«Καμία ανησυχία» ήταν οι δυο λέξεις που η επιστημονική κοινότητα δήλωσε για τον ασθενή σεισμό των 2,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο το ΟΑΚΑ στο Μαρούσι που σημειώθηκε τις προηγούμενες ημέρες.
Το δυνατό τράνταγμα του εγκέλαδου αν και τόσο μικρό ήταν αισθητό στην Αθήνα φοβίζοντας τους κατοίκους, αλλά όπως εξήγησαν σεισμολόγοι και γεωλόγοι η αίσθησή του έγινε εξαιτίας του μικρού βάθους που δεν ξεπέρασε τα 10 χιλιόμετρα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς τέτοιοι σεισμοί έχουν ξανασυμβεί, ενώ όπως επισήμανε στο protothema.gr ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Δρ Αθανάσιος Γκανάς την τελευταία δεκαετία έχουν σημειωθεί 12 σεισμοί άνω των 2,5 Ρίχτερ οι οποίοι προέρχονται από μικρά ρήγματα που βρίσκονται στην προέκταση του ρήγματος της Πάρνηθας. Μάλιστα η τελευταία σεισμική δόνηση, εκτός της χθεσινής, είχε σημειωθεί στις 12 Σεπτεμβρίου με μέγεθος 3,6 Ρίχτερ και επίκεντρο την Μεταμόρφωση.
Και αν ο χθεσινός ασθενής σεισμός δεν ανησυχεί τους ειδικούς υπάρχει μια άλλη περιοχή στον ελλαδικό χώρο η οποία τους προβληματίζει έντονα τους τελευταίους μήνες και έχει μπει για τα καλά στο μικροσκόπιο των ερευνών. Η περιοχή αυτή είναι το νοτιοανατολικό σημείο του επονομαζόμενου ελληνικού τόξου μεταξύ Κρήτης και Ρόδου εκεί όπου είχε σημειωθεί στις 12 Οκτωβρίου ο μεγάλος σεισμός των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ λίγες ημέρες μετά ακολούθησε ο σεισμός των 6,1 Ρίχτερ ανοιχτά της Καρπάθου.
«Παρατηρούμε μια γενικότερη σεισμική έξαρση στην περιοχή από το Ηράκλειο της Κρήτης και ανατολικότερα μέχρι τη Ρόδο. Αυτό το κομμάτι του ανατολικού τμήματος του ελληνικού τόξου, όπως λέμε, βρίσκεται σε διέγερση και θέλει παρακολούθηση. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι ένας προσεισμικός έλεγχος σε σχολεία, νοσοκομεία, δημόσια κτήρια, αλλά και στα σπίτια για να βρεθεί αν υπάρχουν τρωτές κατασκευές σημαντικού ενδιαφέροντος. Γιατί κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ούτε να το επιβεβαιώσει έναν μεγάλο σεισμό, στην περιοχή αυτή του ελληνικού τόξου» λέει στο protothema.gr o διευθυντής ερευνών του ΙΤΣΑΚ σεισμολόγος Χρήστος Παπαϊωάννου.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαιωάννου η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί και έχει έναν προβληματισμό για το ανατολικό κομμάτι του ελληνικού τόξου το οποίο στις 26 Ιουνίου του 1926 είχε δώσει σεισμό μεγέθους 8 Ρίχτερ.
«Η σεισμική έξαρση έχει ξεκινήσει μπορούμε να πούμε από τον περασμένο Μάρτιο και τους προηγούμενους μήνες έχουν καταγραφεί σημαντικά σεισμικά γεγονότα. Το ανατολικό κομμάτι του ελληνικού τόξου δεν έχει δώσει μεγάλο σεισμό τα τελευταία πολλά χρόνια, σε αντίθεση με το δυτικό τμήμα του ελληνικού τόξου το οποίο είχε δώσει το 2006 τον σεισμό των 6.9 Ρίχτερ στα Κύθηρα».