Τέλος τα νέα βενζινοκίνητα και ντίζελ από το 2035: Στροφή στην ηλεκτροκίνηση κάνει η Ευρώπη

0

Με γρήγορους ρυθμούς ανοίγει στην Ευρώπη ο δρόμος για την «πράσινη» στροφή και στα αυτοκίνητα. Η πρόταση της ΕΕ για απαγόρευση πώλησης νέων αυτοκινήτων βενζίνης και ντίζελ από το 2035 στηρίχθηκε από τους ευρωβουλευτές, οι οποίοι ψήφισαν υπέρ, απορρίπτοντας ουσιαστικά τις προσπάθειες αποδυνάμωσης της πρότασης για επιτάχυνση της στροφής της Ευρώπης στα ηλεκτρικά οχήματα.

Και αυτό διότι οι προσπάθειες ορισμένων βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αποδυναμώσουν τον στόχο για μείωση του CO2 σε 90% έως το 2035 απορρίφθηκαν.

Βεβαίως, ο εν λόγω νόμος δεν είναι οριστικός, αφού πλέον το «μπαλάκι» πάει στις κυβερνήσεις, οι οποίες θα κληθούν να διαπραγματευθούν με τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Ο βασικός πυλώνας της πρότασης της ΕΕ

Βασικός πυλώνας των σχεδίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των καθαρών εκπομπών που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 55% έως το 2030, συγκριτικά με τα επίπεδα του 1990 – στόχος που απαιτεί ταχύτερες μειώσεις των εκπομπών από τη βιομηχανία, την ενέργεια και τις μεταφορές.

Με το εγκριθέν κείμενο, το οποίο ορίζει τις θέσεις του Κοινοβουλίου για τις διαπραγματεύσεις με τα κράτη-μέλη της ΕΕ, οι ευρωβουλευτές στηρίζουν την πρόταση της Επιτροπής για επίτευξη μηδενικών εκπομπών στις οδικές μεταφορές έως το 2035. Ο στόχος αφορά το σύνολο του στόλου οχημάτων της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών που θα παράγονται από τα νέα επιβατικά αυτοκίνητα και ελαφρά επαγγελματικά οχήματα κατά 100% σε σύγκριση με το 2021.

Οι ενδιάμεσοι στόχοι μείωσης των εκπομπών για το 2030 θα καθοριστούν στο 55% για τα αυτοκίνητα και στο 50% για τα ημιφορτηγά.

Οι βουλευτές υποστήριξαν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πέρυσι, η οποία περιλαμβάνει μείωση κατά 100% των εκπομπών CO2 από τα νέα αυτοκίνητα έως το 2035.

Με απλά λόγια, καθιστά αδύνατη την πώληση οχημάτων που καταναλώνουν ορυκτά καύσιμα (βενζίνη και ντίζελ) στην ΕΕ από το 2035 και έπειτα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ