα.
Το κλίμα στη χώρα μετέφερε μέσω της ΕΡΤ ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο Σουδάν Γεράσιμος Παγουλάτος.
«Σήμερα είναι η πέμπτη μέρα και ενώ υπήρχε ένα σχέδιο εκεχειρίας και κατάπαυση του πυρός από χθες το απόγευμα στις 6, το οποίο θα διαρκούσε μέχρι τις 6 το απόγευμα σήμερα, δυστυχώς καταστρατηγήθηκε και γίνονται μάχες μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων στρατών στο στρατόπεδό του στο Πεντάγωνο του Χαρτούμ, στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ, γύρω από το παλάτι στο Ντουρμάν που είναι το μέγαρο της Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο από ότι είδα από άλλα κανάλια καταστράφηκε ολοσχερώς» λέει και συνεχίζει:
«Δεν τολμάει κανείς ούτε παράθυρο να ανοίξει, διότι μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι κάποιος από την αντίπαλη ομάδα και να αρχίσουν να πυροβολούν».
Ο κ. Παγουλάτος αναφέρει στη συνέχεια ότι εξακολουθεί να μην υπάρχει ούτε ηλεκτρισμός ούτε νερό. «Πρέπει να παραμείνουν σταθερά στα σπίτια τους. Δεν μπορεί κανείς να τους δώσει βοήθεια. Δυστυχώς με αυτά που έχουν, είτε έχουν είτε δεν έχουν, με αυτά θα περάσουν. Δεν υπάρχει άνθρωπος να διακινδυνεύσει να πάει έξω σε κάποιο κατάστημα, να τους φέρει αυτή τη στιγμή κάποιο τρόφιμο το οποίο μπορεί και να είναι αναγκαίο. Δυστυχώς είναι μία κανονική εμπόλεμη κατάσταση και επειδή είναι εμφύλιος είναι χειρότερο».
«Από την πρώτη στιγμή με εντολή Δένδια ο πρέσβης και η πρεσβεία κινητοποιήθηκαν και επικοινωνήσαμε με τον μητροπολίτη Νουβίας κ. Σάββα για να δούμε ποια η κατάσταση στο πεδίο και να δώσουμε οδηγίες για αυτοπροφύλαξη», είπε με τη σειρά του και ο Ηλίας Γαλάνης, εκπρόσωπος Πρεσβείας Ελλάδας στην Αίγυπτο στην ΕΡΤ.
Όπως είπε στη συνέχεια «Πρώτιστο μέλημα είναι οι άνθρωποί μας να μην πάθουν κάτι και δεύτερο να βρεθεί ένα παράθυρο ευκαιρίας για να απομακρυνθούν με ασφάλεια».
Υπ. Εξωτερικών: Σε συνεχή επικοινωνία για βοήθεια στους Έλληνες τραυματίες στο Σουδάν
Σε ανοιχτή επικοινωνία με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, προκειμένου να παρασχεθεί άμεσα η καλύτερη δυνατή ιατροφαρμακευτική βοήθεια στους δυο Έλληνες τραυματίες στο Χαρτούμ βρίσκεται το Υπουργείο Εξωτερικών μέσω της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, κατόπιν σχετικών οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.
Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι η εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στο Σουδάν δεν επιτρέπει επιχείρηση απεγκλωβισμού τους ωστόσο υπάρχει συνεχής επικοινωνία για την παροχή της καλύτερης δυνατής ιατροφαρμακευτικής βοήθειας.
Παράλληλα σημειώνουν πως ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός είναι ενήμερος της παρουσίας και των αναγκών και των υπόλοιπων Ελλήνων στο Χαρτούμ, πλην των δυο τραυματιών.
Τέλος αναφέρουν πώς το Υπουργείο Εξωτερικών παραμένει σε συντονισμό με τα λοιπά κράτη-μέλη της Ε.Ε. για θέματα Ιατροφαρμακευτικής βοήθειας και για ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Πηγή: ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ