Φυσικό αέριο: Σήμερα η τελική απόφαση για το πλαφόν – Πώς θα διαμορφωθεί

0

Την τελική τους απόφαση μετά τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. παίρνουν σήμερα, Δευτέρα οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Ενέργειας σχετικά με το πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Στο κείμενο συμπερασμάτων, oι 27 ηγέτες καλούσαν το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας να ολοκληρώσει σήμερα τις διαδικασίες όχι μόνο για τον μηχανισμό του πλαφόν –που έχει αναδειχθεί σε εστία διχασμού των χωρών της ΕΕ- αλλά και τους δυο Κανονισμούς για τα υπόλοιπα μέτρα για την αγορά αερίου και την ταχύτερη ανάπτυξη των ΑΠΕ, οι οποίοι είναι «όμηροι» της συμφωνίας για το πλαφόν.

Ο διάλογος αφορά πλέον κυρίως την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πλαφόν στην τιμή χονδρικής που ορίζεται σε (κάποια από τα) παράγωγα που διατίθενται στο ολλανδικό χρηματιστήριο αερίου TTF («Title Transfer Facility»).

Η πρόταση έχει σκοπό να οικοδομηθεί γέφυρα ανάμεσα στην ομάδα των κρατών μελών που ζητούν να επιβληθεί ευρύτερο πλαφόν και των χωρών εκείνων που δεν θέλουν να υπάρξει καμιά επέμβαση στην αγορά, όπως ιδίως η Γερμανία.

Ο δυνητικός συμβιβασμός μπορεί να περιλαμβάνει χαμηλότερο πήχη τιμής η υπέρβαση του οποίου θα ενεργοποιεί το πλαφόν και ταυτόχρονα μηχανισμούς για την διασφάλιση της επάρκειας πρόσφοράς και της σταθερότητας των αγορών.

Επιδιώκεται να υπάρξει ομόφωνη απόφαση των υπουργών Ενέργειας, όμως εάν υπάρχει ικανός αριθμός χωρών θα μπορούσαν να ξεπεραστούν οι γερμανικές ενστάσεις ως προς την πρόταση της Κομισιόν.

Άλλες προτάσεις, που όμως πλέον έχουν αποσυρθεί από το τραπέζι, περιλάμβαναν την προμήθεια αερίου από κοινού, την αύξηση της αλληλεγγύης μεταξύ χωρών μελών σε περίπτωση ελλείψεων, την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειδοτήσεων για ενεργειακά έργα τα οποία αξιοποιούν ανανεώσιμες πηγές…

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, η τιμή του πλαφόν αναμένεται να “κλειδώσει” λίγο κάτω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Επίσης αναμένεται να αποφασιστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες για το ύψος, από το οποίο θα ενεργοποιείται ο “κόφτης” της τιμής, αλλά και τον μηχανισμό ανάσχεσης του πλαφόν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ