Σύνοδος Κορυφής: Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία – Τι είπε ο Μητσοτάκης για την συνεχόμενη ένταση

0

Αυστηρό μήνυμα για σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών-μελών της, έστειλε στην Τουρκία η ΕΕ, όπως προέκυψε από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

Σε μία ιστορική Σύνοδο Κορυφής, κατά την οποία οι «27» της ΕΕ άναψαν το «πράσινο φως» για την ένταξη της εμπόλεμης επί 4 μήνες και πολύπαθης Ουκρανίας, αλλά και της Μολδαβίας, προέκυψαν ιδιαίτερα χρήσιμα, αλλά και ενθαρρυντικά δεδομένα αναφορικά με τη στάση της Τουρκίας προς τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως την αναθεωρητική της στάση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Καθοριστική μοιάζει και η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ενημέρωσε τους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ για τη συνεχώς κλιμακούμενη επιθετική, προκλητική ρητορική της Τουρκίας κατά της Ελλάδας.

Μεταξύ άλλων, ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης, ενώ εξέφρασε στους ομολόγους του την ικανοποίηση για τη στήριξη και τη σχετική αναφορά στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ανησυχία

Όπως, λοιπόν, επισημαίνεται στα συμπεράσματα της Συνόδου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τις πρόσφατες επαναλαμβανόμενες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας.

«Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο», τονίζεται χαρακτηριστικά, με την Ευρώπη να στέλνει αυστηρό και αποφασιστικό μήνυμα στην Τουρκία.

«Το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει μια ξεχωριστή σημασία, καθώς θα επιβεβαιώσουμε ομόφωνα τη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και στη Μολδαβία. Είναι μια πολύ σημαντική πολιτική απόφαση, την οποία παίρνει η ΕΕ ως απάντηση στην απροκάλυπτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει την ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια και η απόφαση να της χορηγηθεί το καθεστώς υποψήφιας χώρας στέλνει ένα σαφές μήνυμα από πλευράς ΕΕ, όχι μόνο στήριξης της Ουκρανίας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, αλλά ανοίγματος και μιας άλλης πόρτας στον ουκρανικό λαό να μπορεί να διεκδικήσει την ένταξή του πια στην ενωμένη Ευρώπη».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ